Az északi parton, középen, ott ahol az észak-dél irányú út keresztezi a partmenti utat, nos ott van az egyik hangulatos kisváros, São Vicente.




Már meg sem lepődünk, hogy magas hegyek veszik körül (naná, me' pampa), de lent a városkában viszont a pálmafa a menő. Nekem ez a kombináció kifejezetten tetszett:


Le is fényképeztem párszor, mert a fehér templomtoronynak a hegyes-felhős-pálmás csendélettel nem bííírtam ellenálni.

Na még egyszer, ígérem, utsó:

A már-már giccses festményszerű helyet egy kis temető egészítette ki, amely azonban egyáltalán nem a mifelénk szokásos bornírt kődrágaságokkal volt tele, itt egészen egyszerűre vették a figurát:

A bejáratot őrző két toronymagas pálmafa és a kereszt kombinációjának pedig a bennem (ezexerint mégiscsak??) szunnyadó művészlélek nem tudott ellenállni...

Na, ezek után igazán nem érhet az a vád, hogy halálra untattam az olvasóközönséget Sao Vicente történelmével és gazdaságával...

A katolikus szentektől már megszokott álláshalmozás következtében zaragozai Szent Vince is többfunkciós alakja a keresztény breviáriumoknak. Számos teendője mellett (globálisan a takácsok, lokálisan Portugália védőszentje) a bor patrónusa is, amit a magyar  néprajz a "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince" meteorológiai bölcsességbe sűrít (vagyis ha a szent napján, január 22-én olvadás kezdődik, jó lesz a szőlőtermés).

Tekintettel arra, hogy Madeirán az utolsó jégkorszak óta (vagyis mintegy 10 ezer éve) nem volt fagy, Szent Vincének olyan sok dolga nem akad errefelé. A szőlőtermés tőle függetlenül is kiválóan alakul.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani 2007.08.01. 18:59:12

Sziasztok!
Élvezettel olvasgattam korábban megjelent írásaitokat,fel is használtam az ismeretanyagot múlt heti madeirai utunk során.Én is készítettem pár képet Sao Vicente szép kis településéről.
Várom további beszámolóitokat, világjárói üdvözlettel: Jani

Csuri / Bariildi 2007.08.02. 08:28:42

Szia Jani!
Hol láthatjuk a képeket? Én a mások fotóit is imádom nézegetni, nem csak a sajátjaimat mutogatni :))
Örülök hogy hasznosnak bizonyult a beszámolónk, olvasgass továbbra is!!

Csuri / Bariildi
süti beállítások módosítása