Az ókori rómaiak az élet egy csomó területén ma is méltók arra, hogy elismeréssel és hálával telt szívvel hajtsunk fejet emlékük előtt: a jogtól a harcászaton és az államigazgatáson keresztül a szexuális segédeszközök és a képzőművészet számos ágáig tényleg maradandót és napjainkig felvállalhatót alkottak.

Azt azonban, hogy a szüzességet miért tartották olyan nagyra (már ha az eszem-iszom-dugom hármas jelszava alatt rendszeresen megszervezett orgiáikat nem számítjuk), a mai napig nem értem.



A Vesta szó nekem mindig is egy tűzhely képét fogja előhívni a memóriámból: nagyanyámnál a konyhában ez a szó volt olvasható a kályha előlapján. A történet persze ennél jóval régebbi.

Rómulusz, az első római király után a szabin nemzetiségű Numa Pompilius következett a város első embereként, aki - a legenda szerint - Róma alapításának napján született. Hatalmas eltökéltséggel vetette bele magát a reformokba, s többek között megalapította a Vesta-szüzek egyházi rendjét, akiknek elsődleges feladata a mindig égő, és Róma folyamatosságát szimbolizáló szent tűz biztosítása volt. Ők őrizték a Palladiumot is, ami egy (Pallasz Athénét ábrázoló) szent szobor volt, de erre itt most nincs hely és idő.

A nemesi családok leánygyermekei közül kiválasztottakat 30 évre nevezték ki ebbe a beosztásba; ezek szerint szüzességi fogadalmuk úgy 40-45 éves korukban véget ért (a legszebb asszony-kor, noha egy csomó-csomó bepótolnivalójuk van - üzenném megnyugtatóan az érintetteknek...)

A két legnagyobb bűn, amit elkövethettek: a tűz táplálásának elmulasztása és a szüzesség elvesztése. Mindkettő következménye a halálbüntetés volt (méghozzá elég borzalmas körülmények között: a gerjedelemnek ellenállni nem képes egykori szüzet például élve temették el, csábítóját halálra vesszőzték), s már csak azon spekulálok, hogy melyiket volt nehezebb bizonyítani. A válasz - gondolom - egyértelmű: a tűzhely vagy füstöl és melegít, vagy nem; a szűzhártya meglétének ellenőrzése nem ilyen kézenfekvő - de ebben (pasiként) annyira nem vagyok illetékes. Talán majd a szakterülethez tartozó olvasóink. Amúgy kedvenc internetes nőgyógyászati forrásom a beszédes és játékos nevű Severinus Pinaeus. Ennyi pénzem sajnos nincs egy régi könyvre, amely többek között azzal a tudományos tétellel foglalkozik, hogy a női nemi szerv alakjából következtet a szüzesség meglétére avagy hiányára.

De bármennyire is izgalmas a fenti téma, ne kalandozzunk el; vissza a Vesta-szüzekhez!
Szegény lányok; szerintem ha a tűz véletlenül kialudt, akkor tényleg nem maradt más hátra nekik, mint dugni egy jót, hiszen halálra ítélni valakit úgyis csak egyszer lehet. A szüzességes sztoriról még csak annyit, hogy bizonyos források szerint az első Vesta-szűz Rhea Silvia volt, aki állítólagos érintetlensége mellett a híres iker-párnak, Rómulusznak és Rémusznak az anyja volt; minden hasonlóság Szűz Máriával természetesen a véletlen műve.

A Forum Romanumon már csak a Vesta-templom alapjai láthatók.
Csuri (szokásos éberségével) persze hogy lefotózott egy apácát, aki pont végigment az egykori kolléganői által mintegy 2.500 évvel ezelőtt fenntartott épület romjai mellett.
Távol áll tőlem, hogy bármelyik (egykori vagy jelenlegi) vallás hívőinek érzékenységét megsértsem, ezért a szüzességi fogadalomról és ennek értelméről már nem is beszélek.






