csurtus 2010.05.10. 07:00

Kuba - A mojito (x)


A Floridita mellett (róla itt írtunk) van egy másik híres havannai kocsma (étterem), amit a messziről jött, koktélkedvelő turistának már csak azért is illendő meglátogatnia, mert (imént említett társához hasonlóan) egy világszerte népszerű koktél szülőhelye.


Igen, ez a Bodeguita del Medio, a hozzá kapcsolódó koktél pedig a mojito.

Röviden lássuk először a hely, illetve a név eredetét.
 

 

A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.10. 07:48:50

De jó, h megint van 1 új poszt!
Én a sarki kávézók híve vagyok, jólesik kinézni az ablakon. :)
De Naomi C. abban a névsorban nekem nagyon kilóg. Mit tett le az a csaj az asztalra? :P

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.10. 10:05:50

@Gloria Mundi:

Hát hogy mit tett le, azt nem tudom, de egészen közelről megnézném :-)

ekkerjoz 2010.05.10. 10:29:38

Cubában inkább érdemes inni, Dominikán pedig enni. Vagy ott is inni.

Asszúrbanapli 2010.05.10. 10:37:54

Ez nagyon jó kis poszt lett, csak egy baja van, hogy itt csücsülök BP közepén. Bárcsak lenne egy teleportkapum, már illanék is el. Vagy elgalább egy pónim egyzene.blog.hu/2010/05/10/dr_didg_my_little_pony és azon vágtatnék valahová ki a világból, és félúton a kiskocsma elé kikötném és bámulva a sürgést-forgást szürcsülném a jóféle mohítót

More Money Than God 2010.05.10. 11:19:00

"Ne kérdezzétek, hogy a rum miért a legvégén esedékes"

Létezik egy olyan elmélet, miszerint a koktél készítésnél az alkohol hozzáadása azért a legutolsó momentum, mert ha esetleg az összetevőket rosszul adagoltad volna, akkor a drága alkohol nem fog kárbaveszni. Hogy ebből mi igaz, nem tudom, meglátásom szerint néha a gyümölcsalap és a szirupok többe fájnak, mint az alkohol.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.10. 12:19:50

Fene egye meg, nem tudnék annyit inni, hogy Kubába teleportáljak...

Kopi3.14 2010.05.10. 12:59:17

@Gh0sT: valamirevaló alkoholista a gyümöcsöt hajlandó feláldozni-legyen belöle pálinka- a szirupot meg nem dsajnálja, ha kárba vész, de a piát sosem. :D

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.10. 13:42:48

@tiboru: Tetszenek a diktátorbarátnő Barbie-babák? :)

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.05.10. 14:04:58

Örülök, hogy van új poszt, ráadásul ilyen napfényes. :)

Csuri / Bariildi 2010.05.10. 15:01:10

A kajához egy kis kiegészítés:
valóban nem tartozott a nagyonkülönleges menük közé, de azért annyira rossz sem volt!!! A kis rákocskák sok fokhagymával igenis finomak vótak.
A sült banán meg inkább hm.... érdekes :)
Ezt ottani fajta banánból csinálják, ami kisebb mint az általunk ismert, de ráadásul megsütni nem is teljesen érett formájában sütik, hanem még kissé zölden. vagyis NEM édes, pedig a banán általában az lenne. A bundája egy érdekes, eléggé száraz valami, és az olaj sem szívódik fel benne, inkább olyan ropogós.
Nos, ez egy alapkaja Kubában, szinte bármihez eszik (mint a fekete babos rizst), és biztos tápláló meg egészséges, de hogy nagyon finom lenne, azt nem állítanám.
A tányéralátétet a pincér a Bodegitában aláírja és el lehet tenni szuvenyírként.
Pfúj-pfúj, nagyon turistás, de ha elmentek odáig, mégiscsak nézzétek meg.
Szerintem :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.05.10. 15:21:13

@Gh0sT:

No, ez elég ésszerűen hangzik, köszönöm.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.10. 15:23:18

@Gloria Mundi:

Jajj, dehogyis, minek nézel engem?!

