Igen, tudjuk, a balhé a miénk: elég sokat kellett várni Tibor Japánról szóló posztjának második részére. Magyarázkodhatnánk meg minden, de nem tesszük, mert kínos lenne. Inkább (az első után) haladéktalanul bemutatjuk az exkluzív képektől hemzsegő második részt...



Ez Japán második legnagyobb Buddha-szobra (a legnagyobb Narán van); csekély 11,3 méter magas és alig 121 tonnát nyom. 1252-ben kezdték építeni és tíz év alatt már kész is volt. Akárcsak a a narai Nagy Buddha, a kamakurai is eredetileg egy nagy templomban volt elhelyezve, de miután 1334-ben (és utána megint 1369-ben) a szelek elfújták a templomot, az illetékesek úgy döntöttek, hogy jobban fogja érezni magát a szabad levegőn.
És lám, több mint hat évszázada gyakorolja a jógalégzést a külön erre a célra létesített ablakokon keresztül, amik – csodálatosképpen – a hátán vannak elhelyezve. A bronzból készült Buddha stílusosan bronz-lótusznövényekkel van körülvéve.
Végül ellátogattunk a Hase-dera templomba. (dera=templom). Hase-dera eredete 721-re tekint vissza, amikor állítólag Tokudo Shonin egy óriási kámforfát talált nem messze Hase falutól. A fát kivágták és két szobrot faragtak belőle: az egyiket Nara mellett helyezték el egy templomban, a másikat pedig bedobták a tengerbe Oszaka mellett. A rituáéhoz különös imát mellékeltek, amelyben azt kérték tőle, hogy ha majd visszatér, segítsen az embereknek. 15 év elteltével, 736. június 18.-án Kamakura mellett a víz a partra sodorta a szobrot, s erős fény áradt belőle. Na, ezt a szobrot helyezték el a Hase-dera templomba. Szép kert van körülötte.

A templom nagy harangját Újévkor (azaz inkább Szilveszterkor, vagyis december 31.-én) 108-szor kongatják meg, hogy hangjával elűzze az emberiség 108 szenvedését.
A buddhisták imamalmot használnak, mint az imádkozás mechanikai segédeszközei; itt egy igen termetes példány látható:

A gyönyörű parkban Bódiszatvák seregei vannak elhelyezve, és természetesen rókák védik a kis szentélyt.

Érdekes, hogy arrafelé szokás az egyik szobrot megöntözni (húsvéti locsolás?), ami valószínűleg jót tett neki a nagy melegben (máskülönben a lelki tisztaságot jelképezi):
A templom területén egy barlang is található, ahol a falba véstek szobrokat.
A barlangban a gyakorlati buddhizmus még egy formáját találjuk: vásárolni lehet egy kis (5 centi magas) Buddha-szobrot, és azt a barlangba helyezvén egy kívánságot lehet megfogalmazni.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.11.12. 16:16:04

Jópofa ez a 15 évig hánykolódó szobor. Némi középkori lovagregények jutnak eszembe, női holttesttekkel a fedélzetükön hánykolódó hajókkal. :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.11.12. 16:23:11

@Gloria Mundi: Ezt most hülyén fogalmaztam a hajókkal meg a holttestekkel, de asszem, azért lehet érteni.
És miért pont 103 szenvedés van? Ezeket vhol tételesen felsorolják?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.13. 00:26:07

@Gloria Mundi:

Kinek kell tételesen ennyi (+5) szenvedés?!

Csak nem mazónak teccik lenni..?

tiborenko 2009.11.13. 15:41:42

Ez a 108 szenvedely a japanok szerint evvente mindenkit eler (jaj).
A szamot tobbfele keppen magyarazzak: 6 erzek (lattas, hallas, szag, iz, tapintas es elme) ezt beszorozzuk 3+3=6-tal mert minden erzekkel lehet szeretni, semleges lenni, vagy utalni, ugymint elvezni, meglenni vagy szenvedni. Vegul mindezt lehet harom idoben tapasztalni (mult, jelen, jovo) es igy 6*6*3 = 36*3 = 108.
Mas magyarazat 10 szenvedelyt kell egy budhista szerzetesnek legyozni az avatasa kozben es 98 szenvedely van aminek negativ hatasa van a lelekvandorlasra, igyhat 10+98 = 108.

Ha valaki meg nem jutott a hanyingerig, van meg egy par magyarazata a 108-nak. De ha Duoglas Adams baratunkat idezzuk, a legnaggyob kerdesre a valasz az 42....

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.11.13. 20:52:32

@tiborenko:

Hm, ez a 108 szenvedély nem is sok, ha összeszámolom a sajátjaimat... De ezek közül csak keveset győztem le, mert nem vagyok én buddhista szerzetes :-)
süti beállítások módosítása