Ajánlom inkább - ismételten - Steven Saylor egyik könyvét a sok közül, amelyből tényleg sokat tanulhatunk az ókori Rómáról, s ezen belül a hétköznapokról.





 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.Laci 2007.12.07. 08:46:14

A Veszta-szűzekről meg az apácákról jut eszembe a vicc: Tudjátok mennyit keresnek az apácák? Válasz: a havi fixet meg ami a papoktól befolyik.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.07. 10:23:22

Én meg imígyen aktualizálnám a szakállas poént:

- Ki az abszolút Vesta-szűz?
- Akinek már az anyja is Vesta-szűz volt.

(mondjuk ez még meg is valósulhatott)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.12.07. 11:46:38

Azért ebbe így belegondoltam, mint a tudományoknak élő férfiú, hogy milyen empirikus kísérletek vezettek a fenti megállapításhoz, hogy "a női nemi szerv alakjából következtet a szüzesség meglétére avagy hiányára". Nem szeretnék szemantikai vitába keveredni, de a következtetés az inkább társadalomtudományos megállapítás, míg ez inkább természettudomány lenne vagy mi. Az okosabbak cáfoljanak bátran.

Lényeg a lényeg, szar szakmát választottam magamnak, bár még autodidakta módon van esélyem talán elsajátítani eme diszciplínát.

Dani Csaba 2007.12.08. 17:24:53

Imádom Murphy törvényeit. Egyikük idevág: A szüzességi fodadalom nem örökletes. A kiválogatásnál alsó határnak a 6 éves életkort jelölték meg, úgyhogy a 36 éves korban történő "leszerelés", még valódi veszedelmet jelenthetett a férfi társadalomra. Peat! Bármilyen kategóriájú tudomány zátonyra fut, amikor ezt a kérdést feszegetjük. A válasz úgyis mindig: szivi, te vagy a második... :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.12.08. 18:33:18

Hehe, azt hiszem, ebben egyetértünk:) Ennél már a hosszú csönd rosszabb, amitől kiderül, hogy valójában számol...

ErrorFlynn 2007.12.11. 12:57:04

nem is értem, hogy kerülhette el eddig hollywoodot a nagyívű sztori valami vesta-szűzről, aki halálos szerelembe zúg valami jóképű fiatalemberrel, a drámai fokozás érdekében mondjuk rabszolgával, és aztán a gonosz rómaiak bosszúja elől menekülve epikus utazásba kezdenek a birodalom határain túlra. ha oscárra is pályázunk, akkor valamelyikük meghal, a másik pedig búsan emlékezve ácsorog a gall dombokon, és fújja a haját a szél.

tistedur 2007.12.11. 14:53:33

Error!
megtaláltad a benned rejtező forgatókönyvírót? :P

ErrorFlynn 2007.12.11. 15:00:24

ó, azt nagyon rég megtaláltam. minden egyes vacak filmen elmélázom, hogy sok pénzért ilyet én is bármikor tudnék... :-)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.11. 17:01:41

Error,

miért gondolom, hogy a te forgatókönyvedben a stramm rabszolga (Brad Pitt) nem éri meg a film végét, a Vesta-nemszűz (Angelina Jolie) pedig a szilikonnal felturbózott melleit feszíti neki a kegyetlenül fújó gall szélnek?

ErrorFlynn 2007.12.11. 17:16:23

jaj, nem. nem. jobban szeretnék egy Christian Bale-t rabszolgának, ha szabad ilyet. igen. Bale-t. vagy... mongyuk... heath ledgert. vagy lehetne esetleg peter saarsgard? és különösképpen Joaquin Phoenix?
a nő személye kevéssé fontos, azt rátok bízom.
de a cézár is legyen valami vonzó mocsok, tim roth, vagy gary oldman.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.12.11. 17:24:26

Azzal, hogy vonzó mocsok, nem tudok mit kezdeni, de tom roth vagy gary oldman... zseniális, imádom mindkettőt. hangsúlyozom, mint színészeket

ErrorFlynn 2007.12.11. 17:34:38

vonzó mocsok: ő a rosszember a filmben, de minden nőnemű mozinéző belezúg.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.12.11. 17:37:53

azért kibaszás, hogy nőből nincs ilyen

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.11. 17:46:13

Jack Nicholsonnak és Harvey Keitelnek is keressünk már valamilyen szerepet! Jó, vesztaszűzfejelcsavaró rabszolgának talán már kissé túlkorosak, de akadna ott mindenféle beosztás: császár, légiópéká, augur...

