2008.05.28. 07:47
Izrael ízei - humusz, pita, sali (x)
A nemzeti szimbólumok, magát az országot reprezentáló légitársaság és miniatürizált középületek, valamint a politikai félórán résztvevő katonák után térjünk át végre valami lényegesre: mit lehet/érdemes enni Izraelben? Van-e olyan, hogy izraeli konyha? Nos, ahogy az ország maga észveszejtően multikulti, amit én egyébként hallatlanul élveztem, ugyanúgy a konyha is sokszínű - mi mást tehetne??
Keverednek itt a keleti ízek (ezek eléggé meghatározó módon) a közép-európai hagyományokkal, egyre inkább az orosz kulináris szokásokkal, és akkor az egészet tessenek mégiscsak egy mediterrán fílingbe oltva elképzelni, már csak az éghajlat adottságainak megfelelő alapanyagok miatt is.
A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
majd-az-okos 2008.05.28. 08:30:25
Csuri / Bariildi 2008.05.28. 08:34:51
neved teljesen TALÁLÓ, ugyanis télleg: svarma, vagy swarma, bingó!De ez már tegnap éjjel nem jutott eszembe.
Köszi, és további kiegészítéseket, kommenteket is szavesen látunk tőled!
Csur
mizie 2008.05.28. 08:35:14
a moszkva téren volt egy kurva jó izraeli kajálda és ott ettem mindig ezt. sajnos megszűnt (vagy esetleg átköltözött? tudtok róla vmit?)
az ott nagyon nyamm nyamm volt :)
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.28. 08:37:25
Elképesztően laktató.
spájdernecc 2008.05.28. 08:40:29
a csicseriborsó mennyire rokona a sárgsborsónak / felesborsó, stoki, stb/
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.28. 08:44:25
szerintem távoli.
(igen, tudom, hogy rengeteget segítettem...)
spájdernecc 2008.05.28. 08:45:56
Tiborenko 2008.05.28. 09:06:04
Es mint lathatatok, husz ev alat igen megszoktam a humuszt.
bamboo 2008.05.28. 09:09:03
A munkáltatónk irodája mellett volt egy gyors-étterem, kiülős, istenifinomkajás. Jók a leveseik is, a zöldségek ize, szuper! Húst sütik mindenféle fűszerrel meg szósszal, jók.
Van McDöci is, McShawarmával (nem kóstoltuk meg, az egyik kolléga felesége bepróbálkozott, de szerinte nem jó). Sokkal kevésbé kedvelik a mekdöncit ott, mint nálunk. Alig van vendég.
jucus 2008.05.28. 09:10:22
bamboo 2008.05.28. 09:11:10
majd-az-okos 2008.05.28. 09:42:41
A Moszkva térit én is sajnálom, hogy megszűnt, de ott van helyette az Alkotmány utcai "humuszbár", igazi izraeli (külvárosi) hangulattal és kajákkal (saksuka, falafel, humusz, szabich, full, stb.). A helye az Alkotmány utca és a Bajcsy sarkán van (talán harminc métert kell menni az Alkotmány utcában).
Húsos kajáik nincsenek, de azt mondja a tulaj, hogy ippen akar nyitni egy olyat is, ahol lesznek.
Aztán szintén ott a környéken található a Noa grillbár (Körút - Podmaniczky utca sarok), amit szintén egy izraeli vállalkozó vezet, ott már van húsos kaja is - nem rossz.
kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2008.05.28. 10:05:03
Izraelben egy utcai árusnál (Rosh Pinna) ettem a legfinomabbat. Wow íze volt! :-)
De az ottani előre gyártott-csomagolt is isteni. Itthon sajnos még nem ettem olyan finomat... :-(
Az igazi Rocky Bilbao 2008.05.28. 10:17:45
más kérdés, hogy az izraeli borokat viszont kifejezetten szeretem.
abdul 2008.05.28. 10:26:30
tényleg kérded, hogy van-e izraeli étterem a ma még "úgynevezett" Budapesten?
Más részről a humusz nagyon finom.
gargoyle 2008.05.28. 14:37:51
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.28. 14:48:29
a Közel-Kelet tele van finomabbnál finomabb adalékanyagokkal...
Meg aztán a vasorrú bába mézeskalács-házának fala sem lehetett rossz ízű.
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.28. 18:51:11
Sanya 2008.05.28. 20:59:43
De püré készítéshez valószínű hántolni kell ezt is, akár a sárga borsót. Mert a főtt csicseribnorsó héja ugyan lejön, de kötve hiszem, hogy szemenként megbügyörgetnék püprévé zúzás előtt.Ezt nem tudom, hogyan csinálják technikailag, az Izraelben élők kiokosíthatnának.
Tudom ellenben, hogy a Ceausescu romániájában ebből készült a babkávét pótló Nyekezol (nyerítős) őrlet. Na, az viszont nem embernek való!...
spájdernecc 2008.05.29. 06:40:05
valami súlyos titok lappanghat a dolog körül, ha a Cég-hez kell információért fordulni...
asszem megmaradok tudatlan :))
tistedur 2008.05.29. 08:27:35
itthon is hozzá lehet jutni,apu rendszeresen ültet kint a hegyen..pucolni nem jó,mert nem szapora
viszont vehetsz boltban konzerves változatot :)
Csuri / Bariildi 2008.05.29. 08:59:37
a cég ezesetben mindössze az anyukámékat jelenti, mint tájékoztató és információs központot, akikhez bátran lehet mindenféle hasonló kérdésekkel fordulni - vagyis nincsen benne semmi félelmetes :)))
Csur
ekkerjoz 2008.05.29. 09:04:58
jucus 2008.05.29. 14:14:27
nem értem a kérdésed, bocsi szőke is vagyok
ErrorFlynn 2008.05.29. 14:59:50
jucus 2008.05.29. 16:11:31
jucus 2008.05.29. 16:38:18
norka 2008.05.31. 15:42:11
Lehet, hogy ismétlek, de legyen meg:
este beáztatod egy éjszakára a nem sok, mondjuk úgy 25 deka csicseriborsót (simán lehet kapni pl. a Corában is, de apukám is termel az Alföldön, méghozzá biot, de hát ez legyen az én titkom). Aztán leöntöd reggel, elkezded főzni és ha megpuhult, jól kikevered Tahinivel (szezámkrém, szintén kapható már sok helyen, egy üveg nagyon sokáig elég), római kömény kell még bele, só, pici bors, fokhagyma, pürésíted, kész! Tálaláshoz olívaolaj (szűz), csípős pirospaprika (szintén apukámtól, szintén bio ;)), petrezselyemzöldje. Nyami.
Csuri / Bariildi 2008.05.31. 19:23:15
Először is szia!!!
Rögtön ezután: köszönjük az értékes kommentet, ez már kész recept!
Át is fogom rakni az elkészítési ötleteket a kajablogra.
Puszi!!
gargoyle 2008.06.03. 11:57:46