Én újabban legfeljebb utazgatni érek rá nagy ritkán, de írni róla, az már nem fér bele... Párizsi élményeink leírásából viszont szeretném kivenni a részem, ezért bele is kezdek, méghozzá a leg (vagy az egyik leg)lényegesebb elemmel: a gasztroélményekkel. Tudni kell, hogy az egy hét kinttartózkodásunk alatt 'végigkóstoltuk' a várost, aminek kézzelfogható bizonyítékairól részletes beszámolók születnek majd - ez most csak egy általános bevezető, melynek témája a párizsi kávéház.


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 

ErrorFlynn 2008.10.28. 12:31:52

jézusom, de GUSZTA az az első kép!
elolvasni sajna nincs időm, de majd, csak szólok, hogy megin' absent leszek, mert mosmeg a csehekhez szólít a kötelesség.
kávézni fogok.
sörözni nem.

majd jöv héten leszek, ha van wifi, akkor tán hamarabb is...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.10.28. 14:32:43

elképesztően kalandos és vonzó ez a Párizs. Kár, hogy nem tudnám megértetni magam a pincérrel sem, mert a francia hiányzik a beszélt nyelvek listájáról nálam.

maydayray 2008.10.28. 15:51:45

csak egy dolog: a pincér sehol sem a szolgád basszus... kiszolgál, nem szolgál, legyünk már tisztában ilyen finom különbségekkel. dolgozik, de nem neked (max érted, mint az olaszok).

r 2008.10.28. 15:52:35

Egy kérdésem lenne a blog íróihoz. Miért kell egy jól, stílusosan, érdekesen megírt postba a párizsi kávéházakról, rasszista megjegyzést tenni? Komolyan nem értem, mi szükség van erre, hogy:

"A külsőbb [khm, színesebb... T.] kerületekben, a pályaudvarok környékén az a bevett szokás, hogy amikor kihozzák a cuccost és a blokkot, akkor rögtön elkérik a pénzt is. Ne háborodj fel, vélhetőleg a tapasztalat késztette rá őket."

Maga az információ hasznos, nem is lenne benne semmi kifogásolható. De az a "színesebb" kitétel egyszerűen felháborító. Igen, a külső kerületekben jóval több bevándorló lakik, akik nagy része színes bőrű. Ennek a ténynek, mármint, hogy színes bőrűek azonban semm köze ahhoz, hogy rosszabb a közbiztonság, kisebb a "társadalmi bizalom". Sok más oka van ennek, de nem az, amire a megjegyzést tevő alattomosan utal.

Tényleg, rákattint az ember egy teljesen ártalmatlan tematikájú postra, és abban is buta, ostoba fajgyűlölettel találkozik. Egészen elképesztőnek tartom. Szerintem töröljétek a megjegyzést, és kérjetek elnézést!

kovácspéterke 2008.10.28. 15:55:47

Én sem beszélek fransziául, de nem volt baj, a közhiedelemmel ellentétben. Tudnak angolul vagy értik a legtöbb helyen, és nem néznek levegőnek azért mert nem az anyanyelvükön beszélsz.

Quentin 2008.10.28. 16:05:13

Igen, Párizs. Az egyik legjobb hely, kár, hogy a stupid magyarnak (a magyarok legtöbbje) a franciákról csakis a panelek jutnak eszébe, bele nem kóstolna abba az atmoszférába, inkább beszél olyasmiről, amiről fogalma sincs, pedig az egyik legélhetőbb hely Európában Franciaország, meggyőződésem. És nem csak Párizs. Valóban torokszorítóan kellemes és életszagú hely, megvannak az árnyoldalai, de egy ekkora városnak hol nincsenek negatívumai? Azonban mindenért kárpótol az a kifinomultság és stílus, ami átszövi a legprózaibb, leghétköznapibb dolgokat is. Imádlak, Párizs, halálomig és még azon is túl.

A.Laci 2008.10.28. 16:06:17

"és inkább fűtik az utcát a gázégőkkel" - ez komoly? Tudtam én, hogy nem róluk mintázzák a racionalista szobrát, de ennyire?

- felvont szemöldökkel csodálkozik -

tommygun 2008.10.28. 16:06:42

"Maga az információ hasznos, nem is lenne benne semmi kifogásolható. De az a "színesebb" kitétel egyszerűen felháborító. Igen, a külső kerületekben jóval több bevándorló lakik, akik nagy része színes bőrű. Ennek a ténynek, mármint, hogy színes bőrűek azonban semm köze ahhoz, hogy rosszabb a közbiztonság, kisebb a "társadalmi bizalom". Sok más oka van ennek, de nem az, amire a megjegyzést tevő alattomosan utal."

