Elérkezett az idő, hogy további kultúrkuriozitású információk birtokába kerüljünk: lusta volt-e Rossini vagy csak okos? Mire költsük feleslegessé vált pár ezer dollárunkat? Miből hajtanál fel egy pohárral: jázmin- vagy szőlőpárlatból?

Lesz még egy bevállalós miskolci, harc a vérzsír ellen, jófej amerikaiak, palesztin rakéták és bor!

Ugye, nem bírod kihagyni? Sejtettem. Kattints tehát a "tovább" linkre és olvasd Viki bácsi binyaminai beszámolójának második részét!  

Binyamina - folytatás

Gioacchino Rossini huszonnégy éves, amikor tizenhárom nap alatt megalkotja A sevillai borbély című operáját, harmincnyolc éves korában megírja hattyúdalát (a Tell Vilmost); ezt követően nem komponál semmit élete hátralevő harmincnyolc évében.

A többi zeneszerzőtől (akiknek legtöbbjük éhenkórász volt) Rossini abban üt el, hogy milliomos lett belőle!

Mivel az a felfogása, hogy egy szép zenét éppen úgy lehet élvezni, mint egy szép nőt vagy finom ételt, egy vendéglőt nyit Párizsban, ami rövid idő alatt a lángelmék találkozóhelyévé alakul át: ide jár Victor Hugo, Liszt Ferenc, Frédéric Chopin, George Sand és még sokan mások. Rossini kitűnő szakács, különleges ételei ma is ismertek.

Többek között James Rotschild báró is gyakori vendége (és egyben barátja) Rossininek. A zeneszerző beszéli rá a bárót a Château Lafite borgazdaság megvételére, hogy végre legyen egy hely, ahonnan minőségi borokat lehet beszerezni. Innen a bankárcsalád új foglalkozása: a bortermelés.

Megjegyzendő, hogy a Château Lafite manapság is az egyik Rotschild bárónő vezetése alatt áll, és pár ezer dollárért igen jó minősegű palack bort lehet ott venni!

James fia, Edmond Benjamin biztosan olvasta a Bibliában a következőket:
    

Mikor pedig eljutának Eskol völgyéig, lemetszének ott egy szőlővesszőt egy szőlőfürttel, és ketten vivék azt rúdon; és a gránátalmákból és a figékből is szakasztának. (Mózes 4., 13.24)
    
Azt a helyet elnevezék Eskol völgyének; a szőlőfürtért, a melyet lemetszettek vala onnét Izráel fiai. (Mózes 4., 13.25)


Eskol ugyanis héberül fürtöt jelent.

Megjegyzem hogy ez az Eskol nem messze van Gázától, és jelenleg nem éppen a szőlőfürtjeiről híres, hanem inkább az oda potyogó palesztin rakétákról.

1882-ben ennek alapján határozta el Benjamin, hogy megbíz egy új bevándorlót (Michael Chamiletzky-t), hogy kezdjen el itt Izraelben is szőlőt termeszteni; így született meg itt a falu mellett a Tishbi borpince. Azért Tishbi, mert Bialik (a költő) átkeresztelte Chamiletzky-t Tishbi-re. Ennek a Tishbinek az unokája üzemelteti ma is a borpincét, amely évi egymillió palackot forgalmaz. Az egyik nagybani vevője (140 ezer palack) az IKEA. Azonkívül a világ minden tájára exportálja a borokat. A borpincét zichroninak nevezik, mert akkor Binyamina még nem létezett.

A báró lassan felvásárolta Zichron Jaakov és Binyamina környékén a földeket, melyeknek nagy része láp volt. Binyaminát, egészen a mai Hadera városig mocsarak vették körül, egy valódi maláriafészek. Ez a betegség sok telepessel végzett. Először az eukaliptuszfák ültetésével próbálkoztak, de később rájöttek, hogy a mocsarak lecsapolása az egyetlen megoldás.

Bennszülött barátnőnk apja 1922-ben kapta földjeit a bárótól. Keserves munka árán mára hatalmas gyümölcsösökké alakultak, amelyekből a gyümölcs a világ sok tájára eljut. Mivel azokban az időkben a falu környékén rengeteg jázmin virult, 1925-ben a báró parfümgyárat alapított, amely jázmin-illóolajat termelt, de közben Európában elkezdték a szintetikus illóolajak előállítását, és a helybéli jázminolaj előállítása már nem volt gazdaságos. A parfümgyár épülete 1940-ben a Hagana-nak (zsidó paramilitáris védelmi alakulat az állam alapítása előtt) szolgált búvóhelyül.

