Ott tartottunk előző posztunkban, hogy - már az antik római idők óta - általában jégágyon hozzák, már ha élő osztrigát rendeltünk. Persze van grillezett, marinírozott, kemencében sült, stb. osztriga is,de az igazi a még mozgó. Bocs.

Az is életbevágó tudnivaló, hogy valami miatt az osztrigázásban megmaradt a tizenkettes számrendszer. Ez annyit tesz, hogy nem öt-tíz-húsz darabot rendel az ember, hanem féltucatot-tucatot-másféltucatot. Ne kérdezzétek, miért alakult ez így; biztos erről is a szabadkőművesek, a zsidók, a kommunisták vagy az ufók tehetnek. Hagyomány, oszt' ennyi. Tessenek belenyugodni.



A poszt - teljes terjedelmű - elolvasásához ide kell kattintanod!

 

sic__ 2009.01.22. 15:23:11

A bélon egy kulon osztriga fajta, egyre kevesebb van belole, nem az osztriga egy regionalis elnevezése.
Gyakran varosok vagy oblok szerint nevezik el oket, kabé lehet tudni mire szamitson az ember iz szempontjabol, egy Cancale-i sokkal sosabb, jodosabb izu pl mint egy Marennes-Oléron-i.

:) Es persze csak R betus honapban eszik az ember osztrigat, allitolag a mondas tobb szazados, azaz hutok elotti idobol szarmazik mikor volt az osztriganak ideje megromlania Parizsig, de talan azért is mert a tejeset se mindenki kedveli.
süti beállítások módosítása