Szerintem az idézett sorok írója tájékozatlansága és politikailag korrekt csőlátása okán megérdemelné, hogy élete végéig hideg pacalmaradékon és McDonald's-kávén éljen.

valjan 2008.10.28. 16:08:39

En itt elek Parisban egy jo ideje es teljesen korrekt a leiras...!Hja kerem,Paris meger egy miset.Nekem bejon,jobban,mint az otthhoni lenyulos es lehuzos,no meg az atveros kavezok vagy ettermek.

Quentin 2008.10.28. 16:13:39

r! Maradj az objektivitás talaján, ne háborogj, és legfőképpen ne légy képmutató, igenis a külső kerületekben rengeteg első és másod generációs bevándorló él, főként színes bőrűek, akik nem tudnak, nem akarnak szembe nézni a legelemibb kultúrális kihívásokkal sem. Pont. Ez nem rasszizmus és nem fajgyűlölet, ez a tény. Semmi bajom a feketékkel, imádom Párizs színességét, de hülyének tartanám magam, ha valamiféle ködös világnézeti ideológia okán a francia bevándorlók "európaiatlanságát" még magamnak sem merném bevallani és küzdenem kellene a tisztánlátással az elveim miatt. Tedd nyugodtan Te is ezt, azzal még nem leszel rosszabb ember, hogy tárgyilagosan tudsz ránézni dolgokra, helyzetekre.

Eszter 2008.10.28. 16:16:18

Az előző kommentelő "r" kicsit azért túlzásba vitte a felháborodást... reméljük, nem csak én gondolom így, és azt sem gondolom, hogy a poszt-író rasszista lenne a fenti megjegyzéssel. Amúgy nagyon érdekes és élvezetes írás, imádom a kávéházakat, legyen párizsi, római vagy barcelonai :) És szeretem a "színes" kerületeket is. Most biztosan rasszista vagyok :)))

r 2008.10.28. 16:17:17

Kedves tommygun!

Miért is érdemelném ezt a sorsot? Mert annyit merek állítani, hogy nem attól rosszabb a közbiztonság a külvárosokban, mert ott nagyobb arányban laknak elsősorban színes bőrű bevándorlók? Megpróbálom egyszerűbben: a bőrszínnek semmi köze a közbiztonsághoz, az intelligenciához, és még sorolhatnánk. Semmi. Mintahogy falun sem azért több a gyerek, mert ott több a gólya.

Más okai vannak annak, hogy a bevándorlók által lakott negyedekben rosszabb a közbiztonság Európa-szerte. Azt sem állítom, hogy ez csupán a többségi társadalom bűne. Csupán annyit állítok, hogy a bőrszínnek ehhez semmi köze.

Quentin 2008.10.28. 16:18:52

Kötelezővé tenném a magyarok számára a párizsi tanulmányutat, akár állami támogatással is. Egy hét Paris, aztán akinek továbbra is ezt a provinciális gyűlölködő, irigykedő mentalitást van kedve folytatni, rendben, de sztem lényegesen kevesebb begyepesedett, tompa tahó lenne. Vagy nem... :)

hapé 2008.10.28. 16:20:44

Kedves Zig-Zag. Francia tolmács vagyok és többé-kevésbé ismerem Párizst. Kész vagyok kávéházi tolmácsként a segitségedre lenni.

r 2008.10.28. 16:25:08

Quentin!

Sajnos ez nem megy nekünk. Nem tettem olyan állításokat, amelyeket nekem tulajdonítasz.

Én nem utaltam semmi olyanra, amiről te írsz. Csupán annyit állítok, és nem többet, hogy a bőrszínnek semmi köze ahhoz a probléma halmazhoz, amit felvázolsz. Vagyis nem az a baj a kerülettel, hogy színes.

Csuri / Bariildi 2008.10.28. 16:25:56

Sziasztok mindenki!
Köszönöm / köszönjük a kommenteket, mindet.
Nem fogok nekiállni vitatkozni (én lennék a szerző) senkivel azon, hogy mi, a blog írói, mennyire vagyunk rasszisták vagy sem.
Mivel Izraelben is jártunk, és nem átallottuk az ottani élményeinket is megírni (és még nincs vége!!!) voltunk már zsidóbérencek, antiszemtiák, neofasiszták, de mivel Romániáról is merészeltünk szólni voltunk nacionalisták valamint felfuvalkodott hülye magyarok akik nem látnak az oruuknál tovább.
Ilyen sokfélék vagyunk mi, és nem bánjuk! :)
Jó olvasgatást mindenkinek
Csur

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.10.28. 16:27:34

A hamutálat illetően teljesen igazuk van, a hamu és a csikk gyakorlatilag már szemét. A kint fogyasztókat itthon is melegítik gázégőkkel, de lehetne infrapanel is, mindegy, a vendég arany! ;)
Nagyon jó kis leírás volt, és ez nem rasszizmus! Lehet rajta hőbörögni, de a rasszista nagyon mást jelent.

ekkerjoz 2008.10.28. 16:35:51

Vannak olyan blogrémek, akiket bekerget címlapos blogokra a bika, és belekötnek egy szóba, vagy az írásjelekbe. Más sikerük nem is igen akad.
A legjobb posztban is találnak valamit, amit azonnal helyre köll igazítaniuk, különben biztosan leszáradna a kezük.

