Íme Tirana belvárosa, felülről, mint ígértem. Vagyis majdnem.... Ez ugyanis nem a jelen valóság, hanem egy nagyratörő (??) terv.

A főtéren lévő múzeumban (vagy a Nemzeti Galériában, már nem is emlékszem pontosan) van kiállítva ez a makett, és jól példázza, hogy az albánok, még az álmok szintjén is úgy képzelik el a grandiózus és világvárosi fílinget, hogy jó magas izéket építenek, mert az igenis szép!

Hogy a terv mikorra készül el, ha egyáltalán, azt nem tudni, de lehet, hogy nem is kellene olyan nagyon forszírozni....

Nos, ha nem az elképzelt, hanem a mai Tiranát szeretné valaki a magasból megcsodálni, akkor arra két lehetőség is van.

Az egyik a SkyTower, amely a már emlegetett 'ikertornyok' tőszomszédságában lévő másik magas irodaépület, amelynek a tetején egy bár van, na oda kell felmenni.

A legfelső (kb. 20.) emeletre lifttel lehet feljutni 20 másodperc alatt (na jó, csak tippeltem - még az is lehet, hogy kevesebb; a lényeg, hogy meglepően gyorsan), amiért a recepción a turistának kinéző egyedektől pénzt kérnek. Egyes vélemények szerint kemény és határozott fellépéssel ezt a próbálkozást vissza lehet verni, de mi úgy voltunk vele, hogy a 2 euró miatt nem állunk le alkudozni.
Van egy nyitott terasz is (lásd fentebb), onnan is lehet nézelődni, de nem ez az igazi truváj, hanem a köralakú (légkondicionált) bár, amely körbeforog. Az asztalok egy olyan korongon vannak, amely szép lassan elfordul, egy óra alatt tesz meg egy teljes kört.

Közben a kedves vendég kortyolgathatja az italát, amely esetünkben (pillanatnyilag már kezdtem unni az orange-soda és lemon-soda választékot) egy koktél volt.

Ami a magasból (is) feltűnik, az a várost félig körülölelő hegylánc, és az erdőkig elnyúló, a hegyekbe beékelődő blokknegyedek.
A blokk Romániában a panelházat, beton-lakóépületet jelöli. Mint tudjuk, panel és panel között is van különbség; nos, az Albániában látott régi panelek minősége felveszi a versenyt (negatív értelemben) a román blokkokkal.
Egy pár elrettentő példát külön posztban bemutatok majd, de ezeket elsősorban nem Tiranában kaptam lencsevégre, hanem a vidéki városokban. Tiranában is elég rettenetes a panelrengeteg, de legalább SZÍNES.
És nem véletlenül színes!!! A főváros jelenlegi polgármesterének, Edi Ramának köszönhető a kiszínezés.... El nem tudom képzelni, milyen lehetett ez a betonrengeteg teljesen szürkén, de gondolom, depressziót nem kellett akkoriban importálni...
A festék alatt, gyanítom, hogy ugyanazok a rossz minőségű falak húzódnak, de a szemnek ma már legalább kellemesebb a látvány. Persze van, aki szerint borzasztó, de szerintünk sokkal jobb, mintha a szürke 16 millió árnyalatában pompázna a város...
A fenti képen látható kétpúpú hegy a Dajti, Tirana kirándulóhelye, és egyúttal a másik lehetőség arra, hogy felülről szemléljük meg a várost.

Mi is ezt tettük - de még mielőtt tollat ragadnátok, hogy elismerő sorokat küldjetek hegymászó teljesítményünk csodálata okán, bevallom, hogy nem gyalog jutottunk fel addig, ahol a két púp találkozása alatt az a kis fehér izé látható. Hanem expresszel száguldottunk a magasba :))
Ezt a Dajti-expressz kifejezést jól megtanultuk, mert ezt kellett mondani a taxisnak, hogy vigyen el a drótkötélpálya induló állomásához.

A varázsszó bevált, .... le is szállított minket a felvonóhoz, és útközben sokat társalogtunk. Ő albánul, mi kicsit szerbül, kicsit románul, és egyáltalán.... ki mondta, hogy muszáj lennie egy közös nyelvnek egy kellemes csevegéshez??


Annyira nem kell, hogy ez a taxisofőr még azt is megmagyarázta, hogy amikor majd le akarunk jönni, visszafele jövet, akkor hívjuk őt, és jön értünk.

