A különféle növényi magvak darájából készült kása a világ egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legkevésbé karakteres étele. Ami engem illet, gyermekkorom óta elemi erővel igyekszem ellenállni azoknak a próbálkozásoknak, amelyek családtagjaim irányából felém irányulnak, és a puliszka elfogyasztására próbálnak rávenni. Tudom, hogy fel lehet dobni mindenféle hozzáadott értékkel (vaj, tej, libazsír, fűszerek, sóstúró, pirított szalonnadarabok, stb.), de nekem stabil és megalapozott az álláspontom ezen a téren: ha lehet, inkább nem kérek, köszi.

Mivel azonban a blogger elemi kötelessége, hogy (a szubjektumot háttérbe szorítva) lekösse olvasóit, ragadjuk meg az alkalmat arra, hogy (berzenkedésünk ellenére) megpróbáljunk kedvet csinálni ehhez az ízetlen, jellegtelen, ősi román olasz ételhez.


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 

Dani Csaba 2007.11.19. 09:54:11

Teljes mértékben egyetértek. Én is csak mostanában korom előrehaladtával és gyomorkímélés miatt fanyalodom erre. Valahogy ez a név olyan nagyképűnek is tűnik. És igen! 100 éve volt a parasztfelkelés. Valahogy beszédes a falu neve, ahol kitört:Flamanzi

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.19. 10:21:26

Flamanzi = Éhesek ("Éhesfalva")

Csak mert talán akad pár olvasó, aki elmulasztott románul megtanulni :-)

ErrorFlynn 2007.11.19. 11:44:58

Bergamóban imádják a polentasütit... kis, félgömb vagy lapos kúp alakú polenta-halom, kristálycukorral megszórva, valami kis gyümidarabbal a tetején. de nem kóstoltuk meg, mert hajmeresztően dárga volt, úgyhogy fogalmam sincs, hogy tömény polenta-e az egész, vagy van-e benne valami töltelék. minden második bolt kirakata ezekkel volt tele.

A.Laci · http://wwp.greenwichengland.com/tourism/cuttysark.htm 2007.11.19. 11:52:49

Engem csak az ragadott meg, hogy 1907-ben, amikor felénk parasztháború dúlt puliszkán éheztetett parasztokkal, addig London Greenwich nevezetű részén, valahol a Nemzeti Tengerészeti Múzeum, a Királyi Haditengerészeti Kollégium és a Cutty Sark mellett alagútat avatnak a Temze alatt, liftes le- meg felszállással.

A.Laci 2007.11.19. 11:59:29

Melegen ajánlom - de hidegen tálalva - a puliszkát, amibe még melegen bele lehet keverni 1 halkonzerv tartalmát és egy kis gulyáskrémet.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.19. 12:05:35

Huh, na igen. Puliszkával ugyanígy vagyok. Nincs az a módja, ahogy én megenném... Hogy valami értékelhető íze legyen, úgy meg kell sózzam, hogy attól minden táplálkozási szakértő sírva felvágná az ereit vertikálisan.

A román nyelvtanulást én is elmulasztottam. Sőt, 10ig számolni is úgy tanultam meg, hogy hetedikes lehettem, amikor az osztyál ügyeletes idegbetege ordítva elhadart valamit. Azon jót nevettünk, végül kiderült, hogy románul számolt. Mellesleg ő pesti születésű, semmi ottani felmenő:D

Azóta sem tanultam új kifejezéseket

Dani Csaba 2007.11.19. 12:24:57

Csurtus

Igazad van, elnézést mindenkitől, akinek életéből ez az élmény kimaradt. Így a poén sem világos.-:)

VIKI BACSI 2007.11.19. 18:15:07

Az itteni "roman" barataink (nem Erdelybol jottek), nem tudjak elkebzelni a "Sarmalute"-t,mamaliga nelkul,de a legnagyobb sikerunk,a "roman" bandanal avval a mamaligaval volt amihez a kukorica darat Luisianabol hoztuk,mert kek puuliszkat, akkor ettek eletukben eloszor!
Mivel a kukoricanak ott van a hazaja, az indianok egy kekszinut is termesztettek amely majdnem kihalt de megmentettek es most termesztik.
Hogy a fekete penztarosno a szuperben agyon nevette magat , miutan elarultuk neki hogy ezt a sarga, mag kek kukorica darat azzert vesszuk hogy megegyuk, hogy ebbol etel keszul,azzon nem is csodalkoztunk olyan nagyon. Ahany haz annyi szokas.

