Ha a Vatikánba megy valaki, akkor szinte belebotlik az Angyalvárba, de legalábbis látni fogja, kb. ebből a szemszögből:


























Az építmény a Tevere (Tiberis) partján áll, és a Sant Angelo hídról egyenesen nekimegyünk. A híd magában is megéri a nézelődést, a kettő együtt pedig határozottan jól mutat:































Angyal pedig van sok: a hídon is és a torta tetején, meg a belső udvaraiban továbbiak:








































Az egyik benti angyal, amely szokatlan módon kő-fém kombinációjú:








































Az épület sokmindenre szolgált az elmúlt kb. 2000 évben. Kezdődött azzal, hogy Hadrianus építtetett magának egy mauzóleumot, amely egy henger alakú, márvánnyal borított valami volt, tetején egy dombbal, annak a tetején egy aranyozott szoborcsoport (Hadrianus kocsit hajt - pont mint apa, na de hagyjuk, ez most nem idevaló :))) ).
A sírdombon fák nőttek, nagyon jól nézhetett ki!

Van is róla rekonstruált képünk, mert Té vett  egy könyvet (asszem minden turista megvette, de télleg mind-mind), amelyben nagyon szemléletesen megvannak a nagy attrakciók: milyen most és milyen volt.
Hátha egyszer beszkenneli, és akkor láthatjátok hogy mire gondolok.

Szóval 139-ben, egy évvel Hadrianus halála után be is fejezték a mauzóleumot. Ebből ma is látható elég sokminden, leginkább a spirálos rámpa, amely a henger belsejében van és a gyászmenet ezen haladt keresztül.
Van leírás is róla, íme.
A lényeg hogy az egyre emelkedő rámpa egy teljes kört ír le. Ha bementek a ma múzeumként üzemelő Angyalvárba, akkor ezen át juttok be a belső termekbe-udvarokba.












































Azon kívül azonban, hogy Hadrianust ide temették, volt az Angyalvár börtön, pápai rezidencia, laktanya, katonai börtön.
Mindenki kicsit hozzáépített, változtatott, nem is csoda, hogy iszonyú zegzugos lett. Éppen ezért, hacsak nincs rengeteg ideje valakinek, érdemes a népek számára kijelölt útvonalat követni, mert az elvisz mindenfele, és helyenként még feliratok is vannak, ami egészen üdítő kivétel Rómában.









































Itt a kedvenc angyalom, és a kis belső udvar, ahol áll



























Ha valakit nem érdekelnek a freskók, pápai lakosztályok meg hasonló nyalánkság (amit persze meg fogok mutatni, naná), akkor is javaslom, hogy menjen be az Angyalvárba, mert több szinten is körbejárható, és gyönyörű kilátás nyílik fentről a városra - amit szintén meg fogok mutatni, rész-le-te-sen.

Most csak egy fenti képet a Sant Angelo hídról:








































amely oldalról így néz ki:

























Befejezésül mára pedig még egy híd képe: ez a Vittorio Emanuele híd, amely cirka ötven méterre van az angyalhídtól, és gyakorlatilag a Vatikán hídja:



Megnézzük majd felülről is, nemsokára...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bárányi Sanya 2007.10.29. 22:03:19

A kedvenc angyalkád Raffaello mester műve és az én kedvencem is, -ki hitte volna?!

KicsiAnett 2008.02.16. 12:39:57

gyönyörű! miután elolvastam az Angyalok és démonok című könyvet, kiváncsi voltam a helyszínekre, főleg az Angyalvárra. és tényleg lenyűgöző!
süti beállítások módosítása