Laci megemberelte magát és Montenegró, valamint Albánia után valamivel civilizáltabb északibb úticélok felé vitte el Etit. A terítékre ezúttal Dánia került, melynek lakóiról a szerző helyesen állapítja meg, hogy egyes felmérések szerint vezetik Földünk lakóinak elégedettségi listáját.

Azt azért gyorsan megjegyezzük, hogy a felmérést még Laciék látogatása előtt készítették.

Lássuk tehát Kékfogú Harald utódainak országát Laci szavaival és képeivel (első rész; a második majd következik), melynek himnusz-szövege állítólag a legvéresebbek és a legdurvábbak közé tartozik az Univerzumban.


Kábé két hónappal ezelőtt látott napvilágot az a statisztika, mely szerint Dánia a maga 5,5 millió lakosával
a világ legelégedettebb népe. Persze mi nem ezért tűztük úticélunkul, ugyanis már jóval előtte kezdtük tervezgetni ezt az utat.

Autóval és várakozásokkal teli vágtunk neki a rövidnek semmiképpen nem nevezhető útnak.

Szerencsére utunkba esett (vagy ejtettük) Bamberget, ahol a musz-ok megtekintése után rátérhettünk a lényegre: szerzetesek által készített füstölt sör, amit állítólag sehol másutt nem lehet kapni. (Szerk. megj.: nem is olyan nagy baj).

A receptjét hétpecsétes titokként őrzik, amit teljességgel értetlenül vettem tudomásul az első korty után. Ó nem, nem annyira rossz. Egy korsóval meg lehet inni különösebb undortünet nélkül, főleg, ha folyamatosan arra gondol az ember, hogy ezzel majd a csurtusblog olvasóinak mosolyt tud majd a zarcukra csalni.

A gyorsfolyású patakot vadvízi evezőpályának is használják.
A gyors sörivással járó fiziológiai tünetegyüttes enyhítését követően haladtunk tovább. Utunk a hajdani keletnémetországi (Dunkeldeutschland – ahogy az egykori nyugatnémetek nevezik) Arnstadt-on vezetett át,
így adta magát az alkalom, hogy kisvárosban, faluhelyen tapasztalhassuk meg az elmúlt 18 évben szolidaritás-illeték címen odapumpált márka-, majd ajrómilliárdokat (egyesek szerint 3 ezermilliárd ajrót).
Gyakorlatilag teljesen felújítottak mindent: utakat, járdákat, közműveket, épületeket, lelkeket.
Ez a templom (itt fent) pedig erről híres.

Azoknak akiknek a német "C" típusú felsőfokú nyelvvizsga még a megvalósítandó célkitűzések lajstromán szerepel: 1703 és 1707 között J. S. Bach itt vállalt munkát orgonistaként. Munkáltatója: az evangélikus egyház.

Ezeken az ingerslebeni fotókon is látszik, hogy minden teljesen felújított.

Innen folytattuk utunkat Dánia felé. Elhagyva a Szövetségi Közlekedési Hatóság (Bundesamt für Strassenverkehr) székhelyéül szolgáló Flensburgot, máris átléphetjük a határt. A környezet nem sokat változik. Az egyébként nem kimondottan domborzati változatosságáról híres dán táj teljesen lapos.


Ellátogattunk Ribe-be, mely állítólag a legrégebbi dán település.




Té megjegyzése:
hogy megspóroljam a férfiolvasóknak a nagyítással járó fáradalmakat, tessék, itt a narancsszín blúzos hölgy. És igen, jól látjátok: egy igazi germán leányzó siet át a képen, s biztos vagyok abban, hogy mindenki regisztrálta: milyen szép és kifejező szemei vannak.








Amennyiben bárkinek kétségei lennének afelől, hogy már javában Vikingföldön jár, lépten-nyomon (jó, túloztam: csak a sétálóutcában) ilyen, feltehetően Kínában vagy a két kontinens között a hajón gyártott műanyagsisakot lehet – csak a miheztartás végett – venni.




Így néz ki a Koldingtól pár kilométerre lévő binderupi strand és part.

Esbjergben a sétálóutcán kívül nem túl sok mindent láttunk a három csóka kivételével, akik emígyen bámulják az Északi tengert, férfiasan tűrve a nyugati szél ostromát.

Hogy mit is néznek vagy mire is gondolnak, ez e heti rejtvényünk:

a) miért nyeltünk ma is karót?
b) ma is, mint az év másik 364 napján, huncutul fúj a szél!
c)  hűha, mekkora dudája van ennek a huncut sellőnek!!

Ez pedig Vejle, ami nem is tudom miről híres, azon kívül, hogy mi jártunk ott. A vallási sokszínűség tanúságaként álljon itt egy, egyébként ritkaságszámba menő katolikus templom.
És, hogy a 18. életévüket betöltöttek is találjanak valami nekik valót: a dán erotika Esbjerg utcáin is fellelhető. Warning: adult content!!!
Nagyon érdekesek az egyébként a templomok köré létesült temetők, melyek a szó szoros értelmében sírkertek.


Folytatása hamarosan következik!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koppány 2008.10.01. 11:55:22

Remek útleírás, gratulálok László barátomnak!
Dániában és Flensburgban is jártam. A dánok reggeli kávé helyett is sört isznak. Tea helyett is sört isznak… Sör helyett is sört isznak…
A többit majd a mai sörözés alatt mesélem el. : )

A.Laci 2008.10.01. 12:02:33

Koppány!
Gratulációdat szemlesütve, szerénységgel és alázattal fogadom. Figyeld, mert lesz még folytatás.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.10.01. 21:29:51

Hadd jöjjön. Mi is majdnem elindultunk arrafelé, de aztán találtunk valami kellemesebb homokos mediterrán tengerpartot a gyerekeknek. De előbb utóbb át kell szeljük Koppenhága és Malmö közt a tengerszorost. Preferably a hídon.

