A vendégposztok, illetve a vendégposzt-írók egyre gyarapodó táborába ma két borszakértő bocsáttatik be: egyikük régi kommentezőnk, akinek közvetítésével olvasóink megismerkedhetnek egy másik gasztronómussal, az olasz (bocsánat-bocsánat: a római) konyha irodalmi köntösbe bújtatott prezentálásával.

Hölgyeim és uraim, következik két ember, akikkel csurtusék bármikor leülnének borozgatni: Mentula és Lénard (máshol: Lénárd) Sándor!



Csuri és Té alaposan kivesézték ugyan Rómát, mielőtt virtuálisan továbbálltak, de egy súlyos hiányosságot pótolnunk kell. Ugyan elégszer bizonyították már, hogy sok mindent hajlandóak meginni, sőt ezt bátran meg is írják, de a római borokról való indokolatlan hallgatás tényén nem léphetünk túl csak úgy.

Szóval, bárki aki arra jár, biztos lehet benne, hogy napjában többször beül valamilyen egységbe, hívják azt bárnak, pizzériának, trattoriának vagy ristoranténak. Ha beültünk, inni is köll, és mivel a taljánok sör- és töményfronton nem alkottak világmegváltó dolgokat, marad a bor. Amennyiben nincs sok-tíz (100) eurónk arra, hogy a pincér mosolyogva ránktukmálja a legdrágább palackot, mondjuk ki a varázsszót : VINO DELLA CASA, azaz domace crno vino, illetve nem egészen, nem házi bor, hanem a ház bora.

Ugye folyó bor, amit itthon a legtöbb helyen extrém sport kirendelni, és megkockáztatni a másnapi következményeket. Az Örök Városban 4 nap alatt 10 feletti ilyet kóstoltunk (gyűjtőnevén CASTELLI ROMANI), először csak óvatosan, 1-2 kancsóval. De mivel kényes izlésünknek is tökéletes, testes, arányos íz- és savharmóniájú, száraz veresborokat leltünk, pár alkalom után rendesen berendeltünk... És nincs fejfájás, se egyéb mellékhatás. Olasz testvéreinkkel voltak nyelvi nehézségek, mi nem tudtunk olaszul, a pincérek meg többnyire semmilyen nyelven nem beszéltek (olaszul sem), tekintve, hogy nagyrészük bangladeshi. Így a helyszínen nem sikerült részleteiben feltárni, mit is iszunk.

Itthon próbáltam tehát utánanézni a dolognak, és ekkor belebotlottam egy gasztronómiai-irodalmi csodába.

A Mester 1910. március 9-én született Budapesten. Első irodalmi megnyilvánulása a '19-es elvtársakra vonatkozott, 9 (!) évesen vetette papírra a Kun Béla a nagy gazember című, mély összefüggéseket feltáró művét. Rögtön emigrál is a család, majd némi kitérők után Rómában telepszenek le. Ez nekik is jó lehetett, meg nekünk is, mert így született a Római történetek és A Római konyha című mű. Hősünk aztán bejárja a világot, 14 nyelven tanul meg, ebből német, latin, magyar, olasz és angol nyelven publikál, verset költ és regényt ír. Amúgy orvos. Olyat is csinál, hogy a Micimackót lefordítja latinra. Ennél bővebben itt, valamint itt.


Át is adnám a szót az utolsó magyar polihisztornak, Lénard Sándornak, a Castelli Romani szakavatott értőjének.

I VINI - A borok

A római konyha valamennyi ételének, a legszerényebb fokhagymás, olajos és erős paprikás (con aglio, olio, peperoncino) pastasciuttától a legízesebb levű pecsenyéig, van egy közös vonása: mind bor kíséretében kerül asztalra. "Inkább éljek kenyéren és hagymán - de Rómában!", szól eltökélten, bár szerényen a római polgár, ha az idegenben remélhető jobb életkörülményeket ecsetelik neki. S valóban kész rá, hogy egy sfilatinóval, hagymával és pár csepp olajjal beérje - de az a pohár bor el nem maradhat.

