Tibor barátunk (akit körülbelül két éve próbálunk meggyőzni a vendégposztírás előnyeiről) végre beadta a derekát, és élőben számol be egy japán kiruccanás élményeiről. A fotókhoz csak annyit, hogy a szerzőt ne ócsároljátok, mert ő darabonként körülbelül tízmilliárd megás képeket bocsátott rendelkezésünkre, de miután kettőt eredeti méretben feltettünk, a blog.hu jelezte, hogy a teljes tárolókapacitása 107 százalékát foglaltuk le, s ezért voltunk kénytelenek kicsinyíteni.

Japánba menet Pekingen keresztül repültem, ahol tranzitutasként is átmész a hőmérő kamera előtt (és aki lázas, azt rögtön letartóztatják). Szerencsére lázam sem volt és röfögni sem merészeltem, így elég volt kitölteni egy kérdőívet, aláírni és szentül megesküdni, hogy nem szállítasz be betegséget a Népköztársaságba.

Szép nagy röptere van a kínai fővárosnak (már jártam ott egy évvel ezelőtt). Most zuhogott az eső, mintha dézsából öntötték volna, így aztán a tokiói gép jó két és fél órás késéssel indult. Mire leszálltunk Tokióban, már sem vonat, sem busz nem járt, így hát a légitársaság volt olyan rendes és adott egy buszt a yokohamai állomásig, ahonnan tíz perc alatt taxival a hotelemben voltam. Volt ez úgy fél három reggel, hát igyekeztem gyorsan eltenni magam másnapra, mert 8-kor már találkozni kellett a kollégákkal.

Félálomban a szükségleteimet intézvén igen érdekes meglepetésben volt részem: a szerkentyű ülése melegített és egy pár gombot is felfedeztem oldalt.

Szerencsére nem voltam annyira álmos, hogy a szöveget ne olvassam el! Ebből a szempontból Japán igen megváltozott, amióta '91-ben ott jártam, mert akkortájt semmi idegen nyelvű (értsd nem japán) felirat nem létezett.

Be kell lássam, hogy nagyon is higiénikus megoldás, viszont vigyazni kell vele, mert amikor másnap megvitattuk a kanadai kollégákkal, kisült, hogy a téves gombnyomás eredménye keményre főtt tojás lehet....


Reggel pedig ez a kilátás várt az ablakon át, a yokohamai vidámparkra (itt alul)
.

Egy pár kép a Minato Mirai 21 komplexumról, ahol laktam.

Minato Mirai annyit jelent, hogy "A jövő kikötője", a 21 pedig a 21. századra utal.






A bevásárlóközpont egyik tornya szálloda, egy másikban pedig cégünk irodája
van (pár száz másik vállalkozás mellett).






A yokohamai kiállítás-terem
:

Érdekes, modern szobor felhőkarcolóval (Landmark Tower, Hugh Stubbins Jr. műve, 70 emelet, 296 méter magas, Japán egyik legmagasabb épülete és állítólag a világ leggyorsabb liftjei vannak benne, amelyek 750 méter percenkénti sebességgel szaladnak (45 km óránként, ami liftnek igen sok).




Kedden nem voltak megbeszélések a műsoron, így hát ellátogattunk Kamakurába. Kamakura volt a shogunok székhelye, jóformán Japán fővárosa a 12. századtól kezdve.






Vonaton érkeztünk (amin hála istennek
bemondják angolul is a megállók nevét) elsétáltunk a Tsurugaoka Hachimangu szentélyig. A vonatmegálló mellett riksakulik várják a turistákat. Nem kocsikáztunk velük, de azért lefényképeztem egyiküket, itt látható fent.

A szentélyt 1063-ban alapították, de 1180-ban Minamoto no Yorimoto költöztette a mai helyére, hogy a shogunok városának központjaként szolgáljon. Mint minden ilyen nagyobb szentély esetén, itt is félelmetes szoborpár őrzi a nagy kaput, amelyből egy példányt  szintén szemügyre vehető itt felül.

A szentély maga gyönyörű ácsmunka és szép színesre van lakkozva. Nagydob is van, amit valószínűleg ünnep alkalmával meg is szólaltatnak.

A nagy szentély mellett megnéztünk egy kisebbet is, amit rókák őriznek.

Kitsune a róka, Inari/Oinari rizs-isten/istennő küldönce. Hagyományosan a rókák piros partedlit viselnek, hogy ne tegyenek kárt a jószágban.






(Akinek van kedve, Tom Robins "Villa Incognito" című regényében olvashat Tanukiról, a mosómedvéről és Kitsune róka kalandjairól, de ha valaki nem az amerikanizált verzióra kíváncsi, melegen ajánlom Tanizaki elbeszéléseit.)


Elindultunk az egyik főutcán, ahol fülsiketítő zaj jött a fákról; megvizsgálván az okát megtaláltuk a japán cikadákat:
A következő látványosság a kamakurai nagy Buddha-szobor. Nem tévedtünk el, mert ilyen kiváló
útmutató volt, ami figyelmeztette a balga turistát.






