Viki bácsi Caesareáról szóló negyedik posztjának közlésével csurtusék ismét elbúcsúznak egy időre - legalábbis Té. Mindkettőnk életében elég zsúfolt időszak következik (ennek bizonyos jeleit éles szemű olvasóink láthatták, ha másból nem is, a vendégposztok számának növekedéséből). Meg aztán más területeken rengeteg az elmaradásom; ehhez legyen elég annyi, hogy Cüneyt Arkin-filmet december óta nem láttam, és a vadonatúj Ed McBain krimit két hete kezdtem el olvasni, de még csak az 53. oldalnál tartok (Frank Reardon most kapott az arcába két golyót, kettőt).

Ami engem (Tét) illet, nem tudom megmondani, hogy virtuális távollétem meddig fog tartani, de mindenkit megnyugtatok, hogy lesznek még híres temesváriak, lesz még utazási poszt, sőt, az elmúlt hetekben-hónapokban meglehetősen elhanyagolt gasztronómiai vonulat is fel fog újból bukkanni - csak időm lenne annyi, mint ötletem... És hát itt van ez a furcsa érzés, ami most vagy tavaszi fáradtság, vagy elrontottam a gyomrom valamivel.

Ismét csak azt tudom mondani, hogy számítunk rátok, és reméljük, hogy visszatértek. Nem azért, de a hűtlenek büntetése rettenetes.

És akkor innen Viki bácsié a szó. No meg a kép.




Az amfiteátrum körüli ásatások során egy feliratos kő is előkerült, amelyen Poncius Pilátus neve olvasható, bizonyítva, hogy a helytartó háza Caesareán volt; innen indult azon a bizonyos pészach-ünnepen Jeruzsálembe, hogy ott – miután halálra ítélte Jézust – mossa kezeit.

Nemcsak  Szent Péter járt Caesareán, hanem Saul is, aki Paulus néven vált ismertté; Szent Pál, a "tizenharmadik apostol" több térítő útján járt arrafelé, sőt, egyhuzamban két évig tartózkodott itt. Igaz, nem önként, hanem Félix és Festus prokurátorok vendégeként a börtönben. Innen küldték Rómába, hogy a császár ítélkezzen fölötte.
 
A keresztesek várát – amely egy 900 méter hosszú, 13 méter magas fallal és egy 9 méter mély árokkal volt körülvéve – valószínűleg a Polo fivérek (Niccolo és Maffeo) is látták a tizenharmadik században, amikor hajón ideérkeztek és innen folytatták szárazföldön az útjukat Pekingbe Kubiláj kánhoz. (A legismertebb Polo, azaz Marco az imént említett Niccolo fia volt).

Visszatérve a vízvezetékhez: volt egy magas, amely a tengerszint fölött 8 méter magasságban érte el a várost, valamint egy alacsony, amely egy mesterséges víztárlóból hozta a Krokodil-patak vizét, öt és fél méter magasságban.

A tárolórendszer zsilipjei máig működnek; kíváncsi vagyok, hogy amit ma építenek, fog-e még működni két évezred után..?

A római patríciusok tudtak ám élni: a város szélén épített villa padlója csodálatos mozaikokkal volt kirakva, amelyek máig megmaradtak, és főleg madarakat ábrázolnak.

A madár-mozaik mellett már az új Caesarea villanegyedei terülnek el, valamint nem messze a Ralli múzeum, amelyről majd külön fogunk beszámolni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.02.22. 09:33:21

Kedves Viki bácsi,
beszámolóidból igencsak kedvet kaptam ellátogatni arrafelé. Kár hogy idővel mostanság én sem vagyok eleresztve, nomeg az útlevelemben éktelenkedik :) egy nagy, pecsétes - mondhati böszme - egyiptomi vízum, ami aszongyák, nem előny, ha valaki az olajfák alá készül.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.02.22. 11:20:42

ZZ,

nem okvetetlenkedni akarok (sem arab országban, sem Izraelben nem jártam még; az arabos dolog szerintem így van jól, Izraelbe meg - ha igaz - tavasszal megyünk), de nem tartom valószínűnek, hogy az egyiptomi vízum akadálya lenne egy izraeli utazásnak. Már csak azért sem, mert a Sínai félszigeten hosszabb időt eltöltött egyik haverom szerint izraeli turisták át-átjárogatnak Sharm el Seikhbe is.

Fordítva persze gáz lehet egy izraeli vízum egy pl. Iránba vagy Szaúd-Arábiába készülő turista útlevelében. De ilyen hülye szerintem igen kevés lehet, ők pedig már rég egy teheráni vagy rijádi fogdában magyarázzák a bizonyítványukat.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.02.22. 13:24:41

Egyiptomi vizum teljesen OK Izraelben..
Sajnos penzt nem adnak hozza, de hat nem minden fenekig habostorta :)

Dani Csaba 2008.02.22. 21:39:37

Én is azt hiszem, vannak arab országok, akikkel minden rendezve van (Egyiptom, Jordánia, talán Tunézia)Ez nem lehet gond. A hülye turistákról meg feltételezik eleve, hogy annyira tájékozatlanok, hogy az általános műveltség szintjén jelen levő konfliktus (vérbosszú?!)nem éri el IQ-juk szobahőmérsékleten jelentkező ingerküszöbét. Szóval az ilyen elől a szekér is kitér, semmi gond:)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.02.22. 22:23:50

Ha nem utasítottak ki Egyiptomból azért mert hangosan röhögtem és angolul kommentáltam a kairói hadtörténeti múzeum arab-izraeli háborús diorámáit, meg az alá biggyesztett magyarázó feliratokat, miszerint Egyiptom minden egyes alkalommal és határozottan győzött... szóval ott elég türelmesek a turistákkal.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.02.22. 22:27:17

Ez nem jelenti persze azt, hogy részrehajló lennék a dolgok megítélésében. Csak annyit, hogy a nyilvánvaló csúsztatásokat (micsoda böszmeség) nehezen viselem - komment nélkül.
süti beállítások módosítása