csurtus 2007.10.26. 10:00

Római jog 1.0

Mivel (a klikkelési statisztikákat látva) olvasóink körében a vizelettel és más, emberi salakanyagok kiválasztásával kapcsolatos érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt, engedjetek meg egy rövid, kiegészítő posztot a témához.

 

 

 

A római jog nem véletlenül vívta ki magának azt a tekintélyt, amivel évezredek óta rendelkezik. Tudom-tudom, az elsős joghallgatók ezt egy picit másképpen (talán erősebb szavakkal) fogalmaznák meg, de akkor is…

 

 

 

Szóval – hogy releváns legyek – a Szenátus (valamikor Ciceró idejében) elfogadott egy jogszabályt, ami a hangzatos Dejecti Effusive Actio (a továbbiakban: DEA) nevet viseli. A tartalma már korántsem ilyen fennkölt: arról szól, hogy hogyan és milyen mértékben kell megbüntetni azokat, akik a római emeletes lakóházak („caenaculum”) ablakaiból különféle tárgyakat dobálnak ki és ezzel másnak bármiféle kárt okoznak.

 

 

 

Mivel az antik Rómában roppant népszerű volt például az éjjeliedények tartalmától ily módon történő megszabadulás, a jogszabály egy komoly, tátongó űrt volt hivatott betölteni.

 

 

 

Pár érdekesség a DEA-ból:

 

 

 

Amennyiben a kidobott/kiöntött tárgyból kifolyólag egy szabad polgár („liber”) életét veszti, az elkövető 50 aranypénz („aureus”) bírságot volt köteles fizetni. Ez nagyon durva összeg volt, hiszen 1 aureus 25 denariust ért, márpedig azt tudjuk az egyik előző posztunkból, hogy 1 denarius vásárlóereje kábé 16 euróéval ért fel. Azaz egy gondatlan emberölés (vagy foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, hogy precíz legyek) 20 ezer eurót, vagyis úgy öt millió forintot ért.

 

 

 

A követelés elévülési ideje egy év volt; ezen belül az elhunyt személy oldalági rokonai („affines”) és/vagy leszármazottai („cognati”) kérhették ezt az összeget, de ezek hiányában bárki (!).

 

 

 

Ha a szarral vagy más hulladékkal (például amortizálódott számítógépmonitorral, megbüdösödött hallal vagy vetélésből származó magzattetemmel) megdobált járókelő túlélte, de ápolásra szorult a nem tervezett zuhany miatt, természetesen az orvosi ellátás és az esetleges munkaképtelensége miatt elszenvedett anyagi kár kétszeresét is lecsengette a bűnös; ez volt az „actio in duplum” intézménye. Vegytisztítót azonban nem kellett fizetnie.


Nem tudom, hányan perkáltak ilyen jogcímeken; mindenesetre a DEA hatályosulását követően biztosan mindenki kétszer is meggondolta, hogy megéri-e megspórolni a sétát a Cloaca Maxima legközelebbi lefolyójáig.


A rabszolgák fogyóeszköznek számítottak.

 

 

 

Az ügyvédek persze már akkoriban is híresek voltak a kákán csomót keresés iránti késztetésükről: egyesek szerint mindez csak akkor volt érvényesíthető, ha az esemény napfelkelte és naplemente között következett be, mondván: aki éjszaka Róma utcáin kószál, az olyan hülye, hogy megérdemli.

 

 

   

Ezen aztán jókat vitatkoztak. És így épült csendesen a Birodalom.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2007.10.26. 16:38:04

és magát a kihajigálást is büntették, vagy csak azt, ha kárt okozott vele? aki ügyesebb céldobó volt, annyi végtermékkel áraszthatta el rómát, amennyivel akarta, vagy hogy?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.26. 17:48:14

Error,

a DEA által védett jogi tárgy az élet- és vagyonbiztonság volt, nem a köztisztaság, vagy az aromaterápia; ha senkinek nem származott vagyoni kára a dolog kihajításából és senki nem sérült meg, maximum bérgyilkost fogadhatott a sértett.

(Gyanítom, sokkal kevesebbe került, mint 50 aureus)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.27. 12:12:31

Csurtus,

most őszintén. Meglepődtél, hogy fent említett keresőszavak domináltak a statisztikában? Hehe. Figyeld meg, hogy emiatt a koment miatt a kecskeszex is meg fog jelenni közte;)

Sok első éves joghallgatót van/volt szerencsém(?) ismerni, és valóban nem így tekintenek a római jogra:D

L. Veratius · http://english-hungary.blogspot.com/ 2007.10.29. 12:51:28

L. Veratius nevű krákéler odalép hozzád és leken egy éktelen nagy pofont majd odadob 25 Ast.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.29. 13:49:36

25 as a császárkor elején nagyjából 30 eurót, vagyis úgy 7.500 forintnyit érhetett.

Több embert ismerek, akit szívesen felpofoznék ennyiért. Gondolom, vagyunk így ezzel jó páran.

ErrorFlynn 2007.10.29. 20:14:35

7500 forintért bárkit szívesen fölpofozok.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.29. 20:42:33

Error, te kis harczias!

Eddig olyan szelídnek tűntél. Vagy szelindek?
süti beállítások módosítása