A legnagyobb temesvári lokálpatrióták sem tudnak érdemben vitatkozni azzal a kétségtelen ténnyel, hogy a Földön valamivel több olyan ember élt, akiknek semmi közük nem volt a hajdani Bánsági Köztársaság fővárosához, mint olyan, akiknek igen.

Temesvár számos híreséggel büszkélkedhet; a névsorból csak szemelgetni fogunk. Vannak közöttük olyanok, akik itt születtek (Klapka György honvédtábornok), akik itt "csak" tevékenykedtek (Szabolcska Mihály lelkész-költő), s persze akadnak, akik itt haltak meg (Dózsa György parasztvezér), illetve a három kategória valamennyi kombinációja. Listánk sugárban fog fittyet hányni a kronológiára, a fontosságra, valamint minden olyan mesterséges béklyóra, aminek használata gúzsba kötné az alkotók fantáziájának szabad szárnyalását.

Elméletileg elképzelhető, hogy megfeledkezünk olyasvalakikről, akik szintén megérdemelnének itt egy posztot (tévedésünk valószínűsége természetesen a legkorszerűbb számítástechnikai, illetve alkalmazott matematikai háttér segítségével is alig mutatható ki); arra bátorítjuk tehát Temesvár híres szülötteinek ismerőit, az amatőr és/vagy profi helytörténészeket, hogy a kommentekben adjanak tippeket, nevezzenek meg forrásokat, s ha jelöltjük hírneve, életének vagy munkásságának kuriozitás-faktora eléri blogunk ingerküszöbét, előbb-utóbb megénekeljük. Ha nem, hát nem.

A sértődések elkerülése végett gyorsan és előre leszögezzük: válogatásunk – mint minden hasonló műalkotás; gondoljunk csak Nyuszika halállistájára – nagyon szubjektív; előre szólok, hogy lesznek nagyobb hírességek, akik kimaradnak, s kisebbek, akik bekerülnek. Na és arra is készüljetek fel, hogy a temesváriságot picikét kiterjesztően fogjuk értelmezni; esetenként más, ugyancsak Temes megyei települések szülöttei is fel-felbukkannak majd nálunk; reméljük, egyikük emlékét sem sértjük ezzel a sajátos geográfiai megoldással.

A híres temesváriakat ide kattintva, csokorban kapod!


mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.15. 18:46:14

Csak annyit mondok: TARZAN! ááááááááááliáááááász Johnny Weissmüller.
Ha jól tudom, szerintem, úgy emlékszem ott született.

Jane, ha jól tom, máshonnan volt. :)

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.01.15. 20:52:48

mbemba,

jól tudod: Tarzan a temesváriaké! Na jó, most már világörökség...

Poszt készül róla, természetesen!!!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.16. 22:53:03

Az egyetlen szerethető Tőkéssel mi a helyzet?
"Csak" kötődik?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.01.16. 23:11:08

mbemba,

egyrészt családi izé miatt nem írnánk róla. Másrészt meg aktuálpolitikai zöngéje van, ettől meg irtózunk, mint Oszama bin Láden a biometrikus azonosítóktól.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.17. 21:16:49

Mozst már töröm a fejem folyton!

Bálint Gábor nyelvész bácsi, ott halt meg. Érdekes ember volt, az szent...
Apukám adta ki leveleit, meg dolgainak zanzáját...
Apukám nem memba :)
süti beállítások módosítása