Ez az a hely, amelynek a nevéből Astérix folyton a Maximra asszociált, persze tévesen.

Ahogyan azt - a latin nyelvet immáron folyékonyan beszélő - olvasóink is értik, a Circus Maximus (a továbbiakban: CM) annyit tesz: A Legnagyobb Cirkusz. És igen, igazatok van: nekünk magyaroknak a legnagyobb cirkusz versenyben rengeteg nevezésünk és tippünk lenne, de hálistennek ez nem aktuálpolitikai blog, úgyhogy visszatérek az ókori Rómához.


Az olaszok ezt a latin elnevezést is tönkretették: napjainkban így hívják. Akár hiszitek, akár nem: megkérdeztem a Fórum mellett egy bennszülöttnek tűnő újságost, hogy: Circus Maximus? - és nagyon ostobenkón nézett rám. Megismételtem, és a csávó csak ekkor kapcsolt: Á, Circo Massimo! - mondta széles vigyorral és megmutatta az irányt.

Elvégre ég és föld a különbség, ugye...



Maga a létesítmény egyike a legkopárabbaknak Rómában: gyakorlatilag egy földbe vájt, hosszúkás mélyedés jelzi, hogy itt volt az antik világ legnagyobb arénája, ahol többek között Ben Hur, egykori judeai polgár is versenyzett fogathajtásban abban a színes, szélesvásznú amerikai filmben, ami akkor készült, amikor az USA-ban sem spóroltak a humán erőforrásokon és nem próbáltak mindenféle olcsó(?) számítógépes trükkökkel és animációval százezernek mutatni negyven statisztát.


Maga a CM mintegy 900 éven keresztül szolgálta ki a római polgárok kultúrált szórakozás iránti igényét. A Colosseummal szemben itt viszonylag kevés vér folyt, tömeges kivégzésekre is ritkán került sor, annál inkább nyomatták a már említett fogathajtó-versenyeket, illetve mindenféle más, hasonló sporteseményeket.

Lévén, hogy mi is a számok bűvöletében élünk, el kell mondanunk nektek, hogy a CM fénykorában (naná, hogy a Julius Caesar általi bővítés után) több, mint 600 méter hosszú volt, 120-150 méter széles, és 200 ezer római tudta ülve és szotyolázva végigüvölteni a versenyeket; további 80-100 ezer a környező dombokról (Palatinus és Aventinus) állva lehetett az események szemtanúja. Egyes kultúrtörténészek szerint a szabin nők elrablása is ezen a helyen történt, amikor is a Romulus által vezetett latinok (kétségbeejtő demográfiai mutatóik láttán) így találtak megoldást arra, hogy miből kapják majd pár évtized múlva a nyugdíjukat.

Ez nem tipp volt, csak úgy eszembe jutott.


Szóval a CM egy nagy és téglalap alakú gödör, melynek egyik oldalán a Palatinus domb magaslik (erről lesz fotó), a másik oldalán pedig az Aventinus, ahol jelenleg a római amerikai nagyköveti rezidenciát bírtam mindösszesen felfedezni, mint érdekesség. Mit ne mondjak: ízlése, az van.

Kiváló terep a kocogóknak, már ha az ember szereti, hogy a nap bármelyik órájában, több száz turista személyében számos szemtanúja van annak, amint a légszomj miatt szaggatottan lihegve, a harmadik kör után epét hányva térdre ereszkedik és a szeméből a fájdalom, a megaláztatás és a bukás könnyei szivárognak.

Futni egészséges.

A CM alján állva ez látszik a Palatinus dombból: romok, romok, romok.

Volt jó pár császár, aki a palotájuk ablakából, illetve erkélyéről nézhették a versenyeket, aztán rájöttek, hogy PR szempontból ez nem túl nyerő, ezért leköltöztek a lelátóra.

Eredetileg itt volt az az obelisco, amelyet napjainkban a Piazza del Popolo-n lehet megnézni.

Bámészkodás közben észrevettem, hogy egy helikopter köröz a Palatinus, majd a CM felett. Először valami izgalmas elfogásra, terrorellenes akcióra meg ilyesmire gondoltam (már készen álltam, hogy besegítek a carabinieriknek), de aztán rájöttem, hogy a tehetősebb turisták légi városnézésének vagyok szemtanúja.

Fejenként 80 - 100 euróért 45 percig röpködhetsz.

Rohadt burzsujok! Hát nem kéne elvenni tőlük mindent és odaadni mondjuk az éhezőknek?! Vagy méginkább nekünk?!



Mint említettem volt, nagyon kevés épületmaradvány maradt a CM-ból; jó római szokás szerint az évszázadok során elhordták az anyagot és mindenfélét építettek belőle, szanaszét a környéken.

Ez itt a kevés megmaradt rom a CM délkeleti sarkában. Fogalmam sincs, mi volt a funkciója eredetileg, csak azt tudom, hogy most nagyon sok emberi fekália és üres műanyag palack tárolására szolgál.


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2007.11.08. 11:50:57

Nyelvi kommunikációs nehézségek bizony vannak. Tizenéve egy lengyel iskoláscsoportot kísértünk Szentendrére (nálunk lengyel oktatás is volt) és egy kiszögellésben volt egy fügefa, néhány csenevész ággal, gyümölccsel. Mutogattuk a gyerekeknek, minden nyelven néven neveztük. Majd kb. százszor magyarul is: füge, füge... Értetlenül néztek, mignem megjött a lengyel tanárnő és felvilágosította őket lengyelül: figi. Micsoda nyelvi szakadék!

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2007.11.08. 13:38:24

Itt jut eszembe, hogy amikor en voltam Romaban kamilla teara lett volna szuksegem. Sokszori probalkozas utan az elado felkialltott: AAA, SI, CAMOMILLA?!

Csuri / Bariildi 2007.11.08. 14:16:04

Ha már a nyelvi nehézségek vannak terítéken: egyetlen egyszer voltam előzőleg el fugitivo Milánóban, és persze jól megfáztam. Mentem a patikába valami orrkenőcsöt beszerezni, meg aszpirint, ilyesmiket.
Az orrkenőcsnél némi mutogatással (meg a bohócorrom láttán) sikerült is kialkudnom egy 'ungento nasale'-t (előtte hiába mondogattam románból "fordítva" hogy crema pro nas).
Még ma is megvan, és lehet hogy meg is tartom, mert ez nem egy akármilyen krém: neonáciknak gyártották, direkte.
Írja is rajta, hogy pro neonati :)))

Dani Csaba 2007.11.08. 16:42:54

Na ez jó! Azért légy büszke, hogy minden szélsőséges megnyilvánulásod ellenére ennyire fiatalnak is néztek.:)))

ErrorFlynn 2007.11.08. 17:09:21

mitértenek az olaszok témához: sokáig kerestünk eccer telefonfülkét, mindenféle variációt kipróbáltunk, telefon, telefón, teleefon, teeelefoon, semmi. mutogattuk a kagylót a fülhöz, semmi. aztán egy nő ránk nézett, a homlokára csapott, és mondta, áá, telefónó! hát így.

Dani Csaba 2007.11.08. 18:16:53

Úristen, milyen nyelvi emlékhalmazt szabadítottam ki a szelencéból (vagy honnan). Pedig ez nem erről szól. Azért volt itt oroszlán-keresztény egyenlőtlen küzdelem is! A modern kori változatra van egy javaslatom: a helikopterből pénzes turisták patinás díszlet mellett vadászhatnának a kocogó amerikai követségi dolgozókra.
süti beállítások módosítása