Mentula 2008.10.01. 23:20:39

Én még a berlini falbontás után nem sokkal vótam Prága-Berlin-Rostock-Koppenága-Helsingör-Helsinborg vonalon. Sosem feledem a Prince cigit és a Tuborg sör teljesen ismeretlen váltotazatait. Na meg a kedves helyieket:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.02. 00:11:24

Mi '89 nyarán voltunk Kelet-Berlinben (és Nyugat-Berlinben is, de esküszöm, az nem volt akkora poén, mint Honeckeréknél). A szállodában összevesztem egy igazi fasiszta recepcióssal, aki a magyar útlevelem látva megfenyegetett, hogy nagy a pofánk nekünk, magyaroknak és nem lesz ennek jó vége.

Hát, majdnem ráhibázott.

Asszem két (keletnémet) márka volt egy Radeberger, másfél egy Berliner.És sose" felejtem ez a keletpolgárok arcát, amikor a nyugatnémet metró lassítás nélkül átsuhant egy-egy keletberlini megállón.

A helybéliek kedvességéről (Csurival voltam) fogalmam sincs!!!

Neoprimitív 2008.10.02. 07:53:51

Egyik kedvenc országom. Az időjáráshoz ugyan jobb, ha az ember pikkelyeket növeszt, de prímán kombinálják a skandináv tisztaságot és egyszerűséget a normális életörömmel. Plusz jó pont, hogy nagy pipás nemzet, a Stanwell mintaboltjába annak is érdemes ellátogatni, aki nem dohányzik, de szereti a szép tárgyakat.

gargoyle 2008.10.02. 12:58:05

a vadvizi evezospalya eleg durva, ha minden kaput erinteni akarsz es nem alloviz az a patak akkor gyakorlatilag alkarbol meg kell tudnod emelni a kajakot szerintem merolegesen a folyasiranyra :D

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.10.02. 15:32:37

1 évet éltem Dániában, cserediákként suliba jártam ott, skandi/dán nyelvész szakot végeztem Mo-on. azaz Dánia mindig is a szívem csücske marad...
Úgyhogy várom a folytatást, nekem is tetszett a beszámoló.
Laci:Mi a véleményed a dán nyelvről?:D

A.Laci 2008.10.02. 16:00:43

Írországi Utazók!
Örvendek, hogy tetszett. Lesz még folytatás.
A dán nyelvről pedig sajnos túl sokat nem tudok mondani. Azt érzem - mint gyakorló németes és angolos - hogy valahol a kettő között van. De amikor például azt, hogy GADE (azaz a német Gasse-t) úgy ejtik, hogy GAELL, akkor minden tudomány megáll.

Neoprimitív 2008.10.02. 16:30:13

A.Laci

akkor te még nem hallottál a wales-iül beszélni valakit! A rendkívül dallamos(nak kinéző) Llangollen ejtése olyan, mint egy akut hörghurutos halálhörgése... Miért gondolták úgy, hogy a khrrh hang leírására a dupla l-betű a legalkalmasabb, az számomra rejtély.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.02. 16:40:20

Idegesítő, hogy nincs egy rohadt csikk sem eldobálva, nem?

Sanya 2008.10.02. 23:04:20

Lacikám, akkorát nőttél a szememben ezzel a szellemes útleírással, hogy legközelebb már el se érlek a sámliról megpuszilni, legalább hokkedli szükséges ... Gratulálok, a képekhez külön is!

tribunus 2008.10.02. 23:11:05

Klassz a fekete kenyerük különféle magvakkal és a kéksajtjuk is ,de az akvavitjüket matjas heringel nem tudom megszokni.Egy dán barátom mindig azt hoz ajándékba, mert nincs szivem megondani neki ,hogy ihatatlan!Van otthon kb 15 üveggel.Egyébként érdekes a beszámoló(mint mindig).

A.Laci 2008.10.03. 07:52:51

Sanya!
Köszönöm szépen Ildikó-néni. Ha minden igaz, lesz még folytatás. Sámli meg hokkedli biztos nem kell, mert én még nem nyeltem karót mint azok az esbjergi csókák, így hajolni még tudok.

A.Laci 2008.10.03. 07:59:38

Tribunus!
A fekete kenyerükkel nincsen semmi baj. Finom, ehető csak olyan nehéz, hogy egy adott pillanatban a közepébe rejtett ólomnehezéket kerestem.

ErrorFlynn 2008.10.03. 14:24:22

és a tengerpartjuk is csíkos.
_irigy_

(végre megtaláltam a vendégfogadóban azt a sarkot, ahol működik a wifi.)

A.Laci 2008.10.05. 20:06:25

Tiboru!
Az eldobott csikk az számukra pont olyan rejtély mint számunkra az, hogy ott a munkahelyi parkolóba elsőnek érkező a bejárathoz legtávolabb eső pontban parkol azzal a meggondolással, hogy ő idejében jött, azaz van ideje a kapuig elballagni, viszont aki késik annak már kevésbé, tehát jobb lesz hagyni neki parkolóhelyet a bejárathoz közelebb. Egyébként Teréz anyáról teret még tudtommal nem neveztek el.
süti beállítások módosítása