2007.08.04. 10:41
Franciaország - osztriga 1.0 (x)
Ahogyan azt már többször bátorkodtuk megemlíteni, Csurtusék mindenféle, reálisan bekövetkező élethelyzetre fel szeretnék készíteni olvasóikat. Ezen ars poetica jegyében már mindenki tudja, mi a teendő, ha a brit uralkodó meghívná a jachtjára vacsorázni.
Mivel az ördög nem alszik (és lévén, hogy az előkészített, beszkennelt, az új posztokhoz szánt fotókat bentfelejtettem a munkahelyemen, de majd hülye lennék csak ezért hétvégén 70 kilométert autózni, már bocsánat, de ugye ezt senki nem gondolta komolyan most, amikor annyi tennivaló van a kertben és még bele se kezdtem az új Nelson DeMille krimibe, meg aludni is kéne egy csomót?!), szóval az osztrigák, illetve az osztrigaevés sem maradhat ki a kötelező tananyagból.
A poszt - teljes terjedelmű - elolvasásához ide kell kattintanod!
nemisbeka 2007.08.04. 15:40:24
loggol 2007.08.04. 18:16:36
Ha citromlevet kap, akkor már nem él.
2.
"Az átlag fogyasztónak csak annyit kell tennie, hogy a kinyitott kagyló..." hahá, ekkor már könnyű! Mármint ha ki van nyitva. A nehezebb az, amikor te akarod kinyitni, és nem tudod, hogy hogyan és mivel kell. Én nem tudtam...
Elárulom, az osztriga nem tépőzáras, nincs rajta számkombináció sem. Én az első - nem az éttermeben előre kinyitott - osztrigámnak egy csavarhúzóval mentem neki. (Még egy tipp: ne keresd a csavar helyét, az nincs, de csak kellett nekem valamilyen szerszám, amikor a szezám táruljra sem nyílt ki az a dög.)
Tisztességes harc volt, egyenlő felek közötti. Az első 10 percben döntetlen. Utána ő állt nyerésre, amikor a kagylópáncélba erőltetett, kicsit már meggörbült csavarhúzó hirtelen kiugrott a feszítésből és a kezembe fúródott. Nem tudom, a francia konyhában autentikus-e a véres osztriga, de ez véres volt.
Aztán lemostam a vért, hívtam még segítséget. Bekötöztek és tanácsot adtak (volt aki azt javasolta, hogy egy teherautó alá kellene tenni, más szerint a sarokcsiszoló ilyenkor mindig beválik, kevésbé vállakozókedvű barátom szerint ehetnék valami mást.) Pár perc erőlködés után azonban az osztriga megadta magát.
Most már tudom, nem mindegy, hogy hol próbálod felfeszíteni a páncélt. Azt is tudom, hogy jobb, ha egy speckó osztrigakéssel próbálkozom. Érdemes.
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.04. 20:42:58
részünkről a szerencse; természetesen felteheted!
Csurtusék
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.04. 20:48:26
tapasztalataim szerint a citrom után még percekig kibírja élve. Persze lehet, hogy egy különösen ellenálló (résistence!) osztriga-széria volt.
Az osztrigakés amúgy tényleg jó szerszám; leginkább az egykori falusi herélő-alkalmatosságokhoz hasonlít, legalábbis élesség szempontjából.
loggol 2007.08.04. 21:48:48
lingár 2007.08.04. 22:22:51
Borzasztóan egészséges, rengeteg nyomelemet és vitamint tartalmaz pl. műtét után lábadzó betegnek ezt szokták adni.
messecina 2007.08.04. 23:20:19
le vent 2007.08.04. 23:27:49
le vent 2007.08.04. 23:30:28
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.04. 23:45:29
Persze sósavval is le lehetne tesztelni, de az jobban megfeküdné a gyomrot.
eMM2 2010.01.03. 14:07:06
Viszont ugye rágás nélkül egészben kell lenyelni ezt a nyálkás izét.Így aztán evidens hogy még íze sem nagyon van.Akkor mi benne az akkora durranás attól eltekintve hogy tápláló?
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.01.03. 18:32:25
Én azért lenyelés előtt rá szoktam harapni. És tényleg furcsa, de van íze!
Ami Churchill reggelijét illeti, már régóta gyúrok rá, és remélem, előbb-utóbb ki fogom próbálni!
(Az írek szerint Guinness-szel az igaz...)
tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.04. 13:16:18
Van ám poszt erről is :-)