Nehéz téma, nemcsak az írekkel szimpatizálóknak. Újabb fekete poszt. Sajnálom.

Nem tölthetsz el három napot Írországban úgy, hogy valamilyen apropóból ne szembesülj az ír történelem talán legtragikusabb periódusa, a Nagy Éhezés kollektív emlékeivel (írül: An Gorta Mór), pedig nem lehet azt mondani, hogy históriai drámákban szükséget szenvednének. Izraelben még nem jártam, de szerintem olyan (már-már genetikailag kódolt) dolog ez a Smaragd Szigeten, mint a második világháború a zsidókban. Nem véletlenül nevezik republikánus barátaink Ír Holokausztnak.

A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 



ErrorFlynn 2007.07.12. 11:39:56

Azért párszor elgondolkodtam, mi a frászon éltek az írek, amíg nem volt krumplijuk. Min éltek, ha az annyival rosszabb volt, mint a krumpli, hogy két-három évszázad alatt olyan mértékben átálltak a krumplievésre, hogy a vész aztán ilyen hatással volt rájuk. Előtte is éltek azon a szigeten pár évezredig - mit ettek?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.07.12. 12:10:28

Az első népességrobbanásra a 19. század elején-közepén került sor, főleg az iparosodás, a masszív bevándorlás következményeként. A hal- és vadállomány elkezdett vészesen csökkenni, egyre több kaját exportáltak (már ha lehet exportnak nevezni azt a jelenséget, amikor a földesurak ócsóért eladják az utolsó szem terményt is az "anyaországnak", Angliának), s így egyre kevesebb maradt otthon.

Meg aztán azt is tudni kell, hogy a hálás burgonyanövény elkényelmesítette az íreket; olyan helyekre, ahol azelőtt árpa, búza meg legelők voltak, krumplit telepítettek.

Az 1800-as évek közepére gyakorlatilag monokulturális mezőgazdasággá változott az ír sziget.

Az 1700-as évek elején kábé 3,2-3,5 millió ír élt a szigeten; 1841-ben már több, mint 8 millióan voltak; 1901-re ez nagyjából visszaesett 3,5-4 millióra.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.07.12. 12:15:19

Egy kép száz szónál is szebben beszél: az ír népességrobbanás grafikonja:

en.wikipedia.org/wiki/Image:IrelandEuropePopulation1750.PNG

ErrorFlynn 2007.07.12. 12:48:04

ahha, szóval eleve csak a rumpli tudott lépést tartani a dagadó néppel. így már világos.
süti beállítások módosítása