Izraelről mindig a sivatag jutott eszembe, amíg meg nem néztem élőben. Már az eddigi posztok is eléggé látványosan bizonyítják, hogy távolról sem olyan sivatagos, mint azt gondolnánk.

Erre most ráerősítek, és bebizonyítom, hogy: de, mégis!

Az a helyzet, hogy azon a tenyérnyi kis helyen hatalmas változatosság van, nem csak az emberekben, a kultúrákban, a vallásokban, de tájakban is.

A Holt-tengertől 'hazafelé' tartva Binyamina felé nézegettem a térképet, hogy mit ejthetnénk még útba, amikor Tibi adott egy ötletet: nézzük meg a krátereket!


A Holt-tenger déli csücskénél nyugatra fordulva, Arad (igen, ott is van!) irányába, majd ledzsasszva kicsit délre és belépve a Negev sivatagba, elérjük a Makhtesh-eket, azaz krátereket.

Mi a kicsi és a nagy közül a nagyot választottuk (naná!). Autóút vezet belé, illetve át rajta, és igazán megérte azt a kis kitérőt, mert olyan volt, mintha egy másik bolygón járnánk.

Rögtön a kráter bejáratánál van egy érdekes rész, amit színes homokoknak hívnak, vagy valami hasonló. Kárpótlásul az ezután következő táj ijesztő kietlenségéért talán, itt egy aránylag kis területen rengeteg színt szórt a teremtő a földre.

Van persze fizikai magyarázat, de ne foglalkozzunk most ezekkel. A lényeg, hogy tényleg nagyon szép ez a rész, földben, kőben és homokban még ilyen tarkát sosem láttam.

 Van hófehér kénsárgával kombinálva:

de a lilásvörös csíkok is ott vannak a kövekben, amelyek aztán elmállanak, és így keletkezik a sok szép színes homok.

  

Állítólag élelmes arab gyerekek szép formájú üvegeket árusítanak a turistáknak, hogy azok a színes homokot csíkokban beleszórva szuvenyírt gyártsanak maguknak enkezűleg - Tibiéknél láttunk is ilyet - de amikor mi ott jártunk, éppen szünetelt a kereskedelmi tevékenység. Rajtunk kívül senki nem volt a környéken, ameddig a szem ellát...

  A színekkel feltöltekezve beautóztunk a kráter közepébe.

Úgy kell elképzelni, hogy körbe-körbe egy nem túl magas, csíkos-réteges hegylánc veszi körül, ilyen mint itt látható:  

Az egész olyan, mint egy rücskös aljú hatalmas teknő, amelyben a növényzetet a kósza fűcsomók jelentik. A teknő azért a legtalálóbb hasonlat, mert valóban fel lehetne önteni vízzel: megtartaná. Tökéletesen körbezárják a réteges hegyek.

A hely keletkezéséről több verzió is létezik, de úgy tűnik, még a tudósok sem tudtak megegyezni, hogy melyik a legelfogadhatóbb. Nekem folyton az volt az érzésem, hogy egy kiszáradt nagy tóban járunk, de a körbe-körbe sorjázó hegyeket mintha valami nagy erő gyűrte volna össze... 

A hely kietlenségében is csodálatos, de tökéletesen élettelen.

A kivezető úton a magaslatra érve aztán erre is rácáfolt az alábbi jelenet.

Ami nekünk már tökéletesen élhetetlennek tetszik, ott is van élet. Lám, ki gondolta volna, hogy ez a hegyoldal egy legelő???

Sivatagi tájakat és életet láttunk még ezután is, de az már egy másik poszt témája lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogi82 2008.10.31. 11:48:18

Gyönyörű színek, szívszorító kopárság, klassz poszt!

ekkerjoz 2008.10.31. 16:13:41

Nagyon király képek.
Konkurrencia:
www.indavideo.hu/video/Seta_a_Negev-sivatagban
Cukiság:
www.vimeo.com/635988
(Hogyan képesek ezért a helyért gyilkolni évezredek óta, nem értem. Valamikor állítólag virágzott a mezőgazdaság, Bibliai időkben, még Mózes is errefelé kereste a Kánaánt. Sőt még víz is volt...)

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.01. 12:31:22

Ez a Negev tényleg nagyon durva hely, és nem tudom elképzelni, amint zöldelő gabonamezőket hullámoztat a langyos szellő, közvetlenül a zápor után :-)))

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.02. 23:25:32

Ja, és holnap újabb párizsi poszt - csak hogy ébren tartsuk az érdeklődést :-)

cromwell2.0 2008.11.03. 07:59:50

Nagyon szép képek! Tetszik ez a színkavalkád. És igen, az arab gyezekek mindenhol árulnak színes homokot. Nekem is van egy priznices üvegcsében egy mécses, aminek az alja tele van ilyen rétegesen színezett homokkal.

cromwell2.0 2008.11.03. 08:10:22

gyezekek=gyerekek

Sanya 2008.11.09. 21:19:54

Nagyon tetszett! Büszkék vagyunk _felemeli a fejét_ na nem a Teremtőre, aki ilyent alkotott, hanem a lányunkra, aki ilyent fényképezett: Sanya, Sapa

Ramon 2008.11.17. 15:39:41

Nagyon érdekes az innen nyugatra, délnyugatra található "óriás kráter" a makhtesh ramon, a három kráter közül (kicsi, nagy óriás) értelemszerűen a legnagyobb, legközelebb látogassatok el oda is.

e1 · http://beszoltam.hu 2008.12.02. 01:18:32

Hm, kár hogy minket ide nem vittek. :(

"amikor mi ott jártunk, éppen szünetelt a kereskedelmi tevékenység. Rajtunk kívül senki nem volt a környéken, ameddig a szem ellát..."

Hát, ez írigylésreméltó. Én még ki sem húztam a patáim a szálodából már ott árulták az arabok a gagyi vacakjaikat...
süti beállítások módosítása