;-)

juditmanó 2010.05.10. 18:46:16

tiboru, de jó, hogy újra írtál posztot, már kezdtem aggódni:)).
1-5 mojitó után az ember mindent napfényesnek lát :D

duke64 2010.05.11. 01:41:31

Jómagam is aggódtam,hogy hol késtek az újabb beszámolóval?Ez is remek,mert csodálatos emlékeket ébreszt.
A mi koktélipari szakmunkásunk sarlóval vágta a szálloda tövében a mentát,amit a koktélba szánt.Mi meg csak ittuk,ittuk.Ócsó pézé!'89-et írtunk!

nyerőbenő 2010.05.11. 08:41:27

el platanito frito, amiről beszéltek az úgy készűl, hogy a zöld banánt késsel meghámozzák, vastag karikákra szeletelik és olajban el kezdik sütni de mielőtt megsűlt kiszedik és leveseskanállal szétlapitják, utána bő olajban kell sütni aranyszinűre a képen látható nem volt rendesen megsütve néha a szakács fél hogy a kűlföldi visszakűldi hogy túlsűlt, ezt általában ropogós malacsűlttel eszik fokhagymás és naranja agria azaz savanyú narancslé és só meg erőspaprika törve az otthon cserépben is nevelhető macskapöcse paprika amikor már teljesen piros és ezután Tom Collins-t isznak vagy una sudorosa-t ami egy jéghideg Hatuey sör az egyik legjobb amit ihatsz több száz közűl a moros y blancos a hires feketebabos rizs mellé van téve egy külön tányéron és ecetes cukros olajban sűlt hagymakarikákkal van diszitve ha jól készitik

nyerőbenő 2010.05.11. 08:43:11

a fekete babos rizst moros y cristianos-nak hivjuk, bocs hogy elirtam

nyerőbenő 2010.05.11. 08:45:17

mindenki termeszt menta-t otthon a balkonon cserépben, mert olyan nincs, hogy valaki otthon ne tudjon egy jó koktélt vagy egy menta teát késziteni anélkűl, hogy le kellene mennie az bodega-ba

rozsdafarku 2010.05.12. 08:40:25

Már nagyon vártuk!Mint most a napfényes jó időt!Köszönet!

Attilajukkaja 2010.06.01. 17:37:44

@Csuri / Bariildi:
"NEM édes, pedig a banán általában az lenne."
Mert az nem gyumolcs banan. En csak fozobanannak neveztem, de ok platano verde-nek (zold banannak) nevezik. Egyaltalan nem lesz edes, ha beerik, akkor sem. Itthon a Culinariaban lehet kapni. A sutesen kivul puret (fufu-t) is keszitenek belole. Gyakorlatilag izetlen, ezert laktato koret es megy mindenhez.
Neha a nem tul erett gyumolcs banant is kisutik zsiron vagy pl. rantottaba keverik (a menzan). Az elsot nagyon szerettem, de a masodik verziotol idegenkedtem: nekem egy tojasrantotta ne legyen edes!

rozsdafarku 2010.06.03. 05:01:40

@Attilajukkaja: Nekem se!Egyetértek.
Akkor szent a béke?Egyetértünk.
Üdv!

rozsdafarku 2010.06.03. 05:02:56

Igyál egy kortyot blogmotor, ébresztő!

Attilajukkaja 2010.06.03. 11:07:29

@rozsdafarku:
Persze :o))))
Amugy szeretem kombinalni az edeset mas izekkel (foleg a csipossel!), de a rantottanal eleg sokkolo volt.

Attilajukkaja 2010.06.03. 11:13:52

@nyerőbenő:
Szerintem a congri "hiresebb", mint a moros y cristianos, es finomabb is.
Latom, ertesz a kubai konyhahoz. Nekem nagyon hianyzik a keseru narancs. Annal jobb paclevet nem lehet kesziteni. Foleg, ha krokodilhust keszitesz :o)))
Finom, feher husa van, de eleg ragos, ha nem puhitod meg elotte. Vannak is gondjaim emiatt nap mint nap itthon! He-he.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.06.04. 00:52:36

@Attilajukkaja:

Ettünk krokodilt; nekem csalódás volt. Olyannak találtam, mint a pulykát: semleges, eléggé semmitmondó íz, s az állaga, mint a túlfőzött marhahús.

Attilajukkaja 2010.06.04. 10:29:09

@csurtus:
Orulj neki, hogy "semleges" volt :o))) Miert, mit vartal?
Ha ugyesen pacoljak, fuszerezik, akkor finom,...akarcsak a teknos vagy a pulyka, valoban. A tulfozott allag pedig nem torvenyszeru.
Floridaban, Louisianaban is gyakran fogyasztjak gator (aligator) cimen.
Klassz, hogy ennyi mindent megkostoltatok Kubaban! Remelem, a languszta sem maradt ki.
süti beállítások módosítása