Szánom őket.

T. Mester, inkább ne javíts bele a párod posztjába, látod, a gondviselés azonnal büntet. (smile)

Csurtus, őszinte respect, és hol vannak még a piacok...

r 2008.10.28. 16:36:08

Feladom. Dícséretes, hogy voltál Izraelben, az is, hogy írtál Romániáról (olvastam, jó postok).

Az a megjegyzés sajnos rasszista, akár tetszik neked, akár nem. Leírtam, hogy miért, nem kell hozzá mgas IQ, hogy érteni lehessen. Ami egy kocsmaasztal mellett a barátaiddal belefér, nem fér bele a nyilvánosságban. Egyébként nem írtam, hogy rasszista lennél, csak a megjegyzésről állapítottam meg, hogy az.

Egy kérdés (úgysem fogsz válaszolni, csupán költői): Szerinted a színes bőrű emberek genetikalilag rosszabbak a fehéreknél? Ez az oka annak, hogy a színes bőrű bevándorlók lakta negyedekben rosszabb a közbiztonság? A színesség? Vagy ennek más, társadalmi, kulturális, gazdasági okai vannak?

már megyek is tovább... 2008.10.28. 16:39:43

jó volt tetszett! most jöttem haza stockholmból. a következő lehet, hogy párizs lesz!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 16:48:17

r,

nem vagyok rasszista, de vannak rasszista barátaim :-)

Félre a tréfát: aki belekukkant a párizsi kriminálstatisztikákba, az tudja és látja, hogy azokban a kerületekben, ahol magas a (színesbőrű) bevándorlók aránya, ott rosszabbak a mutatók. Ennyi.

Természetesen ennek egy csomó magyarázata van, ahogy te is mondod: társadalmi, kulturális, gazdasági, civilizációs, stb.

Sajnálom, hogy ennyire kiverte nálad a biztosítékot.

Béke.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 16:53:19

ekkerjoz 2008.10.28. 16:35:51

Milyen igazad van!

Soha-soha-soha többé...

Quentin 2008.10.28. 16:58:15

Bocs, r, de hagy szóljak hozzá, a színesbőrű emberek nyilván nem rosszabbak, de akikről beszélünk Párizs külvárosának gyengébb közbiztonsága kapcsán, azok véletlenül sem sárgák, nem aboriginálok, mégcsak nem is arabok, nem indiánok, meg nem pakik, hanem afrikai feketék, általában első, másod generációsok. Te olyan dologból csináltál ügyet, aminek semmi köze a kirekesztéshez és rasszizmushoz, puszta ténymegállapítás, amivel egy párizsi TGM sem vitatkozna. Igenis ez egy jól körülírható halmaz, nem mi írjuk körül, attól még hogy nem nevezed nevén, ez tény. Az okai pedig legkevésbé kell hogy érdekelje azt a megfélemlített helyi lakost akit meglopnak vagy a turistát, akit kirabolnak, vagy bárkit, akinek miattuk előre kell fizetni egy külvároi kávéházban, mert ezt a szabályt hozták a működtetők, és hogy ne legyen ebből diszkriminációs ügy, ezért minden vendégre kiterjesztették.

Werwolf 2008.10.28. 17:01:55

r,
ki a faszt erdekel a liberalbolsi PC nyekergesed????
Jelentsd fel a szerzöt a muosz etnikai bizottsaganal, vagy meg jobb, költözz el minnel messzebb, irjal hisztis, nevtelen feljelentest a 168 oranak. Faszfej...

VIKI BACSI 2008.10.28. 17:04:09

Nem ertem hogy lehet mindig melle kommentalni,hiszen a post nem a parizsi szinesboruekrol szol hanemm az isteni croissant-rol es a meg finomabb baguette-rol, ha csak vissza gondolok rajuk osszefut a szajamba a nyal. Soha sehol nem ettem jobbat.
Lehet hogy elsosorban gourmand vagyok, es valoszinuleg utolso sorban rasszista.

Nina 2008.10.28. 17:04:33

Quentin, vegyél vissza a pofádból, különben MAGYARNAK minősítelek, ami neked biztosan sértés...

Quentin 2008.10.28. 17:06:16

No werwolf, talán rajtad is segítene egy hét Párizs. Ugyanis ott a véleményt tiszteletben tartják, még a hozzád hasonlókét is, sőt egyáltalán nem zavarja a másik az embereket, mégha nevén is neveznek bizonyos problémákat...

