2008.03.06. 13:15
Nemzeti italok - A midus balsamas (x)
A csurtusék által bemutatandó nemzeti italok sorában most egy kivétel következik. Kivétel, mert anyaországában még nem jártunk, és az az igazság, hogy ha az ital alapján kellene úticélt választanunk, ez az ország örökre beírná magát a hatalmas ívben elkerülendő területek könyvecskéjébe.
Litvániáról van szó, illetve a balti állam lakosai között (megmagyarázhatatlanul) óriási népszerűségnek örvendő itókáról, a lietuviškas midus balsamas-ról, amit - egyfajta költői szabadsággal élve - fordítsunk simán mézpálinkának.
A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
rece 2008.03.06. 15:43:58
De fütyülős balzsam forever!
blogmagazin.hu/napi/rovat/dozs/1807/a_napfeny_parlata
Leginkább belsőleg.
Axton 2008.03.06. 16:00:24
ha már északi barátaink italjait akarjuk kostolni, akkor merem ajánlani, a szilvábol készült nedüket. ízre merem állitani, egy két neves magyar szilvapálinkát simán aláznak. Volt szerencsém fél liter folklór pálinkát onnan beszerezni, azaz 75-80%os volt. gyilkos..
állitolag a gabonából készült dolgaik is jók, sajnos nem volt szerencsém hozzájuk.
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.06. 16:03:02
a sima vodkájuk versenyképes a lengyel vagy orosz középmezőnnyel.
off
BDJ, jól látom, hogy vonalban vagy?
ErrorFlynn 2008.03.06. 16:06:02
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.06. 16:10:46
lehet, nem mondtam, de a Litván Nemzeti Alkoholtanács fizetett ügynöke vagyok.
Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.03.06. 16:13:20
Viszont ittam ír mézbort, hát az borzalmas volt, pedig a véndéglátó kedves ír család szerint hasonlít az íze a tokajihoz. Hát, nem kicsit, nagyon se.
A mézbor az hogy készülhet?
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.06. 16:15:35
a mézbor kezdeti lépései megegyeznek a mézpáleszével: mézet feloldanak langyos vízben, majd erjesztik egy kicsit. Ezt követően nem desztillálják, mint a páleszt, hanem leszűrik és 2-3 hét után elkezdik inni a 12-14 fokos valamit.
Elképesztő lehet...
Czigler Zsolt 2008.03.06. 16:20:43
Ha nyáron nem is,de télen talán elfogy,persze csak ,ha sokáig elzár a külvilágtól a hó és a fagy,persze akkoris csak a cukor miatt.
A kihányt savat jótékonyan eltakarja a puha hótakaró / vagy / mindíg a járdára kell hányni a savat és akkor meg lehet úszni a jégkapirgálást
fzr 2008.03.06. 16:25:54
Várom a további ismeretterjesztést..
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.06. 16:36:15
lesz még!
spájdernecc 2008.03.06. 16:53:29
van olyan, mint a biharkeresztesi kapcapálinka?
Mentula 2008.03.06. 16:54:05
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.06. 16:54:50
mesélj!!!
(Már ha emlékszel valamire...)
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.06. 16:56:02
kérlek, légy tekintettel arra, hogy a posztot talán fiatalkorúak, várandós nők és gyenge gyomrúak is olvassák...
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.03.06. 17:06:42
spájdernecc 2008.03.06. 17:11:36
Elég legyen, hogy az üveg, miután mind a 24 !!harcos meghúzta, szemmel alig látható szintcsökkenésen esett át. Fogalmam sincs miből főzhették, de a kapca, vagy a talpakopott halinacsizma a legvalószínűbb cefrealkotó.
Most is beleborzongtam....
pedig volt vagy 24 éve.
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.06. 17:13:58
spájdernecc 2008.03.06. 17:15:36
Mentula 2008.03.06. 17:17:40
spájdernecc 2008.03.06. 17:36:55
mégiscsak kapca :)
FlybyWire 2008.03.06. 18:08:10
Vasutas 2008.03.06. 18:12:45
Viszont. Viszont. Tallin Fekete Balzsama. Na az. A lettek tényleg elnéztek valamit.
