Miután Viki bácsi hihetetlen részletességgel írt és 'képelt' már e helyről, mindenkinek figyelmébe ajánlom ezen előző posztokat itt ni.

Én csak kis szubjektív morzsákat tennék hozzá, személyes látogatásunk kapcsán, nem merülvén bele a történelmi adalékokba, mert ezeket tényleg gyönyörűen összeszedte és dokumentálta is Viki bácsi, ahogy azt tőle megszokhattuk.  


 

 

Az tuti, hogy a hely, már csak a látvány miatt is megéri a látogatást, akkor is ha nem tudjuk milyen történelmi események színtere volt.

Egy római látogatás még élő élményével pedig különösen érdekes, hiszen ott a kézzelfogható bizonyíték, hogy "mit is adtak a rómaiak a világnak", és persze a zsidóknak, annó. Lásd még az örökbecsű, és ezen blog keretei között is sokat idézett Brian élete c. opust :) 

Hát például egy ilyen szabadidőcentrumot - mondanánk ma. Volt benne szép nagy stadion, lelátókkal, fogathajtásra alkalmas aréna, mindenféle egyéb sportokhoz használatos helyszínek: 

színház, amfiteátrum

 

és persze a kihagyhatatlan fürdő:  

Ha pedig már ott voltak, és építettek, akkor - szokásukhoz híven - igyekeztek szépet építeni. Van nekik ez a mániájuk a márvány- és mozaik-burkolatokkal, ennek nyomai Cézareában is felfedezhetők még: 

meg aztán ott a másik fixáció, az oszlopokkal tudniillik. 

Itt sem hagyhattam ki, mert annyi elegancia és egyszerűség van bennük...

És mert egyszerűen imádom az ilyen régi köveket.

Vannak, akik a természet alkotásait tartják csak igazán csodálatra méltónak. Nos, én elismerve ugyan a természet néha egészen lélegzetelállító szépségeit, mégis inkább az emberi kéz alkotásaira tudok rácsodálkozni, más szóval a kultúra termékei érdekelnek.

Különösen a városok, s ha itt tartunk, Cézarea a maga idejében csodaváros volt. Ez pedig mai romjain is érződik még.

Akit már halálra idegesített, hogy a nevet hol így írjuk, hol úgy, azok számára egy kis magyarázat. A latinos írásmód persze Caesarea. Amit már sosem tudunk meg, hogyan ejtettek!! Izraelben viszont a latin betűs kiírások, enyhén szólva is, meglehetősen eklektikusak (a nem latin betűsökről nem nyilatkozom:).

Láttunk útjelző táblán Kaesarea-t, sőt rémlik hogy Cesariia is volt, szóval igyekezni kell felismerni minden formában, különben eltéved az ember...

 

 A kulturális élmény után javaslom mindenkinek a közeli homokos partszakasz felkeresését, ahol nem csak a római vízvezetéket lehet megnézni.

 

(Mert 'mit is adtak nekünk a rómaiak? Jah, tényleg, vízvezetékeket... Az iskolákon, a  fürdőkön, az egészségügyi rendszeren és az utakon kívül...'), hanem azok újszerű és kreatív felhasználási módját is.

Az árkádok alatt egész családok és baráti társaságok rendezkednek be a tengerparti piknikre, a helyi arabok pedig feltétlenül nekiállnak grillezni is, szerintük ugyanis sehol máshol nem lesz olyan zamaros a rostonsült birka, mint a tengerparti levegőn...

Lehet benne valami igazság!

Mi azért inkább Tiborenkóék kertjében grilleztünk, egészen kielégítő eredménnyel, a tengerparton viszont fürödtünk. Pontosabban én, Csuri, fürödtem, mert csak nem hagyom ki ezt a lehetőséget! Megtévesztő, hogy kukra süt a nap, de május lévén, a hőmérséklet, különösen a víz hőmérséklete azért hűvös volt inkább, mint langyos...

Ezzel együtt jól esett úszkálni egy sort a kristálytiszta vízben, miközben a fejünk fölött sorban húztak el a 60 éves évforduló tiszteletére rendezett katonai parádéról hazatartó repülők... De ezekről Té írt már, az én asztalom az oszlopok, fürdés és a gyönyörű romok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2008.12.17. 14:23:28

ez, a vízvezeték boltívei alatt piknikezés, ez nagyon tetszik. :-))

Empty 2008.12.17. 15:19:54

Ezek a rómaiak nem tudtak rendesen építkezni. Vagy a rabszolgák szabotáltak. Nincs 2 ezer éves, s már nem mûködik a vízvezeték.

GavrielDov 2008.12.18. 11:12:03

A helységnév helyi kiejtése "Készárjá".
Úgy látszik, nem ismerik a korrekt magyaros kiejtést...
A helységnevek latin betűs átírása az egész országban valóban követhetetlenül változékony és önkényes.
Tel Avivban pl. a Kibuc gálujot utca a várost elkerülő autópálya mellett évekig "Kibbuz Galuyot"-ként volt jelölve ("utca" nélkül), és több járatlan autós bement megnézni a városi kibucot. Pedig csak a "szétszórtak összegyűjtése" utcáról van szó...

tibor2 · http://e-karpatalja.blog.hu 2008.12.18. 22:41:27

Egyszer elmennék Izraelbe, a képekről szépnek látszik.

http://klematisznaploja.blogspot.com/ 2008.12.19. 14:44:40

WOW, a fürdő még így, félig romos állapotban is gyönyörű a színes mozaikjaival, a csempékkel...
süti beállítások módosítása