Quentin 2008.10.28. 17:08:29

Nina!
Nem sértés, de kizárólagos gőgre és büszkeségre sem okot szolgáltató adottság.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 17:09:19

Kedves olvasóink!

Kérünk benneteket, hogy a politikai és személyeskedő megnyilvánulásokat hagyjuk blogon kívül. Nagyon nem szeretnénk moderálni.

Köszönöm mindenki megértését. A szerzőket érintő kritikával nincs semmi probléma, azok jöhetnek; egymást ne bántsátok, jó?!

Párizs, kávé, croissant... Hogy jöhetne ezen csodák mellé a politika?!

Köszönjük!

b0risz · http://zahar.blog.hu 2008.10.28. 17:09:26

r, istenem...mekkora egy fasz vagy te...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 17:10:56

VIKI BACSI 2008.10.28. 17:04:09

Viki bácsi, az utolsó mondatodat kőbe kéne vésni :-)

Külön köszönjük!

Werwolf 2008.10.28. 17:13:24

Quentin,
köszi a segitö szandekot...
Eveket eltem Nemetorszagban es jelenleg is külföldön elek, Europaban. Parizsban többször voltam, jo helyeken vacsorazva,kavezva, ebedelve, lakva, mint sok mas europai fö-, es nem fövarosban, szoval a kioktatasbol nem kerek. Parizs egyebkent nekem nem jön be, de ez izles dolga.
Es tudok toleransan fogadni mas velemenyeket, de ez a teljesen lejart, labszagu, izzadsagszagu, valosagtol elrugaszkodott, struccra emlekeztetö, okoskodo faszfejseg mindennel jobban irrital. Föleg, ha vegeigbezel a NY-Europai nagyvarosok többsegen, akkor latszik, mennyire hülye r. Eröltesse a PC velemenyet a kis haverjaira...

r 2008.10.28. 17:14:48

Hát igen, a croissant és a kávé mellé, hogyan jön egy ilyen megjegyzés. Ezt kérdeztem én is, ha visszaolvassátok. De befejeztem. Sziasztok!

Quentin 2008.10.28. 17:15:59

Te meg a magadét a tieidre...

Werwolf 2008.10.28. 17:16:52

nem en kezdtem agitalni.

madz 2008.10.28. 17:20:21

azt hiszem, már régen irigyeltem annyira valakit, mint most a poszt íróját :)
életem legszebb pár hónapja volt az, amit Párizsban töltöttem
gasztronómiai szempontból én leginkább az egyetemi menzákról tudnék beszámolni :) (bár az itthonihoz képest az is csúcs)
de a reggelik nekem már a fülemen jöttek ki a végén: tényleg csak édeset esznek :P

szobatars 2008.10.28. 17:26:24

Régebben nem volt ekkora különbség a kint és bent között. 1996-ban, Bethune-ben egy pohár vörös bor 20 frank volt "bent" és 21 "kint", a teraszon.

Azóta már frank sincs...:-)

madz 2008.10.28. 17:26:39

ja igen. hétvégén úgy érdemes reggelizni, hogy elmegy az ember egy piacra, és végigkóstolja a kitett kóstolnivaló (merthogy ott olyan is van). ez egyrészt ingyen van (tudom, ez szép magyar szokás :) ) másrészt hihetetlenül finomak a házikolbászok és sajtok, és legalább nem a confiture-t kell megint zabálni...

borzimorzi 2008.10.28. 17:29:16

Azoktól kérdeznék, akik huzamosabb ideje vannak Párizsban. Amikor legutóbb voltunk ott pár napig, benünk is felmerült, hogy mennyire élhető a hely.

Viszont a hosszabb időt ott töltött ismerősök szerint csak pár hónapig tart a rózsaszínű köd. Azután észreveszed, hogy a kifogástalan udvariasság mögött nincs semmi. Abszolút semmi. Örülnek, ha ott vagy és elköltöd náluk a pénzedet. De ha egyszer bajba kerülsz, ott dögölhetsz meg az orruk előtt, a kisujjukat sem fogják megmozdítani érted. Ez igen durván hangzik, de idézet egy több évig ott élt ismerőstől. Érdekelnének a tapasztalatok. Előre is kösz!
b