A következő lépés 1952-ben történt, amikor elhatározták, hogy a meglévő épület mellett borpincét létesítenek, mivel a kornyéken már nagyban termesztették a szőlőt. Egy Zeltzer József nevű, Miskolcról bevándorolt borszakértő vette meg az elhagyatott parfümgyárat és borpincét csinált belőle.

Nagy fejlődésnek csak 1992 után indult a vállalat, amikor egy hollywoodi cég tulajdonosai vették meg a borászatot és komoly beruházáshoz kezdtek, hogy a legkorszerűbb technológiákat biztosítsák.

A régi patinás illatszergyár épülete megmaradt a borpince vendégfogadójanak, ahol a kitűnő ételek után lehet kóstolgatni a borokat, hangulatos környezetben:


Az épületet egy nagyon szép park övezi, ahová esténként ki lehet ülni egy kis borozgatásra. Egy másik park van a borászat előtti téren: ezt a Bibliai Öt Gyümölcs parkjának nevezik, és tényleg: szőlőtőkék, fügefák, datolyafák, gránátalmabokrok és olajfák vannak benne, padokkal és lugasokkal váltakozva:
Az amerikai beruházásokkal új korszak kezdődött a binyaminai bortemelésben.

Először is - különböző juttatásokkal - rávették a szőlősgazdákat, hogy nemesebb szőlőfajtákat termesszenek és szakosodjanak a különböző fajtákra; azután felszerelték a borászatot a legkorszerűbb gépekkel, a tölgyfahordókat a legjobb cégektől vették. A borpincét légkondicionálták úgy, hogy a hőmérséklet és páratartalom állandóan a kívánt szinten maradjon a négyszáz négyzetméteres, öt méter belmagasságú helyiségben.

Az eredmény nem maradt el: jelenleg kiváló borok nagy választékát termelik, melyek minőségét a nemzetközi versenyeken számos arany-, ezüst- és bronzéremmel ismerték el. A testvérváros Tokaj küldöttsége is nagy elismeréssel adózott a boroknak, amelyekkel megvendégelték őket.

A vállalat évi két és fél millió palack bort állít elő. A kovetkező fajta vörös borokat említem: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Tempranillo, Zinfandel, Malbek és Pinot Noir. A fehér borok: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Emerald Riesling, Semillon, Muscat Gewurtztraminer és a világ egyik legrégibb bora: a Muscat Alexandria. Persze minőségileg is vannak különbségek ugyanazon fajta borok közütt, így a “Special Reserves” családhoz hosszú ideig - kizárólag hordókban - tárolt borok tartoznak, a “Kramin” viszont gyümölcsízű, fiatal borok gyűjteménye, stb. Binyamina évi négymilliónyi palack bora csak 14 százalékát teszi ki Izrael évi harmincmilliós termelésének.

Általában itthon élvezzük a borokat és ebéd után gyógyszerként, koleszterol ellen felhajtunk egy-egy pohárral (tényleg alacsony a koleszterolunk!), néha születésnap alkalmából vagy vendégeinkkel elmegyünk a borászat éttermébe egy finom ebédre vagy vacsorára, amit persze a helyben felszolgált borokkal kell leöblíteni.


Kéthetenként a nyugdíjasok ülnek be a vendéglőbe egy jó kávéra, teára, süteményre, de főleg egy kiadós tereferére. A képen gyümölcstermesztő barátnőnk (Naomi - említettem feljebb, hogy az ő édesapja kapta a földeket 1922-ben báró Rotschildtól) és a csinos pincernő, akitől Ani teát válogat, de neki csak a keze látható.