Rómában kitűnő a víz. A régi városrészekben éjjel-nappal csorog a kutak (le fontanelle) vize. A vízvezetékek (melyek közül a legrégebbit Appius Claudius Caecus censor építtette) még működnek. Treviből, a dombvidék felől a legtisztább, kristályos; hideg víz folyik a városba. A Forumon ma is buzog Egeria nimfa forrása. Aki szomjasan járja a várost, nem kényszerül sok keresgélésre: hamar megleli a forrást, és csak annyi a dolga, hogy ujjával ügyesen elzárja a csövet, és a fent előspriccelő vízsugarat "bekapja". No meg a tenyeréből is meg kell tanulnia inni...


Hanem, ha terített asztalnál ül az ember, akkor mindjárt egészen más.

A víz, amit odaraknak elénk, nem ízlik úgy, mint a folyó-eleven! Akkor bor kell oda, bor... Melyiket válasszuk? Az idegen, aki még nem tette magáévá Metternichnek azt az alapvető megállapítását, hogy "Itália csupán földrajzi fogalom", nagyot hibázhat itt: megeshet, hogy Rómában chiantit kér, vagy lacrimae Christit!

Az ínyenc vándor legegyszerűbb szabálya: kérjen mindenütt valami helyi specialitást. Ám tájékozatlanságból eredően (no meg azért, mert az iskolai földrajzórákon a térképek mellé nem terítik oda az étlapokat is!) súlyos vétkeket követhet el. Aki gúnyosan kineveti a kínait, mert szegény feje Bécsben kér angolnalevest és Hamburgban rántott csirkét, képes Rómában lasagne col ragù-t rendelni, mintha Bologna árkádjai alatt bolyongana!


Aki Rómában étkezését a Castelli Romani borával kíséri, nem követ el hibát; a "római kastélyok" nedűi arra rendeltettek, hogy "a Szent Péter-templom kupolája alatt" kortyolják őket.


























A kastélyok (castelli) tág félkörben dél felől övezik Rómát. Nagyon különbözőek. Némelyek ősrégiek: az Albano - Róma anyja; a Rocca di Papa a középkorban épült. Egyikük-másikuk uradalom középpontja volt, mint például Marino; van, amelyik csak erődítményül szolgált. Castel Gandolfo még ma is (helyesebben: ma újra) a pápa nyári rezidenciája; s ha így, ha úgy, szőlősdombok övezik valamennyit. Kolostorok és bíborosi villák, víkendházak, kacsalábon forgó palotácskák, melyeket a Cinecittà szépei építtettek nyugalmat áhító férjeiknek - mind szőlős lankákra néznek.

A castelli-lánc, mely látott egynémely csatát, s még az utolsó háborúban is hallhatta dörögni Anzio felől az ágyúkat, ma a fővárost már csak a szomjúság ellen védelmezi.

A legfontosabb bortermelő városok, melyeknek kertjei, őszibarackligetei, szőlőültetvényei lépten-nyomon összeérnek: Frascati, Marino, Grottaferrata, Albano, Genzano és Velletri. A fanyar fehér frascatitól (asciutto) az édes, nehéz vörös cesanese di Grottaferratá-ig a legkülönbözőbb árnyalatok s változatok ismeretesek, ám a leírásuk megközelítőleg sem olyan bódító, mint kóstolójuk ott helyt!

Ugyanabba az ízcsoportba tartoznak még a közvetlen környék borai is, mint a különösen illatos, édes subiacói vörös, az olevanói fanyar vörös (magát a városkát, Olevanót a festők rendkívül kedvelték, amikor még nem köszöntött be az absztrakció divatja!), s ne feledjük a halványpiros cecubo di Sperlongá-t, a vinum Caecubum-ot, melyet Horatius énekelt meg.

A kis osteriákban többnyire három-négyféle bor kapható: egy "száraz", vagyis fanyar fehér, egy édes, egy sulla vena, azaz félédes, egy vörös... Jól körbe kell járni a várost, ha valaki lelkiismeretesen vizsgálja a tárgyat, s hiteles képet akar kapni róla.

Délidőben sok család hozza-hozatja a maga liter castelli borát a legközelebbi trattoriából, ha már az autóban nem vittek magukkal egy hordócskát a vasárnapi kirándulásra.