Wojcsik Yvette · http://yvette 2008.10.28. 17:29:17

Meghatározó élményem volt Párizsban a következő történet. Sajnos dohányzom, néha még a kávé mellé is. A Rivolival párhuzamos rue Saint Honore-n ültem egy kávézóban, a mellettem lévő asztalnál pedig egy gazdi a kutyusával. Gazdi újságot olvasott, kutyus evett a tányérkájából, ami az asztalon! volt. A pincértől kértem egy hamutartót, mire rámförmedt, hogy itt nem lehet dohányozni. A kutya ehet azon az asztalon ahol esetleg én is, de cigizni ugyanott nem lehet. A kutyákat imádom, nem is vele volt bajom. Hétfőn újra utazom Párizsba, legfeljebb nem gyújtok rá.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 17:35:49

borzimorzi 2008.10.28. 17:29:16

Véleményem szerint a párizsiak szemernyivel sem önzőbbek, felületesebbek vagy hidegebbek, mint bármelyik világváros - főként idegenforgalomból élő - lakói. Amit a clochardokkal művelnek például telente, az kifejezetten korrekt: bizonyos átlaghőmérséklet alatt megnyitják éjszaka a metróbejáratokat, mert ott meleg(ebb) van.

Az utcán bajba jutott emberekkel szemben megnyilvánuló közömbösségről pedig a pestiek is tudnának mesélni, hogy ne menjünk messzebb...

Persze ez az én véleményem, felületes turistáé (na jó, 15 évvel ezelőtt egy évet lehúztunk ott, de az már régen volt).

TH 2008.10.28. 17:37:28

Hát hogy valaki ennyire odalegyen egy croisanttól és némi vajtól meg lekvártól...vazze. Na mindegy.
"Ilyenkor az a teljesen bevett szokás, hogy mindenki a járdára hamuzik, illetve ledobálja a csikkeket. Rosszul hangzik és úgy tűnhet, hogy atyaég, micsoda szemét van ott, de nem igaz. Ideiglenes a dolog, mert éjjel/hajnalban gyönyörűen felpucolnak mindent"
Tehát csak napközben koszos...:)
Bocs, nem akartam nagyon kötözködni, csak idetévedtem a blogra...nem akarom senkinek elrontani a lelkesedését, ha valakinek a lekváros croissant jelenti a csábító, finom reggelit, akkor legyen neki...:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 17:38:31

Wojcsik Yvette 2008.10.28. 17:29:17

Talán egy magyarázat lehet a határozottságára, hogy a kutya miatt nem fogják 5 ezer euróra megbírságolni...

TH 2008.10.28. 17:38:48

madz 2008.10.28. 17:20:21
Hát ez az...egy-két napig OK lehet ez a reggeli, de aztán én vágynék vmi tartalmasabbra is ám...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 17:41:08

TH 2008.10.28. 17:37:28

Reggelire általában nekem is jobban bejönne egy emberes adag sonkás rántotta apró kis kolbászdarabkákkal, de egy vajascroissant eperlekvárral, igazi, már-már sárga vajjal és kávéval... Nyam-nyam...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.28. 17:44:08

bezony
állapodjunk meg egy angol reggeliben, és rá "reggelidesszertnek" egy franciareggelivel.
De ilyen csak a Csalagútban van...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 17:45:26

szobatars 2008.10.28. 17:26:24

Hát, egészen konkrétan a Pantheon melletti egyik kávézóban a pultnál 1,70, a teremben (asztalnál) 2,20, míg a teraszon 3,10 volt a petit serré (szimpla presszókávé).

Werwolf 2008.10.28. 17:45:32

Csurtus,
Parizsban mar EUR 5000 a cigaretta-birsag? (Ez, amit a vendeglatos fizet es a vendeg par szazat, igaz?)
Ejha, ezek nem viccelnek. En mar a Hessen-i ketezer-akarhanyszaztol is meglepödtem, de sztem helyes.

Csuri / Bariildi 2008.10.28. 17:47:48

Szia TH / vazze :)
A cigizési - hamuzási - csikkeldobálási szokásokat az objektivitás kedvéért írtam el, ebből is látszik hogy igyekszem nem elfogultnak lenni :)
Napközben a járda a széksk alatt valóban koszos.
A lelkesedés nem emiatt van.
A varázslat az, hogy ENNEK ELLENÉRE a városnak, és benne a kávéházaknak van hangulata...
De nem muszáj lelkesedni érte :)
Csur

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 17:50:10

Werwolf 2008.10.28. 17:45:32

Igen, úgy tudom, hogy háromezer első alkalommal, ötezer másodszor, tán 10 ezer harmadszor (ekkor egy hónaptól 3 hónapig terjedő időszakra be is zárhatják a boltot).

Emellé a kedves lebukott vendég asszem 300 ajrót fog lecsengetni egészségvédelmi bírság címen.

sagittarius 2008.10.28. 18:29:47

Az emberi segitségnyujtás budapesti szinvonaláról egy aktuális cikk:

index.hu/politika/belfold/aekcs8870/

Szatmari · http://www.satumareonline.ro 2008.10.28. 18:32:39

En is voltam ott, bizony!!! Alig varom a kovetkezo posztokat!

doszy 2008.10.28. 18:40:07

Bár Párizsról még csak fényképeket láttam, egy kicsit ódzkodom tőle. Akik ott voltak: javítsatok ki vagy erősítsetek meg, de nekem minden túl monumentálisnak tűnik (l. Champs Elysees, Diadalív, meg úgy általában).

