csurtus 2010.09.11. 09:11

Madeira - borok (x)

Mindenki hallott már a madeirai borokról (a madeirákról, így, kisbetűvel), úgyhogy túl sokat nem időznék ennél a témánál. Lényeg, hogy a közvélekedéssel ellentétben (amely szerint a madeirai bor vörös, nehéz és édes), négy altípusa van: a sercial a száraz (rizlingszerű), a verdelho a félszáraz, a bual a félédes, míg a malvasia (vagy malmsey) az édes (már-már likőr, nem is bor). A madeiraiak nem viccelnek: amikor édes bort mondanak, az bizony édes is. A leginkább a cukrozott aszúra emlékeztet a malvasia íze, megkóstolni csak az erős idegzetűeknek merem ajánlani. Na meg azoknak, akik szeretik az alkoholos mézes puszedlit. A többi egészen kellemes, a verdelho kifejezetten jó, halételekhez különösen.


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.11. 09:48:58

Nem madeirai bor ugyan, de említést érdemel a vinho verde ("zöld bor"), ami egy észak-portugáliai specialitás. Könnyű, zsenge, friss és egy egészen kicsit buborékos.

Én nem vagyok nagy fehérboros, de a fehér vinho verdét szeretem. Állítólag van belőle vörös is, de olyat nem kóstoltam.

És még mielőtt ezen fennakadnátok: a nevét nem a színéről kapta, hanem arról, hogy a szőlőszemek, amelyből készül, szinte még zöldek (jó, ez persze túlzás, de az érés első napjaiban szüretelnek, és a vinho verdét legkésőbb a következő szüretig meg kell inni).

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.11. 10:10:30

Eszméletlen mennyiségeket írsz mostanság :) Köszi ezt is :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.11. 10:22:35

Még vmi: elég nehéz itthon portugál borokhoz jutni, de találtam egy boltot, ahol elég sokfajta van, vinho verde is, és madeira is, tuti. A Pozsonyi úton van, a körút felőli végéhez közel.

Napirajzrajongó 2010.09.11. 13:44:05

ó, Madeira! Oda utaztunk nászútra, annyira kellemes egy hetet sehol nem töltöttem. Haza persze hoztunk madeirát, a félszárazból van is még. Várom a hagyományos madeirai ételekről szóló bejegyzést is :-) (banános hal :-) )

Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom úticélnak, nem drága (komolyan!), annyira nem zsúfolt, csodaszép, és kellemes az idő. Egyedül az fog csalódni, akinek a nyaralás = all inclusive, homokos tengerpart, sunshine.

Pierr Kardán 2010.09.11. 13:48:42

"A cukor kívánt mértékét úgy érik el, hogy pálinkával felütik: a szárazakhoz az erjedés után, az édesekhez pedig erjedés közben vagy rögtön az elején adagolják."

Ez mit akar jelenteni? A pálinkától miért lesz édes egy bor?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.09.11. 18:23:58

@Pierr Kardán:

Fogalmam sincs; nekünk így magyarázták a helybéliek.

A cukorból alkohol lesz, ezt tudjuk. Nem vagyok vegyész, ezért kérdem: ez irreverzibilis folyamat?

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.09.11. 19:58:23

obama egy fél barackkal koccintott, úgy mesélik.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.12. 22:57:53

A pálinkával, vagy még inkább borpárlattal felütött bornak, ugye tudjátok, katonai jelentősége is vagyon. Az ilyen bor szinte korlátlanul eltartható a haditengerészet nem kis örömére, ahol gyakorlatilag minden megpimpósodik, megromlik, tönkremegy előbb utóbb, amit a fedélzetre vesznek. Ezért a brit haditengerészet portóit rendszeresített (a rum mellett - amit grog formájában fogyszatottak). A portói meg lényegében így készül, ahogy a madeirai anyagnál leírtad.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.13. 09:52:10

A pálinka, ami szerintem is inkább borpárlat, közvetlenül az alkoholtartalmat állítja be. És mint tudjuk, az alkohol öl, butít és savakkal észtereket képez. Ebből az öl lesz a lényeges, ugyanis kicsinálja az élesztőt, azaz szegények meghalnak, mielőtt alkohollá bontanák a cukrot. Édes borhoz az elején adnak sok alkoholt, a szárazhoz meg a végén keveset, és ezt a bebaszáson meg az ízélményen túl valóban a tartósítás miatt. Alkohol->cukor nem játszik.

A tokaji aszúhoz képest egyébként sok különbség van, szerintem te a botrytis-re, azaz az aszúsodásra gondoltál, ami a wikipedia szerint inkább veszélyforrás, mint örömmel üdvözölt esemény arrafelé. És ha a materializmusnál maradunk, a tokaji borok sav-cukor egyensúlya az, amit Portugáliában nem tudnak megcsinálni. Egy jól eltalált aszúról (akármilyen sok puttonyos) nem feltétlen mondod azt, hogy émelyítően édes, mert van benne elég sav. Ilyesmit a németek, osztrákok tudnak még (meg, persze, az újvilág). Náluk viszont nincs meg az az ásványosság, meg az a változatos talaj. Érdemes összekóstolni világhírű édes borokat egy jobb tokaji aszúval, engem mindig meglep, hogy mennyivel összetettebb és ihatóbb a tokaji cucc. (Tokajról a borbarat.com-ot javaslom, a szerkesztő, akinek nem jut eszembe a neve, nagyon elkötelezett Tokaj iránt, és eléggé szórakoztatóan is nyomja, mégha nem is pont az én szájízemnek megfelelően.)

Az eltarthatóságról: amelyik bor kibírja a kéthavi 45 fokos érlelést, az már nyilván mindent kibír. Meg, persze, a pálinka.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.13. 10:58:01

@lilakutyak:

Nocsak, akkor megvan a megfejtés a felütésre, és a madeiraiak mégse beszéltek hülyeséget.

Köszönjük!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.13. 12:41:36

@tiboru: ha van rá pénzed meg hozzá kedved, menj el egyszer egy WSET alap sommelier tanfolyamra. Ha sikerül valami akciósat megcsípned, akkor még az sem kizárt, hogy a három nap alatt le tudod inni a tanfolyam árát. Én szerintem közel jártam hozzá, de szerencsém volt, mert az alkoholtoleranciámmal senki nem versenyezhetett, meg nekem az se lett volna baj, ha részegen elcseszem a vizsgát. Persze, nem, így van kitalálva:)

sztupi 2010.09.13. 15:11:52

@csurtus: irreverzibils bizony. Ill. az etil-alkohol-> acet-aldehid->ecetsav formában tud lebomlani. Na ebből az aldehid mérgezés (mert , hogy az acet-aldehid méreg) a másnap.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.09.13. 15:14:14

@sztupi:

Értem már, köszi. Időközben lilakutyak kolléga megoldotta a belekevert pálinka rejtélyét cukorügyileg.
süti beállítások módosítása