Mindenki hallott már a madeirai borokról (a madeirákról, így, kisbetűvel), úgyhogy túl sokat nem időznék ennél a témánál. Lényeg, hogy a közvélekedéssel ellentétben (amely szerint a madeirai bor vörös, nehéz és édes), négy altípusa van: a sercial a száraz (rizlingszerű), a verdelho a félszáraz, a bual a félédes, míg a malvasia (vagy malmsey) az édes (már-már likőr, nem is bor). A madeiraiak nem viccelnek: amikor édes bort mondanak, az bizony édes is. A leginkább a cukrozott aszúra emlékeztet a malvasia íze, megkóstolni csak az erős idegzetűeknek merem ajánlani. Na meg azoknak, akik szeretik az alkoholos mézes puszedlit. A többi egészen kellemes, a verdelho kifejezetten jó, halételekhez különösen.
A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.11. 09:48:58
Én nem vagyok nagy fehérboros, de a fehér vinho verdét szeretem. Állítólag van belőle vörös is, de olyat nem kóstoltam.
És még mielőtt ezen fennakadnátok: a nevét nem a színéről kapta, hanem arról, hogy a szőlőszemek, amelyből készül, szinte még zöldek (jó, ez persze túlzás, de az érés első napjaiban szüretelnek, és a vinho verdét legkésőbb a következő szüretig meg kell inni).
Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.11. 10:10:30
Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.11. 10:22:35
tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.11. 11:30:52
Obrigado!
Napirajzrajongó 2010.09.11. 13:44:05
Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom úticélnak, nem drága (komolyan!), annyira nem zsúfolt, csodaszép, és kellemes az idő. Egyedül az fog csalódni, akinek a nyaralás = all inclusive, homokos tengerpart, sunshine.
Pierr Kardán 2010.09.11. 13:48:42
Ez mit akar jelenteni? A pálinkától miért lesz édes egy bor?
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.09.11. 18:23:58
Fogalmam sincs; nekünk így magyarázták a helybéliek.
A cukorból alkohol lesz, ezt tudjuk. Nem vagyok vegyész, ezért kérdem: ez irreverzibilis folyamat?
Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.09.11. 19:58:23
Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.12. 22:57:53
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.13. 09:52:10
A tokaji aszúhoz képest egyébként sok különbség van, szerintem te a botrytis-re, azaz az aszúsodásra gondoltál, ami a wikipedia szerint inkább veszélyforrás, mint örömmel üdvözölt esemény arrafelé. És ha a materializmusnál maradunk, a tokaji borok sav-cukor egyensúlya az, amit Portugáliában nem tudnak megcsinálni. Egy jól eltalált aszúról (akármilyen sok puttonyos) nem feltétlen mondod azt, hogy émelyítően édes, mert van benne elég sav. Ilyesmit a németek, osztrákok tudnak még (meg, persze, az újvilág). Náluk viszont nincs meg az az ásványosság, meg az a változatos talaj. Érdemes összekóstolni világhírű édes borokat egy jobb tokaji aszúval, engem mindig meglep, hogy mennyivel összetettebb és ihatóbb a tokaji cucc. (Tokajról a borbarat.com-ot javaslom, a szerkesztő, akinek nem jut eszembe a neve, nagyon elkötelezett Tokaj iránt, és eléggé szórakoztatóan is nyomja, mégha nem is pont az én szájízemnek megfelelően.)
Az eltarthatóságról: amelyik bor kibírja a kéthavi 45 fokos érlelést, az már nyilván mindent kibír. Meg, persze, a pálinka.
tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.13. 10:58:01
Nocsak, akkor megvan a megfejtés a felütésre, és a madeiraiak mégse beszéltek hülyeséget.
Köszönjük!
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.13. 12:41:36
sztupi 2010.09.13. 15:11:52
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.09.13. 15:14:14
Értem már, köszi. Időközben lilakutyak kolléga megoldotta a belekevert pálinka rejtélyét cukorügyileg.