Londonban már voltam, az ottani parkok, utcák viszont nagyon tetszettek. Nyilván nem tudom objektíven összehasonlítani a kettőt, de az utóbbi nekem sokkal barátságosabbnak tűnt.

lajosak 2008.10.28. 18:40:51

sziasztok szóval az a megfoghatatlanul jó párizsban, hogy pár éve a feleségemmel egyszer csak elutaztunk oda (én mint volt hegymászó, városba a lábam be nem teszem, meg különben is bunkó parasztok a franciák,) szóval mélyen előítéletesen megérkeztünk és azóta rászoktunk. ha még nem voltál menj el, csak úgy, semmi több, ne várj csodát, de használd ki ezt a lezser szabadságot, nekünk nagyon bejött.))azóta nagyon sok jó élményünk van kersztül kasul bejártunk, laktunk itt is meg ott is, órákig nesélhetném, kb 20 szót tudok a nyelvükön, de ez sem baj, már-már hazaérkezés.

doszy 2008.10.28. 18:45:05

Sagittarius, azért ez nem csak nálunk van így: forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=141474&view=findpost&p=5622298
Ha esetleg nem jól jelenne meg, a bejegyzés ideje 2008. júl. 26., szombat - 11:07.

A hölgy német, az írásmódja azért ilyen. Természetesen az operációja is Németországban volt. Érdemes elolvasni.

Lillebi 2008.10.28. 18:45:57

ha már kávéház, akkor bécs. ott sem túl kedvesek a pincérek, sőt a régivágásúaknál az is előfordul, h kiveszi a külföldi vendég kezéből az újságot és a törzsvendéghez viszi, ha az arra kéri.
és itt kávéházi kultúra is van, lehet ücsörögni a melange-od mellett órákig, ezt franciaországban nem lehet.
úgyh ajánlom mindenkinek, szintén csodálatos élmény!

Werwolf 2008.10.28. 18:47:31

Lillebi,
yesssssss.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 18:49:22

doszy 2008.10.28. 18:40:07

Párizs valós méreteiről ajánlom a párizsi metróról szóló posztban látható összehasonlító (Budapest-Párizs) térképet:

csurtus.blog.hu/2008/10/10/parizs_metro

Persze monumentális, de abszolút bejárható és feldolgozható - már ha az ember egyszerre nem akar túl sokat markolni :-)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.28. 18:53:46

Lillebi 2008.10.28. 18:45:57

Hát Párizsban nem mélange, hanem egy presszókávé vagy egy pohár bor (esetleg pastis vagy sör, netán Perrier víz) mellett lehet órákig ücsörögni. Én nagyon sokat ücsörögtem (főleg legutóbb, amikor a szó szoros értelmében véresre jártam a talpam), és egyszer sem szóltak rám, hogy takarodjak.

Mentula 2008.10.28. 19:01:41

Grat Csuri/Csurtus,

A címlappal is jött, ami szokott.

DarkJedi 2008.10.28. 19:09:59

Olaszoknál hasonló reggeli kaptuk, bár jam nélkül, szintén isteni volt!
Es annak is megvan a hangulata, amikor régi művészfilmek stílusát idéző olasz papák üldögélnek körülötted:)

Kákalaki Akka 2008.10.28. 19:20:16

Kérem ez van. Ez a kibaszott lúzer magyar társadalom simán rasszista. Ennyi. Bármilyen társaságba ülsz össze, legyen a legelitebb értelmiségi réteg, a beszélgetés 10-15. percében előjönnek a cigányok, zsidók, arabok stb. És nem az európai integráció legnemesebb eszméjének jegyében. Nem tudnak ezek a lószarok egymással mit kezdeni, tehetségtelenek, erre képesek, nem megoldani a hibáikat. Ennyi.

LaPetite 2008.10.28. 19:21:20

Párizsban tíz évet éltem. A tíz legszebbet. Értelmetlen más városokkal összehasonlítani.

tribunus 2008.10.28. 19:21:38

Gratulálok,ismét klassz a poszt!A dohányzási tilalom betartatásáról lenne egy kérdésem:tegyük fel Te vagy a vendéglős ,bejön egy csapat vastag aranylánccal és még vastagabb bicepszel felszerelt "vállalkozó" mit teszel ha tiltás ellenére is rékezdenek pöfékelni majd súlyos testi fenyitést helyezek kilátásba ha érvényt akarsz szerezni a törvénynek?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 19:25:18

tribunus 2008.10.28. 19:21:38

Feltételezem ugyanazt, mintha el akarnák vinni a kasszát: szólsz a zsaruknak.