Ami a taxist illeti, egy haláli jó fej volt, abszolút korrekt áron dolgozik a kábé 20 éves sárga Mercédeszével (naná, mit gondoltatok..?), úgyhogy álljon itt a névjegykártyája; hívjátok bizalommal és mondjátok meg neki (bármilyen nyelven, érteni fogja!), hogy magyar-albán két jó barát!
A felvonókabinok megszólalásig ugyanolyanok voltak, mint Madeirán, ahol a Funchal fölé magasodó hegyre lehet feljutni ilyen alkalmatossággal. Mint akkor, most is az döbbentett meg leginkább, hogy miközben nem kis sebességgel halad az ember felfelé, tökéletes CSEND van. Hallatszik a madárcsicsergés, az erdő zúgása, és minden kinti nesz, de semmi-de-semmi gépi zaj. Ok, tudom hogy a fülkét csak viszi a drót, és nincs benne motor, de akkor is annyira furcsa ilyen csendben közlekedni...

A hegyre felérve kb ilyen látvány tárul a szemünk elé.
A fenti végállomás mögött, egy nagy füves terület van, és egy játszótér - amikor mi ott voltunk, akkor éppen tömve gyerekekkel. Minden jel szerint ez az iskolai kirándulások egyik helyszíne, ami teljesen rendben is van, a baj inkább itt (is) ugyanaz, mint az országban bárhol: minden talpalatnyi helyet összeszemetelnek, és ez a Dajti hegynek sem tesz jót...
Több étterem is működik a hegyen, ahová kisbuszokkal lehet elmenni, amelyek itt, a libegő  fenti végállomásánál várják a vendégeket. 

Mi csak a végállomás panorámás éttermében ittunk egy kávét, aztán visszafelé vettük az irányt.

Leérve felhívtuk taxis barátunkat, akinek a következő kulcsszavakkal adtuk tudtára kérésünket: turist, Dajti-ekspress. 10 percen belül ott volt értünk. Még mondja valaki, hogy muszáj nyelveket beszélni.... a jóindulatú hozzáállás úgy tűnik a legjobb nyelv :))) Albániában is. És mi mindenfelé ezt tapasztaltuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2009.08.04. 15:11:46

a jóindulatú hozzáállás úgy tűnik a legjobb nyelv :))) Albániában is. És mi mindenfelé ezt tapasztaltuk.
Mit kell még ehhez hozzátenni? :))
Lesz még folytatás?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.04. 16:28:00

@pobeda:

De lesz ám, csak mostanában egy kicsit lelassultunk, a meleg miatt :-)

najmanna 2009.08.04. 17:34:14

hadzsi murat, ez irodalmilag is jól csengő név....

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.04. 19:52:29

@najmanna:

Ja :-)

"Egy hideg novemberi estén Hadzsi Murat a szárított tehéntrágya füstjétől illatozó Mahketbe érkezett..."

pilaf · http://tompa.blog.hu/ 2009.08.05. 13:16:40

Üdv! Pár napja tértünk haza Balkán körutunkról, közte 5 nap Albániával. Képek és rövid beszámolók a blogunkon, nézelődjetek!
tompa.blog.hu/
pilaf - Kecskemét

MTi 2009.08.07. 20:34:07

Hopp, a Dajti mint vezetéknév is előfordul ebben a cikkben:
index.hu/bulvar/hirek/2009/08/07/lelottek_negy_rendort_albaniaban/

Té, azért nem olyan biztonságos hely ez az Albánia... :)

AkóTi 2010.08.27. 16:04:42

Az Dajtira menet nem láttátok a bunkereket? nagyon érdekes őket felölről is nézni.
A rózsaszínú sorház Tirana belvárosában egy ún. azerbajdzsáni maradvány,. ui. bakui építészek tervezték őket, csakhogy abszolút használhatatlanok...
Egyébként én több nagyon jó lakásban voltam, be belülről kifejezetten tiszták, olyan ez, mint Nápolyban, hogy kívülről mocskos,aztán belül csodapalota.
A magyar királynőről elnevezett klinikát láttátok? És a Fornettiket?
Van sok képem, kéritek?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.08.28. 13:28:04

@csöcsi:

Linket megköszönnénk!

(Nem, a klinikát és a Fornettiket nem láttuk - kevés volt ez a pár nap... De visszamegyünk!)

AkóTi 2010.08.30. 13:05:08

@csurtus:

indafoto.hu/lugano/image/8743425-767593af/user

A fenti linken van sok albániai fotó. Mikor mentek újra vissza?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.08.31. 11:46:45

@csöcsi:

A linket köszönjük.

A visszatérésről: Albánia szuper hely, kétségkívül megérne még legalább egy utazást. Jelenleg azonban úgy vagyunk vele, hogy jobban szeretünk olyan helyekre menni, ahol még nem jártunk. Ezért a közeljövőben nem tervezünk albániai látogatást, majd talán két-három év múlva.
süti beállítások módosítása