2008.10.13. 10:13
Vendégoldal - Viki bácsi 14.0
Viki bácsi egy huszáros (hogy ne mondjam: kalózos) suhintással megcsinált egy mesteri átkötést a New Orleans-i jambalayaról a paellára, s innen már csak egy ugrás a flamenco és a kalózvilág, illetve a sangria. (Apropó: tudtátok, hogy spanyolul ugyanazzal a szóval illetik ezt a táncot és a flamandokat?)
Szóval lássuk, hogyan kell egy nem egészen nyolcszáz szavas posztban a fenti témákról informatívan és szórakoztatóan írni!
Tossa de Mar
A jambalayáról jutott eszembe a paella és róla a Costa Brava; a paellára még visszatérünk.
Tíz napot töltöttünk a spanyol tengerparton, de a legnagyobb élményünk az volt, amikor felvittek bennünket a Tossa de Mar melletti Monte de Cadiretes-re, és megláttuk a várost. Az volt az érzésünk, hogy ilyen nincs! Ilyesmit csak a leggiccsesebb festményeken látni, ez nem lehet igaz!
Pedig való és igaz; hozzá tartozik a Costa Brava (Vad Part, ha jól értettük a fordítást).
A történelméhez pár mondat:
A vidék már a neolitikumban lakott volt, Krisztus előtt a negyedik századtól az ibérek lakták, aztán Krisztus után az első században római uralom alá került.
Később (966-ban) a barcelonai Miro gróf, majd a Ripoll apátság uralma alá került. Az 1187-ben épült templom máig megmaradt.
A tizenkettedik században kezdték építeni a fellegvárat a Guardi hegy csúcsán, ahol szélmalom, majd világítótorony épült, amely máig is áll. A vár külső falát 1500 körül építették, miután a város fejlődésnek indult, és meg kellett védeni a kalózoktól, akik minden védtelen helyet kifosztottak; egyesek szerint innen a Costa Brava elnevezés. Ezek a várfalak csodálatosan épen maradtak, és ezeket bámulja a sokezer turista.
Az 1950-ben megindult tömegturizmus hihetetlen méreteket öltött: évente 40 millió turista látogat Spanyolországba. Tossa de Mar lakossága (kb. 5.000 fő) jelenleg már főleg az idegenforgalomból él, de még termesztik a szőlőt és a parafát, s egy pár halászcsalád a helyi éttermeket látja el friss hallal.
A városnézőkön kívül (akik a várfalakat járják, mint mi tettük), sokan a 380 méter hosszú Plaja Gran-on napoznak, fürdenek.
A ma már csupán látványosságnak számító falak védték meg a várost a kalózoktól, akikből bőven kijutott a Földközi tengernek, kezdve az angol Erzsébet királynő úri kalózaitól (akik a spanyol flottát fosztogatták), az észak-amerikai partokon tanyázó, úgynevezett vad kalózokig, akik különösen kegyetlenek voltak az áldozataikkal, és nem tartották be a kalóztörvényeket.
Igen, ilyen is volt; érdekes módon szigorúan be is tartották őket. A törvények betartásáért általában a fedélzetmester volt a felelős. Neki nagyobb hatalma volt, mint a választott kapitánynak, aki csak akkor parancsolt, amikor hajót támadtak, különben mint matróz tevékenykedett, és ha nem voltak vele megelégedve, egyszerűen leváltották.
A kalóztörvény hét egyszerű szabályra korlátozódott:
1. Nő nem tartózkodhatott a hajón, kivéve a foglyokat;
2. Fogoly nőket nem szabad bántalmazni;
3. A zsákmányt közös megegyezés alapján osztják el;
4. Halálbüntetés jár annak, aki kalóztársát megöli vagy meglopja;
5. A büntetést csak az egész legénység szabhatja ki;
6. A több szabályt megszegő kalózt kiteszik egy lakatlan szigetre;
7. Égő lámpást vagy szivart levinni a fedélközre szigorúan tilos.
A büntetés lehetett megkorbácsolás, akasztás, vagy a legsúlyosabb a hatodik törvény szerint, mert a lassú szomj- és éhhalál sokkal rosszabb volt az akasztásnál.