(Akik speciel 3-5 percen belül ott lesznek és nem az angolkisasszonyokhoz jártak kommunikációs tréningre.)

De őszintén folytatva: hogy utána mennyire lesz biztonságban a presszód... hát, fene se' tudja.

tribunus 2008.10.28. 19:39:41

A súlyos tesi fenyités igy akár életem összes hátralévő napjára szólhat?Aztán meg M.O.-n arra a 3-5 percre sem vennék mérget!!

tribunus 2008.10.28. 19:42:51

Tiboru,23 olvasó!!Gratulálok!!Mennyi volt a legtöbb egyszerre?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 19:45:18

A mai napon 87, valamikor fél hat körül.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 19:46:38

Most vették le fél nyolckor a címlapról.

tribunus 2008.10.28. 19:51:29

Minden irásotok kiváló,érdekes olvasmány,köszönjük!

Benikuty 2008.10.28. 19:51:47

a szinesebb, nem azt jelenti, hogy etnikailag sokrétűbb?

Lillebi 2008.10.28. 19:52:01

ám legyen, bár én nem vagyok nagy franciaország-járó, de van néhány francia barátom, akik ezt mondták nekem, hogy ott bizony fogyasztani kell.
és én ragaszkodom a mElange-hoz, mert bécsben így irandó, nem elgépelés volt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 19:53:18

Benikuty 2008.10.28. 19:51:47

Pontosan. És szégyen arra, aki rosszra gondol.

Benikuty 2008.10.28. 19:56:37

értem már, itt járt a címlap nevű zöld szörnyeteg:(

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 19:57:13

Lillebi 2008.10.28. 19:52:01

Nem kijavítani akartalak, csak én jobban szeretem a franciákat, mint a sógorokat :-) és nekem meg az ékezetesre áll rá az ujjam.

Benikuty 2008.10.28. 20:04:55

már csak azt kell kitalálnom, millen fedőcímet adjak a csabai kóbifesztről írandó (kifőzdés) bénaságnak, mert jönnek a címlaoról a buckalakók, aztán lesz nekem jaj, abból meg így is átlagon felüli a termés errefelé:))

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 20:05:27

tist,

kicsit bővebben?

:-)

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 20:07:53

Benikuty 2008.10.28. 20:04:55

Óvakodj a kétértelmű szavaktól, úgymint: kolbász, fesztivál, harapás, torkos, ilyesmi ;-)

ScoTTThun 2008.10.28. 20:25:10

Meg szep, hogy visszahozza a teljes osszeget. Falra tudok maszni az olyan helyektol Magyarorszagon, ahol nem adnak vissza rendesen. Pfff...

Parizsban elvezet kavezni, bar mondjuk ki, legtobb helyen gozuk sincs arrol mit neveznek jofajta eszpresszonak. A tejes izeket erdemes inkabb rendelgetni, de annak mege mi ertelme, ha rendesen fejbe sem vag? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.28. 20:33:11

ScoTTThun 2008.10.28. 20:25:10

Hát azért kicsit vitatkoznék; persze nem olyan jók az eszpresszóik, mint az olaszoknak, de nem rosszak, na.

A tejez izékkel egyetértek, noha bizony nem macsó dolog tejeskávét inni, de egy reggelihez, elképesztően ropogós péksüteménnyel vagy bagettel, vajjal... No de nem ismétlem önmagam.

Benikuty 2008.10.28. 20:48:42

Csurtus, a vérengzés szót sem fogom:)
Aztán lehet, az egészből a 22-s csapdája béli cenzúrázott levelek ,- mármint a megszólítás, és az aláírás.-marad:D

Benikuty 2008.10.28. 20:50:00

és az aláírás: A.T. Tapmann, tábori lelkész.

Benikuty 2008.10.28. 20:52:02

no, ebben fedezzen fel valaki rasszizmust!:)bocs az offért, hogy én ezt a szót hogy utálom!

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 20:54:13

Benikuty,

biztos akadna olyan beteg, akinek (túl azon, hogy nem olvasta Hellert) a Tapman név szemet szúr...

No de - visszatérve a kolbászfesztiválra - ami jó Benikutynak, az jó a Kifőzdének is; a többiek meg le vannak sajnálva...

A55ho1e 2008.10.28. 20:54:43

London rulez. Nem 10 EUR a minőségi sör, mint Párizsban a szutyok krónenburg. És még az angolt is értik.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 21:08:07

A55ho1e 2008.10.28. 20:54:43

Ittál te már angol vörösbort?!

:-)

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 21:10:22

Amúgy meg ittunk mi csapolt Guinnesst (is) Párizsban. Egy pint 6 ajró volt a Rue St. André des Arts egyik ír kocsmájában.

