A három hét ott-tartózkodásra a jax-i kereskedelmi kamara kibérelt nekünk kettesével egy-egy apartmant, vagyis ketten kaptunk egy kéthálószobás lakást.

Mindezt egy nem puccos, de azért "rendes" helyen.

A lakónegyedeket általában úgy kell ott elképzelni, mint egyes tengerpartokon az üdülőtelepeket: fallal / kerítéssel körülvett nagy terület, benne különböző nagyságú, de mégis egyen-házak, utak, zöldterület.

Íme a bejárat, ahol persze csak kártyával lehetett a sorompónál behatolni:


Egy kertrészlet a medansziéhoz vezető sétánnyal...

Persze egy ilyen telepnek vannak központi szolgáltatásai, közösségi helyei is. Van például egy gondnokság / recepció-szerűség (itt látható ennek épülete), konditerem, medencék, és nemtommégmi, mert mi mást nem használtunk.

Eleinte azt hittük, hogy ez tényleg szálloda-szerűen működik, vagyis mindenki csak egy-egy rövidebb időre bérli, mint mi, de kiderült hogy nem, itt igazi amerikai emberek laknak, rendesből, nem csak időnként.

Hát.... nagyon tiszta, rendezett, tip-top, de ahhoz hogy ott lakjak örökre... túl steril. A szállodában is jó, hogy rend van (míg szét nem dobálunk mindent), meg takarítanak, de nem tudnék ott lakni.

Azt viszont nem bánnám, ha pár száz méterre lenne ilyesmi a lakásom közelében:

Nem tévedés a pár száz méter, mert ez a telep legalább 2-3 km hosszú volt, körbejárni gyalog pedig nem 10 perc, úgyhogy a távolabb lakókhoz autóval bírtunk közlekedni.

De a legtöbben egy rakáson laktunk, szomszédos apartmanokban, házakban.

Az úszómedence mellett volt egy kisebb is, jacuzzi-s és nagyon fincsi, de gondolom minden szónál beszédesebb a látványom:

Esténként, amikor már kicsit lehetett szuszogni is kint a szabad levegőn, mártogattuk magunkat rendesen...

A medencékből a konditeremre lehetett rálátni, és a futópadok mindig foglaltak voltak, amit nem értettem.

Itt van egy ilyen gyönyörű hely, közlekedés szinte semmi, csend, tiszta levegő - akkor miért bent egy teremben futkározik valaki egy gépen?

H
amar rájöttünk, amikor megtapasztaltuk milyen nehéz lélegzetet venni akkor, ha túl meleg van, és pláne, ha párás a levegő.

A nagy napsütésben nem is vevődik észre a pára, csak érzi az ember, hogy ragacsos, de hajnalban gyönyörűen látszik, hogy mi a helyzet:

Ez volt hát a még éppen megfelelő hely, távolról sem gazdagék lakóhelye.

Mondták nekünk, hogy van szegénynegyed is, és figyelmeztettek, hogy ha arrafele merészkedünk, nagyon vigyázzunk.

A szlovák főszervező utána mondta, hogy guys, csak annyira, mint otthon a zsúfolt piacon :))

Az ominoszosz szegénynegyedben az amerikai filmekből ismert tornácos faházak voltak, élénk színűre festve, de (horrible!!) pattogzott róluk a festék, és vigyorgó kövér négerek ültek a tornácán hintaszékekben.

Tényleg az elfújta a szél fíling....

Gazdag telepen is voltunk, mert a kamara igazgatója partit adott a tiszteletünkre, ahol igazi amerikai csemegéket is megkóstolhattunk - de ez egy következő poszt témája lesz, egyéb gasztronómiai körítésekkel megspékelve - hogy stílszerű legyek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sammy85 2008.04.12. 12:57:49

egy ilyen helyen en is szivesen eltoltenek par hetet de nem laknek itt, abszolut nincs olyan filingje, amit en 'otthon'-nak birnek nevezni

de ez ugy latszik az amerikaiakat soha sem zavarta, mindig erosek voltak tarsadalmi mobilitasban - leszarjak, hogyha el kell koltozni ketezer kilometerre a szulohelyuktol, nem ragaszkodnak annyira a megszokott kornyezethez, mint mi itt europaban

VIKI BACSI 2008.04.12. 16:41:21

Sammy, ne felejsd el hogy az amerikaner, ha egy par ezer kilometerrel odebb koltozik , meg mindig az Egyesult Allamokban van!Probald ezt meg Europaban, meg az Unio daccara sem fog sikerulni!

sammy85 2008.04.12. 17:51:55

viki bacsi, magyaroroszagon egy nyiregyhazi meg debrecenbe se akar elkoltozni, nemhogy kaposvarra vagy zalaegerszegre

az en csaladom jo resze szolnokon el, ket eve a nagybatyam kapott egy kivalo allasajanlatot miskolcon, de a csalad egyhangulag leszavazta a koltozest, merthogy ok soha nem tudnanak beilleszkedni miskolcon

es a tavolsag megvan ugy 130 km legvonalban, uton pedig max 170

no comment

Csuri / Bariildi 2008.04.12. 18:19:26

Bizonyám, kicsiny hazánkban a szomszéd faluba is nehezen mozdíthatók meg az emberek, és ez a munkanélküliség (egyik) oka: egyszerűen nem költöznek el oda, ahol jobbak a munkalehetőségek!
Szia Sammy, üdvözlünk itt is, Viki bácsit pedig mindenhonnan :))
Csur

Jepüjababa 2008.04.13. 00:00:25

Végre megint sok sok pálmafás kép!
Jó nézni őket, miközben itt esik a hó.

tistedur 2008.04.13. 10:56:06

és a pálmafákhoz van víz is :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.13. 12:50:38

Jepüjababa,

mi a helyzet? Québecben még tél van?

Biztosan jól választottál? Vagy a Bahamákon nem volt megfelelő szak az egyetemen?

:-)

ErrorFlynn 2008.04.14. 11:06:09

és krokodájlok nem voltak? anyukám is lakott egy ideig floridában egy ilyen "lakó-telepen", minden oldalról guszta vizek vették körül, de minden guszta víz körbe volt kerítve, nehogy a krokodájlok (vagy alligátorok - fogalmam sincs) odapofátlankodjanak a házakhoz embert enni.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.04.14. 12:05:53

Error,

amennyire tudom, lesz krokogyiles (-os) poszt is...

catalpa 2008.04.19. 06:25:50

Hello
Kulomben ezek az ugynevezet ( lattot ) spanyol villa utanzatok, gipsz, fa lemez ( plywood ), muanyag es ragasztobol vannak osszetakolva.
A swimming pool pedig vinilbol van.

tribunus 2008.10.08. 21:46:47

Hi!(hogy stilszerű legyek) Gratulálok a poszthoz és a klssz utazáshoz!Kiváncsian várom a gasztronomiai részt! Üdv T
süti beállítások módosítása