Üveg vagy hordó... hogy ez milyen sajátos probléma, Heinrich Hase világította meg a számomra különös élességgel, ez a barátságos kis szász ember, akit a hadak istene és a béke szeretete Rómába sodort. Ott lakott nem messze az én szállásomtól. Találkoztunk, amikor borért mentünk délben, meg - csakúgy mint minden idegen - a főpostán ("San Silvestro") levélföladáskor. (San Silvestrónak a rómaiak persze tévesen nevezik a postahivatalt. A szent a posta mellett álló templom védnöke; a Szent Szilveszter-templom pedig arról nevezetes, hogy benne őrzik Keresztelő Szent János számos fejének egyikét.) Amikor már jobban ismertük egymást, Hase megosztott velem egy titkot:

- Feltaláltam egy postatakarékossági módszert - mondta.
- Ritkán ír? - kérdeztem naivul.
- Nem, nem. A rendszer lélektani alapokra épül.
- ??
- Nézze csak, egyszerű. A postahivatalnokokat rosszul fizetik. Nem is dolgoznak szívesen. Egyébként én sem dolgozom szívesen. Hát maga?
- Én sem.

Hase láthatóan megörült ennyi hasonlóságnak.

- Nézze meg ezt a levelet! Súlya négy és fél deka. Lipcsébe kell küldenem. Ajánlva. Az isten kincse rámegy!
- Kétszáz?
- Több... Voltam már az első ablaknál. Megmérték, kétszázhetvenkét líra! De én ezt kevesebből kihozom.

Kételkedtem.

- A postaalkalmazottak fáradtak - ismételte most Hase, és közelebb hajolt. - Nézze!

Zsebéből egy egész halom postabélyeg került elő.

- Három darab húszas - lobogtatta meg -, hét darab ötös, két tizenkettes, egy nagy ötvenes emlékbélyeg, egy harmincas, tizenöt darab egylírás...

Egy bélyeggyűjtő örömét lelte volna benne.

- Még három darab ötös a legrégebbi sorból, de még forgalomban van; hét darab hármas... Mennyi is ez akkor?
- Az ördög tudja!
- Tessék, ez az én rendszerem! Ez összesen kettőszázhuszonkettő. Óhajt utánaszámolni? Várjon csak: a hétlírásokat az ötösökkel váltogatva kell felragasztani... így a szorzással sem jutnak messzire. Az ötvenes jól látszik. Még sosem történt meg, hogy a hivatalnok utánaszámolt volna. Ötvenet simán megtakarítok!

Szólt, s mintha nőtt is volna egy centit.

- Hase postatakarékossági módszere! - mondta büszkén.

Rövid távollét Rómából... utána újra összefutottam vele. Nocsak, észre se vettem, hogy már nem jár borért!

- Nem iszik többé? - kérdeztem. - Sose látom mostanában Peppinónál!
- Már nem vagyok olyan ostoba - válaszolta. - Vagyis hát persze hogy megiszom minden étkezéskor a két pohár marinómat, de hogy Peppinónál vásároljak? Nem! Van egy takarékossági módszerem.
- Az a bélyeges, az zseniális volt... de hogy van ez a Peppino-dolog? - Ezt mondtam volna, ha valami nem tart vissza, hogy a titka felől faggassam. Mivel azonban jó barátok voltunk, a kis szász magától is kibökte.
- A feleségemnek van egy bácsikája kint Marinóban. Ahhoz megyünk el olykor, vasárnaponként. És ott ugyanazt a bort megkapni százliteres hordókban. A nagybácsi gyümölcsöt szállít a városba, és magával hozza a hordót. Begurítjuk az ebédlőbe, és így... Nem kér maga is egyet?

Az ötödik emeleten laktam egy festőműteremben, és a lépcsőm utolsó szakasza meredek volt, mint egy tyúklétra. Nem lelkesített a gondolat, hogy én egy százliteres hordóval másszak fel rajta. Meg aztán a pénzem akkor... épp csak a napi literre volt elég.

