Az első után Laci dániai útibeszámolójának második részéhez érkeztünk. Most már bevallhatjuk, hogy a szerkesztőnek a legkeményebb melót a fotók kiválogatása jelentette, Laci ugyanis több tízezer képet mellékelt (volna) a posztokhoz, amelyek együttes kezelése még a Dán Űrhajózási és Sörfőzési Hivatal számítógépeit is próbára tette volna. Verejtékes melót követően a következőkre esett a választásunk; a többit olcsóér' megszámítva áruba bocsátjuk.

Azt azért jólesett olvasni, hogy Dánia legmagasabb pontja 163 méter. El bírjátok képzelni: hatszor olyan jók vagyunk, mint a dánok! HATSZOR!!!

Jöjjön tehát a dán poszt második része.

Utunk Jellingbe vezetett, melyet a dánok így jellemeznek: The birth certificate of Danish christianity, vagyis a dán kereszténység születési anyakönyvi kivonata. Itt találtunk egy szép kis templomot, két dombot, melyek ősi viking temetkezési helyek, és viking elemekkel vésett köveket.
Érdekességként megemlíteném, hogy - nem tudom miért, igaz, én nem kérdeztem, ők meg maguktól nem mondták - minden magára valamit is
adó dán templomban lóg egy vitorláshajó. Aminek a szimbolisztikája szerintem senkinek sem a sárga villamost juttatja eszébe.
Fredericia is különleges a maga nemében.
Fredericiától, ahol Dánia egyetlen zsidó temetője van és amit sajnos a magas téglakerítés miatt fotóval nem tudunk illusztrálni, a városháza képével búcsúzunk.
A koldingi királyi várkastély Dánia második legnagyobb múzeumának ad otthont.
Engem ezek a belső faoszlopok nyűgöztek le mesés szépségükkel.
A sarki tetkós sem feledkezik meg a múltról.
A változatosság kedvéért álljon itt ezúttal a koldingi városháza.
Ez a hely Dánia legmagasabb pontja a maga 163 méterével.
A hely viszont nem ettől híres, hanem attól, hogy 7 napos ottlétünk alatt ez volt az egyetlen hely, ahol dán rendőrt láttunk. Azt is csak azért, mert egy vasárnap délután ott szabadtéri ingyenkoncertezett a koppenhágai királyi filharmónia, és az egyetlen odavezető műutat, tartván a megnövekedett bickliforgalomtól, az autósok számára lezártak. Mi meg, a sors fintoraként, pont akkor és pont arra akartunk autózni Haderslev felé.

Az útzárat kikerültük, lelassítottunk, és a rendőregyenruhába öltözött, kb. 60 éves néninek elmondtuk, hogy mijáratban, mire ő azt nekünk – vélhetően kivételesen rokonszenves, megnyerő külsőmnek betudhatóan – elsőre el is hitte, aminek nyomatékot egy kedves mosollyal adott, és tökéletes angolsággal mondta, hogy nyugodtan menjünk csak tovább. Mi meg elhúztunk és azóta rendőrt nem láttunk.

Tudtam, hogy igényelni fogjátok, ezért nem is hagytam ki a szélerőműveket. Műszaki adatokat ne kérdezzetek, mert ezzel nem foglalkoztam. Valódi méreteiket csak akkor fogja fel az ember igazán, amikor az autópályán megelőz egy ilyen lapátot szállító kamiont.

A dán rendőrnéni jóvoltából és a velemszületett kivételes gépjárművezetői tehetségnek köszönhetően el is jutottunk Haderslev-be.
Ez itt alul Dánia első temploma, mely annó áttért az evangélikus hitre.
És, igen, kitaláltátok. Elindulásunk óta szívünkön hordozzuk azon honfitársaink sorsát, akiknek – teljesen érthetetlen és megmagyarázhatatlan okokból - az otthoni gyűjteményéből hiányzik Haderslev térképe a maga nevezetességeivel (németül Sehenswürdigkeiten, dánul nemtom).
Ez már a félszigetet a nagy dán szigettel összekötő 18 km-es Störebelt híd.
Köge-ben csupán azért álltunk meg, mert hirtelen hiányérzetem támadt: már percek óta, hogy nem láttam templomot. Padlófék, autópályakijárat és íme:
Koppenhága túl nagy falat lenne így, egyszerre. Azt majd egy másik posztban énekeljük meg.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lia 2008.10.08. 11:03:11

Az még hagyján, hogy 60 éves rendőregyenruhába öltözött néni. De láttál már (muzulmán országban természetesen) fiatal, szabványszerű csukaszürke fejkendőt és ugyanakkor rendőrsapkát viselő rendőrnőt? Mert van ilyen is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.08. 11:05:12

Lia,

a fél üdvösségemet odaadnám egy erről szóló posztért, képekkel illusztrálva :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.08. 11:51:31

Bennfentes információ következik!

Finoman jelzem olvasóink millióinak, hogy a

lemil.blog.hu

oldalon hamarosan lesz egy (?) vikinges poszt Mentula szerkesztő kartács tollából.

Bennfentes információ vége!

ErrorFlynn 2008.10.08. 12:05:15

nagyon irigykedem dánia második legnagyobb múzeumáért.
bár attól függ, mi van benne. mi van benne?

utitars 2008.10.08. 13:28:53

Nagyon érdekes képek... micsoda gyönyörű ország, a szerző veleszületett autóvezetői képességeiről nem is beszélve:) Csoda, hogy kibírtam ezt a hosszú utat:) Grat. a fotós teljesítményért, és a beszámolóért.

A.Laci 2008.10.08. 13:40:10

Error,
TELE van mindenféle középkori műtárggyal, fegyverrel, kerámiával, festménnyel, díszekkel stb.

Utitars,
köszönöm

Koppány 2008.10.08. 15:02:50

Laci, valamit a sörről is írj! :)

ErrorFlynn 2008.10.08. 15:27:04

áááááá nagyon irigykedem!!

_nagyon irigykedik_

A.Laci 2008.10.09. 11:22:09

Koppány,
azt majd este +beszéljük a fiúkkal is és végzünk egyúttal egy összehasonlító tanulmányt.

Czegő Teréz 2008.10.11. 14:12:56


Köszi. Remek. A faoszlopoktól én is elájultam.
És Hamlet, a dán királyfi?

A.Laci 2008.10.11. 17:17:29

Czegő Teréz,
Isten hozott a kommentelők kicsiny de vidám táborába. Titokban, hogy T. ne hallja, elárulom: az oszlopokról sokkal több fotót készítettem, de amint a második poszt bevezetőjében olvashattad, T. - egyébként teljesen jogosan - sokallta.
Hamlet, a dán királyfi külön megkért, adjam ád kézcsókját Neked. Ezen ígéretemet pedig amint alkalom adódik teljesítem.

A.Laci 2008.10.11. 17:18:55

Utitars,
őszintén köszönöm. Hát mit mondjak: igyekeztem.
süti beállítások módosítása