A szűz szerepében ragaszkodnék a már említett Andzselínához vagy Uma Thurmanhez; a náluk fiatalabb generációból senkit nem ismerek, akinek olyan jó..., izé, aki ennyire tehetséges lenne.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.11. 17:47:02

Error,

most jöttem rá, hogy világéletemben vonzó mocsok (a továbbiakban: vm) szerettem volna lenni.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.11. 17:51:50

Peat,

nők ab start nem lehetnek mocskok.

_cöcög és ingatja a fejét_

tistedur 2007.12.11. 17:55:57

Error!
egyezzünk ki christian baleben..ő fehérben is jól mutat :)

csurtus!
a vonzó mocsok női megfelelője a femme fatale:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.11. 18:02:41

Aha, akkor már értem.

Peat, helyesbítek: nők is lehetnek ab start mocskok, ha amúgy alkalmasak gerjedelem felkeltésére.

Most nem fejtem ki részletesen, hiszen ez itt nem a Subba...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.12.11. 18:08:09

Jacket és Harveyt valami szadista őrnek tudom elképzelni.

Szvsz sokkal több potenciál van egy olyan nőben, akinek megvannak a sötét tulajdonságai is, mint egy csupa szűzben. Persze fontos definiálni a sötét részt, ami nem egyenlő a műköröm, pletyka stb társítással, hanem mondjuk hataloméhség, világuralmi törekvés, stb,stb

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.11. 18:09:29

Még két nagyon fontos dolgot feltétlenül bele kell venni a filmbe:

1.) egy olyan jelenetet, amelyben Travolta - puszta kézzel tépve a hatalmas darab sült húsokat - teli pofával zabál és közben rikoltozva vitatkozik valakivel, mialatt szájából röpködnek az ételdarabkák és nagyot böffentve iszik egy hosszú korty bort; ebben a műfajban őt nem lehet überelni;

2.) egy másik jelenetet, amelyben Leonardo DiCapriót hosszasan és különös kegyetlenséggel megkorbácsolják; ha lehet, itt nem alkalmaznék dublőrt.

Köszönöm!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.11. 18:11:16

Peat,

ez tetszik: CSUPA szűz...

De kérlek, ne itt fejtsd ki, hogy pontosan ezt hogyan is érted; mondjuk el bírom képzelni :-)))

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.12.11. 18:16:37

"ha lehet, itt nem alkalmaznék dublőrt." -sem digitális effekteket. Egyébként egy-egy szerepért megbocsátok színészeknek nagyon szar teljesítményeket. Kövezzetek meg, neki pl Rómeo és Júlia (vagy korbácsoljatok).

Nem fejtek én ki semmit nyilvános fórumon, amit később fel lehet használni ellenem, mondjuk egy kampányban:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.11. 18:18:05

Peat,

ha jól emlékszem, Júliát játszotta...

tistedur 2007.12.11. 20:09:55

szegény di caprio..mintha nem kedvelnétek a cicafiút :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.12.11. 21:02:16

tistedur 2007.12.11. 20:09:55
Ejnye, hogyan feltételezhtesz ilyet. Nem is értem

tistedur 2007.12.11. 21:09:25

én sem értem,hogy miből gondolhattam ezt :)

ErrorFlynn 2007.12.12. 13:27:44

di capriót komálom, jelzem. de megkorbácsolhatják felőlem, mert szexin tud szenvedni.
tistedur 2007.12.11. 17:55:57
megbeszéltük :-))
csurtus · csurtus.blog.hu 2007.12.11. 17:47:02
rendben, vm. illetve a. - vm.
süti beállítások módosítása