Bárányi Sanya 2007.11.19. 22:40:50

Nos, nem akarom védelmembe venni a román (olasz) nemzeti eledelt, de évente egyszer-kétszer én is szívesen megeszem júhtúróval rétegesen lerakva, tejföllel nyakon öntve és szép ropogós pirosra pirítva a sőtőben. A konyhatechnikai leíráshoz csak annmyit, hogy két féle puliszkát főznek: az "eresztettet" vagy a "kevertet"
DE MINDKETTŐBE CSAK A SÓS VÍZ FELFORRÁSA UTÁN ADJÁK HOZZÁ A PULISZKA LISZTET, VAGY DARÁT.Az csak a katonai étkezde specialitása, hogy hideg vízben teszik oda főzni a makarónit vagy a puliszkát és kevernek csirizbe öntött moslékot belőle !Az eresztett puliszka az, amit lágyabb változatba írsz le, itt a lobogó vízbe vékony sugárban eresztjük a vízbe a darát, mikozben lehetőleg habverővel gyorsan és egyenletesen keverjük, amíg csomó mentesen megsűrűsödik. Ilyenből finom a tejespuliszka, két kanál forró polentára jéghideg házitejet merünk és azt leveeskanállal esszük, de ez a kegjobb köretek egyike pl. birkatokányhoz is. A kevert puliszka vizénem a tetejére hidegen egyetlen marék darát rászórunk, ami a víz felszínén úszik egészen, amig forrni nem kezd. Ebben a pillanatban vbelezuttzyintjuk egyszerre a teljes puliszka liszt vagy dara mennyiséget (2 liter vízhez kb. 1 kg darát!) majd a puliszkakeverővel (ez egy tömör fából hengeresre kifaragott síma rúdacska kb. 4-5 cm. átmérőjű és 35-40 cm hosszú - románéknál făcăleţ - főkőlec , na vajon mit jelent?)átdöfjük a liszttömeget a fazék aljáig és mindaddig nem mozgatjuk, amíg a víz a kanál mellett és az egény oldalánmál nem kezd elég hevesen lobogni és felfelé rotyogva böfögni. Ekkor félre húzzuk a nagy lángról, gyengébbecske asszonyok székre ülve egy nagy vászonkendőbe a fazekat a combjaik közé szorítva fixálják és mindkét kézzel erős keveréssel síma tömött és sűrű masszává dolgozzák ki a polentát.De székelyfgöldön ezt a m,űveletet rendszertint az erős férfiak végzik. Keverés után visszakerül a fazék a takaréklángra és még egyszer helforrósítják, amig egyet-kettőt pöfög.
A tisztességesen kikevert puliszka teljesen elválik a főzőedény falától, akár a rendesen megdagasztott kenyértészta a dagasztó nő kezétől.
Az ilyen kemény puliszkát aztán kendercérnával vágják, alácsúsztatva a cérnaszálat kb. 5-8 cm. távolságig a szélétől, majd a cérna kér szélét felemelve egymáshoz közelítik, az szépen leszel egy nagyobb réteget a puliszkából. Ezt 5 cm-el arráb megismétlik, majd az első irányra merőlegesen ugyancsak, gyönyörű puliszka hasábokat lehet így vágni, amit kenyér helyett is használnak.
A kizárólagos kukoricatáplálkozás okozta hiány NEM SKORBUTOT OKOZ, HANEM PELLAGRÁT. Pelle agra - érdes bőr. Ez különleges fényérzékenységgel jár. A napsütötte bőrterületek erősen elszíneződve kiszáradnak, megérdesednek, berepednek és rendszertint befertőződnek. De a nyálkahártyák is tönkremennek, a szem kötőhártyája is begyullad és a belek nyálkahártyája is kivékonyodik, hasmenéses állapot lép fel. De ezt nem a kukorica okozza, csupán az, hogy hiányzik mellőle a B és a PP vitamin, amely bőségesen van kenyérben, vajban, tejben, húsban, tojásban.

