Viki bácsi Katalóniában járt, és nem is igazán ismernénk rá, ha megelégedett volna holmi kalózos-paellás-flamencós kikapcsolódással akkor, amikor a közelben bizonyos ruhátlan nőket ábrázoló műalkotásokat, amerikai luxuskocsikat és még amerikaibb elnökök arcképét is megtekintheti. Csak azt sajnáljuk roppant erősen, hogy a katalán multifunkcionális hancúrozásról szóló részt nem volt hajlandó kifejteni, pedig blogunk olvasóival együtt azt valljuk: tanulni nem szégyen és sohasem késő!




Van egy hely a Costa
Braván, amit nem lehet kihagyni. Ez Figueras. És Figueras egyenlő Salvador Dalíval. Itt építette fel Dalí a világ  legnagyobb szürrealista művét. Hogy miért éppen itt, arról ő maga így írt:

“Hol, ha nem a saját városomban alkottam volna meg a legextravagánsabb, maradandó emléket a művészetemnek?! A városi színház (már ami megmaradt belőle) a legmegfelelőbbnek tűnt erre a célra. Először is, mert én egy nagyon teátrális festő vagyok, másodszor, mert szemben van a templommal, ahol megkereszteltek, harmadszor pedig, mert éppen ennek a színháznak a előtermében volt az első kiállításom.”

A hatalmas Színház-Múzeum 1974-ben készült el Dalí tervei szerint a kiégett városi színházból, amit neki adományozott a város, majd kibővítették, és – kívánságának megfelelően – 1989-ben itt is temették el korunk egyik legnagyobb és legvitatottabb művészét.

Rengeteg
látnivaló van a múzeumban, egy kötetet lehetne írni róla, de helyszűke miatt csak a pikáns részletekre térünk ki.

A különc dolgok már az épület külsején kezdődnek: a piros falú épület tetején aranyozott tojások és emberi alakok vannak, viszont a falakon vitatott, aranyozott rakásokat, halmokat látni (itt fentebb); a vita akörül folyik, hogy ez vajon ennivaló, vagy már megették egyszer?

Ahogy belépünk a kör alakú udvarra (s aminek a falain a legkülönbözőbb szobrok vannak elhelyezve), két dologra leszünk figyelmesek. Az első az Esős Cadillac, amin Eszter királynő szobra áll.

Ebből az 1941-es Cadillacből hat darab készült összesen: Dalíé, egy másik Roosevelt amerikai elnöké volt,
egyen Clark Gable furikázott, egy másikon pedig maga Al Capone. Dalí a cadaquesi lakásáról utazgatott vele Figuerasra.

Dalí a kocsit úgy örökítette meg, hogy a csukott autóban lévő sofőrt és a két utast képviselő próbababára időnként esik az eső! Az autóra a bibliai Eszter királynő szobrát állította, amit az osztrák Ernst Fuchstól kapott ajándékba. Feltételezem, hogy Ahasvérus király idejében nem a mai csontkollekció-típusú manökenek képezték a szépségideált, hiszen a közel-keleten még ma is a molett nőket tartják szépnek, de Fuchs talán mégis eltúlozta egy kicsit.

Dalí más véleményen volt: “A mellei, akár a tenger hullámai, szomjassá tesznek a tudás tejére!

Hogy ő meg mit tartott szépnek, azt a felesége különböző képein aprólékosan megszemlélhetjük, hiszen Gala a modellje, menedzsere és szerelme is volt egyszemélyben.
De előbb nézzük meg az ugyancsak az udvaron álló Gala Csónakját (itt fent).


Egy autógumiból épített oszlopon Michelangelo rabszolgájának Dalí által készített
mása tartja a hátán a  felfordított csónakot, amelyről mintha nagy cseppek csöpögnének. Ezek a cseppek úgy készültek, hogy Dalí óvszerekbe gipszet öntött, ami aztán annyira megmerevedett, amennyire az eredeti rendeltetésük szerinti tartalom soha!

Hogy a művész mit akart jelképezni velük, arra nem tudtam rájönni.

Visszatérve Michelangelo rabszolgájához, Dalí elkészítette az itáliai mester híres Mózes szobrát is, csak hogy bizonyítsa: képes rá. Ott ül a hatalmas belső üvegkupolás terem egyik falmélyedésében.

Akik pedig Galára kíváncsiak, megnézhetik az Atomikus Lédát; itt elölről látjuk a teljes, meztelen igazságot.

