csurtus 2007.06.08. 11:27

Madeira - Napóleon

A francia császár és Madeira útjai egyszer keresztezték egymást, mégpedig 1815-ben. Ez az év Bonaparte számára nem volt a legsikeresebbnek mondható: június 18-án Waterloonál elszenvedi a döntő vereséget, majd legyőzői száműzik Szent Ilonára.

Útban a déltengeri sziget felé, 1815 augusztus 7-én az őt szállító HMS Northumberland brit csatahajó megáll Madeirán, hogy felfrissítse készleteit. Napóleon - aki már 1807-ben szemet vetett Madeirára, de a britek akkor (is) keresztülhúzták számításait - úgy dönt, hogy vásárol magának egy hordónyit (kábé 500 litert) a legfinomabb (egészen pontosan az 1792-es évjáratú) madeirából. Őfelsége egy picit már feledékeny volt (biztos egészen máson járt az esze), úgyhogy elfelejtette kifizetni, de a hordót már felpakolták, a helyiek meg úgy voltak vele, hogy ami késik, nem múlik.

Hát tévedtek. Az excsászári hordó megérkezett Szent Ilonára, de időközben Napóleonon felfedezték a később végzetessé vált és rákba torkolló gyomorpanaszokat, úgyhogy orvosai megtiltották neki az alkoholfogyasztást. A hordó hat évig érintetlenül hever a pincében.

Bonaparte 1821-ben távozik az élők sorából. Ezt megneszelve a madeiraiak éles eszükkel rájönnek, hogy itt lóvé nem lesz, ezért legnagyobb bortermelőjük, bizonyos John Blandy visszakéri a hordót, ami még abban az évben visszakerül Funchalba (ugye nem felejtette el senki, hogy ez Madeira fővárosa?!)

Kegyeleti és egyéb okokból további 19 évig itt sem akar senki hozzányúlni, míg végül 1840-ben mintegy 300 litert felhasználnak bornemesítési célra, a fennmaradó részből pedig körülbelül 200 litert palackoznak.

Churchill 1950-ben megkóstolta (naná, majd pont ő hagyta volna ki...), és állítólag ezt mondta a körülötte állóknak, miközben csettintett: "És gondolják el: amikor ezt szüretelték, Marie Antoinette még élt!"





Becslések szerint ebből a nedűből a piacon még 80-100 palack található; különféle nemzetközi bor-aukciókon 500-600 euró közötti áron cserélnek gazdát.







A funchali helytörténeti múzeum valamilyen homályos indíték által vezérelve Napóleonnal reklámozza magát. A hülye turista odaállhat a kép mögé és kedvese lefotózhatja császárként. Ezen a képen NEM egy hülye turista látható, hanem jómagam vállaltam a megalázó helyzetet, csak hogy örömet szerezzek olvasóimnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibi 2007.06.08. 20:29:20

Szep szerenyen allsz it, Tusko, de a festo igen bal-facan volt bert noi inget adott ra a csaszarra! Ferfi-ingben nem lehet bal kezed nagyujjat a gombsor ala dugni... Ez ugyanabbol az okkbol van amiert nehez balkezzel a sliccet kigombolni...
Udv,
Tibi
süti beállítások módosítása