mentula 2007.11.19. 22:41:59

Na végre, a freskóktól eljutottunk az asztalhoz is, természetesen nem lebücsülve ezzel kultúrtörténeti értekezéseket, sőt.

Polentát Rómában pont nem ettem, de más alkalmakkor igen, köretként, kemencében és grillezve, hmm jó volt. A puliszkával fennálló rokonságát ezekben a formákban nem éreztem, bár be kell valljam, puliszkát csak két éve ettem először, és nekem bejött. Marha sülthöz, erősen hagymás raguval.

A posztból külön megfogott a Panzer mintájúra szagatott Panzer-polenta:)

mentula 2007.11.19. 22:56:30

Hát Sanya, két dolgot tudok hozzáfűzni :
1 mi az a főkőlec ?
2 Ilyen kockázatok és mellékhatások mellett egyen a mentulám minden nap puliszkát.

Bárányi Sanya 2007.11.20. 00:13:54

Kedves mentula, a fökölec, a fakanálból románosított fogalom nyilván, a puliszkakeverőt becézik igy az erdélyi románok.
A pellagra nevű táplálkozási hiány-betegség pedig Szucsáva tartományban 1959-60-ban még gyakori ártalom volt, 10 000 lakósból 186 nyilvántartott pellagrásunk volt a falusi körzetben.Ezekkel készített tudományoskodó felmérésünk alkalmával találtunk olyan 19 éves paraszt lányt Júliusban, aki utoljára karácsonykor evett egy szelet kenyeret és húst, tejet egyáltalán, tojást hetente 1 db.-ot (ha) egyébként mamaligán kívül korpaciberelevest, burgonyát és hagymát evett.

Tehát nyugodtan ehetsz mindennap valamilyen kukoricadarából készült ínyencséget- nagyon finomak tudnak lenni és egészségesek,- ha melléje megeszed a többi fehérje és B vitamin tartalmú ételféleséget is. Itt a KIZÁRÓLAGOSSÁGON van a hangsúly. Csak az az ártalmas , -és nem csak a kukoricával, hanem sok minden egyébbel is igy van ez.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2007.11.20. 06:35:11

Ildikó néni,

a skorbut-pellagra keverés miatt elnézést; mentségemül szolgáljon, hogy most olyan szellemi frissességi állapotban vagyok, hogy a napokban a pszoriázist övsömörnek neveztem pikkelysömör helyett...

Bárányi Sanya 2007.11.20. 19:54:45

csurtus,
ha az alapos gyanúval felruházottat nem nevezed elitéltnek, akkor részemről nagyon OK az egész, csak nálam az egészségtanóra professzionális ártalom, hát ezért nem bírtam ki szó nélkül...
Vígasztalásul: lesz még roszabb is.
_rosszmájúan kárörvend_
_de őszintén együttérez_
a kettő nem zárja ki egymást.

Csuri / Bariildi 2007.11.20. 22:00:25

Puliszkaügyben lásd a MEGFELELŐ HELYET: kaja.blog.hu
_megrovóan pislog, de titokban örül_

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.12.12. 13:23:07

Mi bizony havonta most is megajándékozzuk magunkat puliszkával. Én kefírrel szoktam zabálni.
Megpróbáltam figyelmesen olvasni, a posztot meg kommenteket, és nem láttam, hogy megjegyeztétek volna, hogy Olaszországban polentoninak lehet szidni az északiakat: puliszkazabálók. Gyakori fordulat!!

süti beállítások módosítása