Benikuty 2008.10.28. 21:34:49

Csurtus, szoktad olvasni? Má mint kifőzdét.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.10.28. 21:46:29

nekem minegy, csak Guinness legyen :)

Kedvenc zsidó viccem (csak hogy borzoljam a kedélyeket).

A németek megszállják Belgiumot és a lakosságot szortírozzák: "Flamandok balra, vallonok jobbra" jön az ukáz. Az öreg Kohn bácsi erősen elgondolkodik, majd megkérdi: "És mi belgák hová álljunk?"

A55ho1e 2008.10.28. 21:55:56

Nem, de franciát se iszom. Kenjék a hajuk a satuk szerinti sznob megjelölést.
Pedig inkább boros vagyok, mint sörös.
Asszem egyszerűen nem jött be a város, és rühellem a franciákat. Ez van.

Mentula 2008.10.28. 22:03:29

A fene egye meg, sose voltam rossz evő, de ma háromszor vacsoráztam. A másodikat a jelen posztnak, a harmadikat a kifőzdés Toma receptnek köszönhetően.

A 6 ajró egész Ny-Eu-ban bevett sörár, nagyvárosban. Ugyan nem ezért kell bort inni, de kb. egy krigli ser egy kancsó bor ára. Remélem Csurtus valami empirikus adatgyűjtést végeztél a chateau-k vonalán.

Mentula 2008.10.28. 22:13:05

Ejnye Asshole, a sátó ott mér sznob? Ezer éves hagyomány. Az uraságé volt a szőlő, a kastélyban, na jó a B épületben volt az uradalmi központ, meg a pince meg minden. Ma meg a legegyszerűbb eredetmegjelölés. Nálunk is így volt csak hát ugye az a néhány évtized elfeledtette.

A55ho1e 2008.10.28. 22:20:01

Mentula:
Ok, akkor te tanuld meg, hogy ott mi,honnan,mikor stb.
Nekem nincs gondom vele, van elég igényes, árban messze versenyképesebb bor a világ más vidékein.
Én tolom azokat.

Mentula 2008.10.28. 22:24:25

Én sem a franciákra esküszöm, csak pusztán a chateau szó haszálatának sznob voltát vitattam. Én magam elsőként Szeszárdra, majd a többi magyar cuccra esküszöm, utána jönnek az olaszok.

Mentula 2008.10.28. 22:54:41

Ésss 100. Bár ez ma már nem bír hírértékkel...:)

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 23:37:12

Benikuty 2008.10.28. 21:34:49

Heti-tíznapi rendszerességgel.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 23:39:17

A55ho1e 2008.10.28. 21:55:56

Attól még lehetsz rendes ember :-)

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.28. 23:41:21

Mentula 2008.10.28. 22:03:29

Szégyen, de a satók kimaradtak - mindig rábíztuk magunkat a pincérre és nem csalatkoztunk. De erről majd a vonatkozó posztokban bővebben.

tistedur 2008.10.29. 08:33:52

a mosoly a posztnak szólt és volt benne némi irigység...meg az index-ajánlónak köszönhető hüléknek :)

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.10.29. 12:52:36

Gratulalok.
Ismet egy szuper poszt

cromwell2.0 2008.10.30. 03:15:53

Nagyon jó poszt, gratulálok! De hogy felkavarta az állóvizet! Viki bácsinak van igaza.

ErrorFlynn 2008.10.30. 22:47:48

üdv Uharsky Bradból, esetleg Uhersky Brodból, valami ilyen, nem tom megjegyezni, a témához annyit, hogy Cseho.-ban biztos nem lehet olyan jól kávézni, mint Párizsban, mert nincs jó kávéjuk, az espresso mindenhol ilyen hosszú lére engedett izé, tehát ahol csehek vannak, ott nincs jó kávé, remélem, ez még nem kiugró faji előítélet...
viszont Prága megér egy misét, még akkor is, ha nem ismeri a jó kávét, és akkor is, ha részeg és böszme (! figyelem! ritkán, de rendszeresen előforduló élményből levont durva általánosítás!), szóval, ha böszme britekkel van tele, akik szintén nem tudják, mi a jó kávé, viszont egészen bizonyos, hogy ismernek néhány hatásos tudatmódosító szert, amit előszeretettel vesznek be, mielőtt nekiindulnának rossz kávékat inni Prágában.
croissont nincs.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.10.30. 23:02:07

Hohóhohó kisasszon! ennyivel nem úszod meg, remélem tudod...

quicksilver · http://www.szamszara.blogspot.com/ 2008.11.02. 09:02:25

Nem voltam még a franciáknál, nem is vágyok oda, de ezt jó volt olvasni - egy biztos, enni tudnak arrafelé. A kávé meg, hát istenem, az olaszokon és az arabokon kívül kevés jó kávét isznak a földön. :-)
süti beállítások módosítása