Az észteknek meg van 80 fokos vodkájuk. Lehet kapni a boltban. De ők inkább étereznek.
tistedur 2008.03.06. 19:51:43
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.06. 20:30:17
tistedur 2008.03.06. 20:34:45
végülis-undorral-de megittuk :)(és én még az ouzot is szeretem,akkor képzeld el milyen lehetett az a komlópálinka)
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.06. 20:41:19
tistedur 2008.03.06. 20:55:04
Mentula 2008.03.06. 21:36:20
Flat · http://flat.freeblog.hu 2008.03.07. 08:29:45
Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.03.07. 08:59:01
Mentula 2008.03.07. 21:21:07
www.youtube.com/watch?v=qpy03ddniMI
Bárányi Sanya 2008.03.08. 04:05:21
neoprimitiv 2008.03.08. 14:48:56
spájdernecc 2008.03.08. 17:02:28
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.08. 18:19:56
a Drobeta kegyetlen termék volt; a legdurvább, hogy konyak néven futtatták.
Volt még egy hasonló ital, az Ovidiu.
e1 · http://beszoltam.hu 2008.03.08. 19:10:22
e1 · http://beszoltam.hu 2008.03.08. 19:12:43
A harmadik fentről, Spiš Hruška :-)
Mentula 2008.03.08. 21:38:40
És félreértée ne essék a becherovkát IS szeretem ! :)
e1 · http://beszoltam.hu 2008.03.09. 03:17:06
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.03.12. 18:54:18
a múltkor kaptam egy Demänovka nevű szlovák italt, amit úgy konferáltak fel, hogy "jobb, mint a Becherovka".
Hát, nem akarok senkit megbántani, de.. izé... tévedtek.
Mit tudsz róla, amit érdemes lenne velünk is megosztani?
Benikuty 2008.03.20. 12:46:48
kifozde.blog.hu/2007/11/26/verengzes_janoshalman_ii_ii
Gaboras 2008.03.27. 22:46:43
most találtam rá a blogodra és nagyon tetszik.
Nekem '99-ben volt az első és meghatározó élményem Suktinis barátunkkal. Litván fogorvos barátom hozott kóstolót abból a szép barna csatos agyagedényes fajtából, ami az egyik képen is van. Ő úgy magyarázta, hogy 3 féle eredeti készül, 35%, 50% és egy 75-80%-os, különböző szinűek és izűek. Hát valami csodálatos élmény volt végigkóstolni a kollekciót, amikor ott jártam természetesen hoztam haza is. Nem tartott sokáig az biztos.
A nyelvükkel kapcsolatban pedig: tudnak ők normálisan is beszélni ismereteim szerint csak a himnemű főnevek kapnak -es, -is, -us,-os, -as végződést.
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.28. 07:25:25
isten hozott az olvasóink között!
Csak csettinteni tudok az elismeréstől, már ami a midus élvezetét illeti. De végül is annyira különbözőek vagyunk...
Olyan embert is ismerek, aki NEM szereti a borsos Absolut vodkát!
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.24. 23:11:44
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.05.25. 15:16:50
Riszpekt!
Mentula 2008.05.25. 19:31:21
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.25. 19:50:20
szirmaik 2009.11.14. 22:11:47
A gyártó neve Lietuviškas midus, a termék pedig a hangzatos Zöld erdő, azaz Žalgiris nevet viseli. (Ez a neve egyébként Litvánia legmenőbb kosárlabda-csapatának és - értelemszerűen - az 1410-es grünwaldi csatának is).
Összetevőit tekintve a mézpárlaton kívül tartalmaz még "antpilas"-t (rákerestem, ezt nem tudtam megállapítani, hogy micsoda), tőzegáfonya-levet, vizet, mézet (minek még bele méz, azt nem tudom), valamint citromsavat. Ennek hallatán a suktinisista puristák valószínűleg felsikoltanának, de legalább ha rosszul leszek tőle, ráfoghatom az antpilasra.
Ha esetleg még érdekel valamit ebben a jü régi cikkben történő eszmefuttatásom, később beszámolhatok, hogy milyen volt a randim Zöld erdő barátunkkal.
(Egyébként a zászló alatt figyelő vodkából is van egy üvegem a spájzban, tőzegáfonyás verzióban, itt csak az a különbség, hogy olyat ittam kint is, nem is keveset... ;))
tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.14. 22:47:50
Számítunk az élményeidre, akár most rögtön, akár akkor, ha kijöttél a detoxból :-)
szirmaik 2009.11.15. 13:33:55
Szóval nálam még mindig a norvég köménymagos vodka a csúcstartó a minden idők legborzalmasabb itala versenyben.
Egyébként az alább idézett oldalon kiderül, hogy egy Jurij nevű orosz delikvens egy kifejezetten sajátos módszert talált ki a midaus balzamas élvezeti értékének javítására: drinkerofmead.blogspot.com/2009/08/midaus-balzamaz-zalgiris.html
tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.16. 13:49:37
Én is felkaptam a fejem Jurij első kommentjét olvasva a megadott linken, de aztán elszontyolodtam, amikor továbbolvastam a javítást :-)