- És tudja, mennyibe kerül így a bor? - zárta szavait Hase. - Megmondom. Feleannyiba! Fillérre pontosan: a felébe.

A takarékosság zsenije volt ez a Hase. Semmi kétség. Annál inkább elcsodálkoztam, amikor csakhamar ismét azt láttam: Peppinóhoz baktat a literes üvegével.

- Hase úr! - kiáltottam. - Túl sokat költ! Mi történt? A takarékossági módszer?!...
- Non va - felelte kicsit zavartan. - Nem megy.
- Hát hordóban nem feleannyiba kerül csak?

Hase nem felelt azonnal. Lengette csak ide-oda az üveget, húzta-halasztotta volna a választ.

- Igen - mondta végül. - Még egyszer utánaszámoltam. Pontosan a felébe kerül. De ... de... Tudja, úgy jóval többet iszunk, mint a duplája!...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2008.03.12. 09:21:42

Nagyon jó lett a post! Róma a borok nélkül is varázslatos, egyébként... :-)

Mentula 2008.03.12. 09:59:30

Ez igaz, Scala, de nincs sok olyan élmény, hasson az bármely érzékszervre, amit egy laza spicc ne tudna fokozni :)

ErrorFlynn 2008.03.12. 12:30:10

rómában még nem volt alkalmam tesztelni, csak észak-olaszországban (Trentino, Milano környéke meg ilyenek)és még olyan házborába nem futottam bele, ami rossz lett volna. olyanbe se, ami ne lett volna eszméletlenül jó. száraz vörösökről szólva.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.03.12. 16:12:06

Lenard Sandortol en kb 3 honappal ezelott olvastam a Romai konyha-t. Illetve olvasgattam... Isteni!

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.03.12. 18:04:30

Szia Aran-ka!

Rég nem hallottunk felőled... Minden okés?

tistedur 2008.03.12. 18:25:58

egyszer végre tényleg el kellen jutni rómába..:)

Mentula 2008.03.12. 22:17:18

Error, tistedur, irány Róma :)

ErrorFlynn 2008.03.13. 12:18:55

most oda énis irtóra elmennék. tesztelhetnénk, van-e olyan négyzetcentimétere a városnak, amit csuri nem fotózott le ((:

Aran-ka 2008.03.13. 13:58:33

Sziasztok!

MINDEN NAP olvaslak titeket! Csak ritkabban kommentelek...
Minden rendben van, koszonom az erdeklodest, jol esik, hogy hianyzom:)
De vagyok!!!!!
Puszzz

tistedur 2008.03.13. 17:37:41

Error!
keressünk szponzorokat...:)

Mentula 2008.03.13. 18:25:08

tistedur, bizonyosan állíthatom, hogy erről semmiképpen sem jutott eszembe Molnár _nagyő_ Anikó :)

tistedur 2008.03.13. 19:47:14

most megsértődjek vgy ne?!
-erősen töpreng-

Mentula 2008.03.13. 20:23:34

Sose bántanálak meg kedves tistedur, útyhoty inkább ne ! Előbb tennék absztinenciai és szüzességi fogadalmat :)

tistedur 2008.03.13. 21:04:45

micsoda lehetőség..:) de én nem vagyok gonosz :D
(és inkább nem sértődöm meg :P )

Mentula 2008.03.13. 21:06:59

Vagy ha ezeket nem is, de penitenciaként pl. vállalom, hogy húzóra megiszom Té el nem fogyó Midas Balsamasát :) (már ha még kiadó persze...)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.13. 21:09:16

A litván balzsamot eltettem a tavaszi báránysütési akcióra, ahol rád is számítunk, Mentula!

Mentula 2008.03.13. 21:11:07

Akkor bammeg még a végén szavamon fogtok...

tistedur 2008.03.13. 21:20:16

aj,ezek az elhamarkodott ígéretek..:P

Mentula 2008.03.14. 09:51:43

Na mentem főzőversenyre, kostolónak. Csak azé mondom, hogy aki keményen dolgozik most, velem örüljön :)

vén betyár 2010.03.20. 07:20:24

Most lett volna 100 éves...

laudator.blog.hu/
süti beállítások módosítása