Miután bejártuk a várfalakat, csak egy jó fagylaltot ettünk, mert azt ígérték, hogy paella lesz vacsorára egy flamenco-vendéglőben, amit majd sangriával fogunk leöblíteni.
Gyorsan megkérdeztem az idegenvezetőnket, hogy mik ezek?
Megtudtam, hogy nagyon sokféle paella van, de a legjobb a Paella Marisco, amelyben zöldborsón, paprikán kívül garnélarákok, kagylók és tintahalak vannak.
A tintahaltól egy kicsit megijedtem, mert eszembe jutott, hogy egyszer régen (még Temesváron), amikor tintahalat árusítottak, vettem belőle és jó sokáig főztük; olyan is lett, mint a cipőtalp, ehetetlen volt. Csak évek múltan tudtam meg, hogy az elkészítése külön tudomány; hogy meddig kell főzni vagy forrázni csupán, azt csak a hozzáértők tudják. Aztan eszembe jutott, hogy Santorini szigetén milyen finom volt a töltött tintahal, amit Tibiékkel ettünk.
Estére kiderült, hogy hiábavaló volt az aggodalom, mert paella helyett csak valami garnélarákból készült ropit adtak, de a sangria és a pezsgő valódi volt, s a flamenco-előadás mindenért kárpótolt.
Az autóbusz egy hegyi úton kapaszkodott a dombtetőre Santa Susanna falu mellett, és egy olyan szűk kapun ment be a régi vendégfogadó udvarára, hogy a mutatvány után megtapsoltuk a sofőrt. Kiderült, hogy a vendéglő óriási: több száz turista nézi meg esténként a csodálatos flamenco-műsort, és az 50 eurós jegyek csak az előadás előtt tűnnek drágának, utána az ember rájön, hogy megérte!
A flamencóról köteteket írtak, úgyhogy csak annyit: spanyol, cigány, mór és szefárd hagyományok különleges keveréke.
Rájöttünk, hogy mindannak, amit különböző balettekben, amerikai revüfilmekben, stb. spanyoltánc gyanánt láttunk, annak bizony semmi köze a flamencóhoz. Látni, hallani kell, nem lehet elmesélni!
De azért a sangria receptjét mégis leírom:
Hozzávalók:
- egy üveg vörösbor (nem muszáj finomnak lennie, de nem árt, ha az! Ne a legolcsóbbat használjuk!
- egy ugyanakkora üveg - friss citromból készült - limonádé
- egy őszibarack, egy alma, egy narancs
- egy pohár whiskey, egy-két pohár vodka
- cukor, fahéj
A gyümölcsöt egy nappal az elkészítés előtt felaprítjuk, beáztatjuk a vodkába, majd jégre tesszük. A többi folyadékot is lehűtjük.
Másnap egy puncsostálba beöntjük a limonádét, lassan hozzákeverjük a bort, majd a beáztatott gyümölcsöt (a vodka nélkül!), ezután ráöntjük a whiskeyt, ízlés szerint megcukrozzuk (meglepően sok cukrot vesz fel), végül beletesszük a fahéjat. Jégkockákkal tálaljuk. Whiskey helyett használhatunk konyakot, vagy száraz likőrt is.
És lehet koccintani - teszem hozzá. Mondjuk: az életre!
11 komment
Címkék: kaja spanyolország tánc evés ivás vendégoldal
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ekkerjoz 2008.10.13. 12:40:25
gargoyle 2008.10.14. 11:08:21
ekkerjoz 2008.10.14. 11:33:35
Ezek mennek:
Bor: minden változatban
Sör: néha
Pálinka: minden változatban
Színes égetett szesz: soha
Kevert dolgok, koktélok: soha
Pezsgő: eseménykor
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.10.14. 13:02:07
Jóska, még a Cuba libre vagy a Mojito sem jön be?
ErrorFlynn 2008.10.14. 15:04:20
tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.10.14. 18:08:26
nektek, dohányosoknak csak a nikotin körül forog az agyatok...
_cöcög_
ekkerjoz 2008.10.15. 07:43:27
spájdernecc 2008.10.16. 11:53:12
Sanya 2008.10.16. 17:15:06
cromwell2.0 2008.10.16. 21:22:15
Horizont 2008.10.17. 10:04:53