Ha véletlenül azt hitted, hogy látogatásod célja puszta turista-kiváncsiság, hát a jegy ("Worship Ticket") tudósít arról, hogy ide csakis Buddhát imádni jöttél.




Folytatás következik.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.01. 23:05:18

Nagyon tetszik ez a WC :) Kár, h Magyaro-on nem divat a bidé, pedig nem rossz dolog az. Ez meg valóságos csodakütyü, de gondolom, teát főzni azér nem tud :) - csak tojást :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.10.02. 00:27:56

@Gloria Mundi:

Brrr, kis szadista...

A bidé meg nekem egy jó ideig rejtély volt; úgy voltam vele, hogy ha például a laktanyában nincs, akkor biztos haszontalan jószág, elvégre a sereg mindig csak a hasznos cuccokat alkalmazza (?)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.10.02. 11:14:31

@tiboru: Most melyik nemzet laktanyájáról beszélsz? El tudom képzelni, h a franciáknál még a laktanyában is van :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2009.10.02. 15:41:18

Figyeltétek a WC-n a "spray" gombot? A nemzetközi jelzések, és piktogrammok világa kibővült a stilizált popsival:)))

proletair · http://lemil.blog.hu 2009.10.02. 15:44:32

@tiboru:
A seregben a WC papírt és annak szakszerű, pontos és alapos használatát hasznosabbnak tarthatták mint a bidét:)
De legalábbis olcsóbbnak:)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.10.02. 23:09:33

@Gloria Mundi:

Én jártam francia laktanyában (ráadásul az Idegenlégió korzikai kaszárnyájában), és egy csomó mindent láttam, de bidére nem emlékszem :-)

VIKI BACSI 2009.10.03. 09:57:55

@proletair:

Ha mar ott tartunk hogy csak a budit vitatjuk,annyit akarok hozza fuzni hogy akarmilyen szakszeruen hasznaljak a WC papirt , megsem szaz szazalekosan higenikus.A bidenek igen is van letjogosultsaga, de van ujabban egy olcsobb megoldas, a nedves W.C. papir amely fertotlenito szagtalanito szerekkel van atitatva, es legalabb olyan hatekony , de joval egyszerubb, mint a bide.

proletair · http://lemil.blog.hu 2009.10.05. 11:08:50

@VIKI BACSI:
Jaj, nem vitatkozok ezzel, csak a wc iránti "katonás" hozzáállást elemeztem:)
Amúgy mindegyik általad említett vívmány életrevalósága elvitathatatlan.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.10.07. 23:25:15

Most akkor a cikada az lepke?

VIKI BACSI 2009.10.08. 20:16:31

@tiboru: A cikada nem lepke, a Hemipterak-hoz tartozo rovar. Ketezer otszaz valfajat ismerik.Hogy 106 dB zajt tudnak csinalni azt Luisiananban hallottam,olyan mintha egy furesztelep mukodne! A zajt a hasukon talahato "timbal"-al egy hartya rezegtetesevel produkaljak, ennek egy rezonatorja is van.Es mivel gasztronomiaval is foglalkozunk,foleg a nosteny cikadakat mar az ogorogok,ettek. Jelenleg Kina-ban Burma-ban,Kongoban es Latin Amerika-ban is eszik.

Mentula 2009.10.08. 20:45:41

bocs, teljes off.

A híres temesváriak sorozatot lehet bővíteni... :)

Sőt, lehetséges, hogy mostantól ismerek olyanokat, akik személyesen ismernek egy Nobel-díjast?

konyves.blog.hu/2009/10/08/herta_muller_kapta_az_irodalmi_nobel_dijat

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.10.11. 17:57:43

@Mentula:

Jogos, mi is gondoltunk egy posztra, csak mostanában egy kicsit sok a tennivalónk... És személyesen nem ismertük ugyan, de nem sok hiányoztt :-)

Mellesleg Herta Müller a bánsági Nitzkyfalván (Nitzkydorf) született, nyolc kilométerre Végvártól...

Végvárról egy poszt itt:

nemfelejtjuk.blog.hu/2009/01/08/vegvar

Az innen a románok elől elmenekült svábok (és NEM szászok, ahogyan az a hazai sajtóban orrba-szájba olvasható...) egy része Nitzkyfalván telepedett le, a helyi hagyomány szerint.

ErrorFlynn 2009.10.22. 14:12:24

azta, mekkora óriáskerék! kicsit szédülnék a tetején, asszem.

hamár wc, olaszoknál van egy csomó helyen olyan guggolós, ahol zuhanyrózsa van felszerelve a guggolátum mellé. fapados bidé.

Luxa · http://blog.luxa.hu 2009.10.31. 15:24:20

@VIKI BACSI: És azt hiszem magyarul kabócának hívják, legalábbis funkcióban és hangban ugyanaz, sőt, a Wikipédia is egyezőnek véli.

eMM2 2009.11.30. 13:07:26

@tiboru:
Miért a szászok is németek nem?
süti beállítások módosítása