Aki pedig az El–Al repülőgépein látogat Izraelbe, már az úton megízlelheti a binyaminai borokat, mert az izraeli légitársaság gépein kizárólag ezeket szolgálják fel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIKI BACSI 2008.01.22. 09:04:15

Ezer bocs es egy anyamedve!A szovegben egy sulyos hiba csuszott be. Aa illatszergyar alap anyaga nem az erzekeny mimoza virag volt,amely szagtalan hanem a jazmin.
Jazmin-bol gyartottak az illo olajat. Bocsanat az elirasert es kerlek Csuri javitsad at a mimozat jazminra

mentula 2008.01.22. 12:17:56

Hát kérem, a fentiek engem feltétlenül borfogyasztásra ingerelnek. Igazán jól néz ki a fogadó-kostoltató, na meg a légkondis "pince". Az is jól látszik, hogy borászatilag teljes a globalizáció. A pince és a fogadó is lehetne akár Villányban, vagy Tokajban. Sőt Bock mesternek majdnem pont így néz ki mindkettő. A fajták is ugyanazok ma már mindehol, kivéve ezt a Muscat Alexandriát, ezen felkaptam a fejem. Ja, és jó választás volt a magyar testvérvcáros :)

mentula 2008.01.22. 12:36:31

Zinfandelt sem ittam még vazze. Azt a kaliforniaiak nyomatják leginkább, de én még nem ütköztem bele. Szemben a cirfandlival :)

Bárányi Sanya 2008.01.22. 15:11:35

Hihetetlenül élvezetes pinceutazás volt !
Ez kárpótol némileg az elmaradt látogatásért és ingerel, hogy egyszer csak el kellene jutni oda.

VIKI BACSI 2008.01.22. 19:03:06

Nem is gondoljuk hogy nem fogtok megis elonni!
Szamotokra az ajtonk mindig tarva nyitva van!

tistedur 2008.01.22. 19:48:11

én egy gránátalma-bokrot szeretnék..de azt nagyon..:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.01.23. 12:45:32

tistedur,

az visszaélés lenne robbantószerrel.

ErrorFlynn 2008.01.23. 13:03:52

borok is jöhetnek, de egy jázminliget, szükségem van egy jázminligetre!
lehet benne gránátalma is.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.01.23. 13:24:34

Én nagyon sokáig (konkrétan a tegnapig) folyamatosan összetévesztettem a jázmint a jácinttal. Mármint a szavakat: sose' tudtam, hogy az a cserepes virág melyik.

Szerintem jácintot nem is nagyon láttam élőben.

Innen is látszik, hogy nem vagyok az a botanikus alkat.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.01.23. 13:25:31

_helyesbít:_

Persze jázmint nem láttam, jácintot igen.

_összezavarodik_

ErrorFlynn 2008.01.23. 13:42:49

igen, jácint a cserepes.
jázminból meg többféle is van, eltérő virágmérettel meg illatárral, valahavolt kertünkben pl. volt jázmin, de az csak olyan butított északi változat volt, kis, négyszirmú fehér virágokkal.

Dani Csaba 2008.01.23. 17:10:00

Nagyon kedves hely. Én is azt hiszem, borozok egyet. Csurtus! Arab országokban fűzért is láttam, meg olyan csokrot, ami úgy keletkezett, hogy a jázminvirágokat felszúrták valami pálcikákra (inkább mini cirokseprű). De valószínüleg a kínai jázminteát megkóstoltad.

tistedur 2008.01.23. 19:33:19

nem akarok én robbanószerrel visszaélni :) csak kint a hegyen van már füge,szőlő a gránátalma és az olajfa még hiányzik..tavaly nyáron datolyapálma is volt,de apu ősszel elfelejtette felszedni-azt hiszem az fagyhalált halt..de a kivi jól bírja :)

Dani Csaba 2008.01.23. 23:25:31

Tistedur!
És mi van a csillaggyümölccsel a koktélokba? Az is nő a hegyen? Mert akkor sürgősen egyeztenünk kellene...

tistedur 2008.01.24. 07:47:29

csillaggyümölcs még nincs :(

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.01.24. 15:04:33

tistedur,

magánlevél ment, indirekte Viki bácsitól: csak most, csak neked!

tistedur 2008.01.24. 19:46:08

köszönöm szépen..gyönyörű :)
de nekem is lesz igazi..még akkor is,ha kertészetről-kertészetre kell járnom érte :)

ibolya 2008.08.04. 13:29:10

en keresek egy olyan vendeglot ami kozel van a francia hatarhoz.Anyit tudok rola hogy egy gorog vendeglo es valahol fent van a hegyen vagy erdobe.Ott dolgozik a baratnom akit nagyon szeretek es nagyon hianyzik ha tudnak nekem segiteni kerem mondjak meg mi lehet a vendeglo neve es a falu ahol ez a vendeglo van.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.04. 15:24:33

ibolya,

az izraeli-francia határhoz van közel a vendéglő? Vagy a görög-franciához?
süti beállítások módosítása