Érdemes a képet  jobban szemügyre venni, hogy egy kicsit belelássunk Dalí  művészetébe. A kép hátterében Cap Norfeu utal a costa bravai helyszínre. Léda és a hattyú egy ötszögbe van elhelyezve az aranymetszés szabálya szerint, aminek a matematikai képletét Dalí a román Matilda Ghika hercegnőtől kapta, aki a művészeti arányokkal foglalkozott.


Ez a Léda azért "Atomikus", mert Dalít az ragadta meg az atomfizikából, hogy a részecskék sohasem érintkeznek egymással. Ha jól megnézzük a képet, látjuk, hogy a hattyú nem
érinti Lédát, Léda nem érinti a talapzatot, a talapzat nem érinti a tengert, és a tenger mintha nem érintené a partot.

Ha pedig hátulról is meg akarjuk csodálni Galát, be kell mennünk az üvegkupolás terembe, megnézni a képet, ahol Gala - háttal nekünk - csodálja a tengert. Ha úgy húsz méter távolságból, hunyorogva nézzük a képet (amire a hatalmas terem lehetőséget ad), rájövünk, hogy tulajdonképpen nem is Gala szexis hátulját látjuk, hanem Abraham Lincoln arcképét.




(De ha erősen hunyorítotok, akkor is felsejlik az elnök arca. Té.)




Csak a fiatalabb, számítógépes generáció kedvéért
jegyzem meg, hogy Dalí nem használt kompjútert.



A művész különleges látásmódját az egyik folyosó feletti freskón is láthatjuk: a Mennybeszálló Angyaloknak logikusan a talpaikat látjuk alulról. Az sem mindennapi, ahogyan magát látta-láttatja a művész, mint Mona Lisát.


Az átlagember azt sem szereti, ha az ágya mellett egy csontváz szemléli a hancúrozását (erről a – Galával folytatott – hancúrozásokról különben elég érdekes mesék forognak közszájon, de ezekkel most nem foglalkozunk!

Miért nem, Viki bácsi?! MIÉRT NEM?! Té.


És végül – ha éppen Dalí-művekben vágyom gyönyörködni - megtehetem itt a közelben, a caesareai Ralli-múzeumban, ahol egy több, mint harminc Dalí szoborból álló gyűjtemény van kiállítva, éppúgy, mint a világ sok más múzeumában. Persze mindez távol van attól az összetett, egyedülálló komplexumtól, amit csak Figuerasban láthatunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.Laci 2008.11.14. 12:35:40

Szép volt! Gratulálok! Egyébként meg Téhez csatlakozom és újfent megkérdezem: Miért nem, Viki bácsi?! MIÉRT NEM?!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.11.14. 12:53:01

SD-t én is nagyon szeretem. egy csúcsfej!

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.11.14. 18:15:11

Viki bácsi nagyon tetszett a beszámolója. Ugyan jártam már Spo.-ban, sajna ez kimaradt, de bepótolom!!

VIKI BACSI 2008.11.15. 09:23:28

AZERT NEM, mert nem tudom hogy kerulnenek a kovetkezok az utazas vagy a gasztronomia temakoreben.
Peldaul Gala elso hazassaga Paul Eluardal,es aztan a "menage a trois" Max Erst-el, vagy Dali homos afferje Frederico Garcia Lorca-val, vagy Dali fobiaja a noi nemiszervtol,aztan megint "menage a trois " Dalival es Eluardal ahol Dali candualista szerepet jatszot. Az sem etvagy gerjeszto ahogy Dali megismerkedesuk utan Gala figyelmet akrta magara vonni mikor kecseke bogyokkal diszitette fel magat.Gala fibromaja es hiszterektomiaja sem eppen a gasztronomiahoz , tartozik, sem a nimfomaniaja, mikor oreg napjaiban milliokat fizetett a fiatal szeretoinek. Tehat ezer nem!

Sanya 2008.11.16. 18:52:03

Milyen kár, hogy ezen a blogon mindent meg kell(ene) enni, vagy mindennek csak szépnek kell(ene) lenni...

Nagyon élvezetes ez az írásod is, a roppant sok információt játszva tanítod nekünk. Köszönjük!

ErrorFlynn 2008.11.18. 11:25:45

még egy hely, amit fel kell keresnem.
süti beállítások módosítása