Nem is húznám sokat az időt: íme, itt van, ő az!

Mármint ez a Hotel Evropa, Prága szívében a Vencel téren, és mindenkinek, aki nem kőgazdag, azt ajánlom hogy menjen el és lakjon benne, amíg teheti.

Majd jól meg is magyarázom:)

Az úgy volt, hogy Té elment konferenciázni Prágába 2 és fél napra, de ha már ótóval ment arra, hát én is beültem. Ő az ottani Budán valami francos négycsillagosban hivataloskodott, én meg gondoltam: nekem jó lesz valami kis szerény, csak legyen a belvárosban. És a jó öreg Internettyen nekiestem a nem kis feladatnak. Nem, persze hogy nem gond szállást találni Prágában; annyi ajánlat van, mint a fene. Na de ennyi közül kiválasztani!! Az már nem olyan eccerű.

És akkor rátaláltam a Hotel Evropára, amelyet szecessziós, 3 csillagos szállodának tituláltak, aggályosan felhíva a figyelmet arra, hogy nincs minibár a szobákban.

A szállodai minibárokkal kapcsolatban egyébként is ajánlom mindenkinek Umberto Eco "How to travel with a salmon" c. művét, amely 3 oldal terjedelme ellenére hasizomfájást eredményez, és heveny könnyezést... kár, hogy magyarul még nincs meg. Gondoltam is, hogy lefordítom...

Húha, asszem kicsit elkalandoztam :) 

Az Evropa nem csak hogy gyönyörű volt már képen is, de a Vencel tér közepén leledzik, és mindehhez a fürdőszobás szoba (igen, van olyan is, hogy csak közös fürdő jár hozzá, ez 2 csillagosnak minősül) 12 ezer Ft körüli árban van, amire aztán ilyen helyen igazán nem lehet panasz.

Az Evropa felépítése óta nem nyúltak hozzá változtatólag, az építési éve pedig:
Azaz 105 éveske...

A szobák eléggé egyszerűek, a fürdőszobák pedig a szocreálhoz közelítenek, de kit érdekel mindez, amikor egy ilyen lépcsőházban közelítheti meg azt a szobát:
A
girlandokat és a korlátot érdemes közelebbről is szemügyre venni:

Ez alábbi fotó a honlapjukról van, mert nekem nem fért bele a 3 szint egy képbe...
Itt, a honlapon további képeket is láthattok.

Az útikönyvekben (amelyeket ebben a blogban fikázni szoktunk, de akkor is...) kifejezetten ajánlott látnivaló az Evropa, a lépcsőháza, belső tere és a kávéháza, amely teljesen hasonló, koncentrált szecessziós dizájn.

Csak egy apró bizonyíték erre: a fűtőtestek ilyen csomagolásban vannak:
Nekem az tetszik leginkább, hogy abban a korban még odafigyeltek a részletekre:

Ezt szándékosan nagyítottam ki ennyire, hogy érthetőbb legyen, mire gondolok...

És akkor a lámpákról még egy szót sem szóltam - és nem is fogok most, mert az egy következő poszt kizárólagos témája... Olyan is lesz, hogy szecesszió apróban Prágából, persze csak a hűséges olvasóknak:))

Az Evropáról befejezésképpen: azt hiszem, ilyen érintetlenül egységes szecessziós épületet nehéz találni, és egyelőre ez az, ami miatt még megfizethető áron lakhat ebben a csodában egy olyan egyszerű turista, mint pl. én is...

Ugyanis szerintem eddig senki nem volt képes úgy modernizálni (pl. a fürdőszobákat kialakítani, stb.) hogy ne háborgassa a műemléki részeket... Vagy nem engedélyezték, vagy nincs annyi pénz, amiből meg lehetne csinálni...

Bármelyik is a magyarázat, ha egyszer  luxusszállodát csinálnak belőle, akkor a világ egyik leglegebb luxusszállodája lesz - és már nem ezt adja ki a kereső az egyszerű  és viszonylag olcsó prágai belvárosi szállás keresésekor...

Menjetek, amíg nem késő!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.03. 09:14:31

Hát... én általában kevés időt töltök utazás során a szállodákban, és akkor vagy az ittasságom vagy a másnaposságom okán nem szokott feltűnni, hogy milyen. Jó, ha a reggelit megtalálom:) Viszont az éber pillanatok városnézéses részéhez hasznosnak tűnik megjegyezni.

juditmanó 2010.09.03. 19:58:43

Gyönyörű az épület, nekem különben is a kedvenc stílusom a szecesszió. A Honvéd utca 3. szám alatti Bedő-házat is minden egyes alkalomal megcsodálom itt Pesten.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.04. 09:06:43

Tényleg nem is baj, ha nem lesz luxusszálloda :) Köszi a tippet.

najmanna 2010.09.04. 15:46:29

találtam: Eco, Umberto
Bábeli beszélgetés (Minimálnapló)

Hogyan utazzunk lazaccal? Hogyan ne beszélgessünk fociról? Hogyan ismerjük fel a pornófilmeket? Hogyan ne használjunk rádiótelefont? Hogyan szabadkozzunk a házikönyvtárunk miatt? Minek úgy odalenni a televízióért? Miért nem készíthető el a birodalom térképe egy az egyben? Hogyan hamisítsuk meg Hérakleitoszt? Hogyan meséljük el a Moby Dick-et úgy, mintha a Pinokkió-ról beszélnénk, milyen volna Nabokov Lolitája ősöreg máminak, és eldöntötte-e Hamlet, hogy lenni vagy nem lenni?
Umberto Eco sokoldalú és színes egyéniség. Tudományos művei szórakoztatóak, regényei és szórakoztató írásai pedig tudományos vonatkozásokkal vannak teli. Ez a kötetnyi Minimálnapló-darab - humoros álesszé, paródia, pastiche - arról tanúskodjék, hogy Ecóban a tudós, a regényíró és az esszéista mellett egy bohóc is lakozik. A magyar olvasó pedig a regények Szerb Antal-ias Ecója mellett fogadja változatlan szeretettel a Bábeli beszélgetés olasz Karinthyját.
Európa Kiadó, 1500 ft.

pobeda 2010.09.06. 19:00:01

@najmanna:
Jó tipp,megnézem a könyvesboltban,remélem van.
süti beállítások módosítása