Ez egy Csuri-féle bejegyzés lesz: kevés szöveg, beszéljenek a képek.

A Louvre-ról írni eléggé nagy merészség lenne, meg aztán parttalan is, úgyhogy ezt kihagyom.

A Louvre sokat vitatott üvegpiramisairól is összeírtak már több könyvtárnyit, ehhez viszont hozzátenném a saját kis részemet, amelyben mindössze annyit fejtegetnék, hogy ez bizony szép. Merész, elegáns, fantáziadús és esztétikus. Nekem tetszik.

 

Őszi párizsi turnénk alkalmával voltam néhány múzeumban (Orangerie, Musée d'Orsay pl.), de a Louvre csak el fugitivo került sorra.

Ennek fő oka a szép idő volt: egyszerűen nem akarózott órákra bemenni valahová, mikor olyan gyönyörűen sütött a nap, így tehát lehetett sétálgatni az utcákon ami a városokban egyébként is a fő foglalatosságom.

De teljesen kihagyni a Louvre-t szentségtörés, úgyhogy már eleve úgy terveztem: az udvarára bemegyek, megnézni az Axe Royale kiindulópontját, amely a nagy piramis csúcsa.

A másik vége (mármint a tengelynek) a Défense diadalíve, és a virtuális egyenes olyan pontokon halad még át, mint a Concorde tér közepén lévő egyiptomi obeliszk, vagy a klasszikus és ismert Napóleon-féle diadalív.

A szép idő a Louvre udvarán is éreztette a hatását: rengeteg turista napozott, üldögélt, heverészett a piramisok körüli szökőkutak és medencék partján, de a tér olyan hatalmas, hogy az a sok ember szinte elveszett benne...

 Ha egyszer úgy járnál Párizsban, mint én: azaz nem lenne időd a Louvre-ra, és úgy gondolnád, hogy fél órára minek odamenni, akkor azt javaslom: menj el mégis, és nézd meg csak az udvarát és a piramist kívülről, majd belülről.

A nagy piramis tulajdonképpen a főbejárat, amely alatt, a pinceszinten van a belépési csarnok - persze ez teljesen új rész, de ideális megoldás arra, hogy a látogatók hatalmas tömegét civilizáltan és gyorsan be lehessen engedni.

A piramisba belépve biztonsági ellenőrzés van, majd egy mozgólépcsőn vagy csigalépcsőn  lemehetsz a csarnokba (mindehhez még nem kell jegy!! a kasszák, információ stb. lent van, úgyhogy a belépési csarnokban minden megszorítás nélkül sétálgathatsz fel-s-alá).

A mozgólépcsőről és a lenti csarnokból kápráztató a kilátás/rálátás a klasszikus épületrészekre, és gyönyörűen lehet fényképezni is.

Ezt igyekeztem dokumentálni párszor le-fel ingázva a csarnok és a földfelszín között...

Szerintem ezek az egyébként gyönyörű és klasszikus épületek sokkal jobban mutatnak a rombusz-rácson keresztül...

Én mindenesetre csattogtattam a gépemet és nem tudtam betelni a látvánnyal.

Ma azt hallottam a rádijóba', hogy a Szépművészeti Múzeum bővítését tervezik, méghozzá föld alatti négy emelettel, amelynek a bejárata - ha jól értem - egy földfelszíni 9x9x9 méteres üvegkocka lesz.

A Louvre + piramis fíling kicsiben.

Alig várom, remélve, hogy az is ugyanolyan CSÚÚÚÚCS lesz...


 És persze kívánunk mindenkinek boldog ünnepeket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Empty 2008.12.23. 14:57:16

Nagyon jó képek! A képek alapján a Szépmûvészeti lényegesen szerényebb lesz:

kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=267983&ctag=articlelist&iid=1

Talán kicsit lehetne nagyvonalúbb.

Békés Ünnepeket nektek.

Benikuty 2008.12.23. 20:03:40

Nagy élmény volt, köszönöm, hogy emlékeztettetek!
kegyeletteljes, békés Karácsonyt kívánok Nektek!

ekkerjoz 2008.12.24. 07:30:40

Mester.

Boldog Karácsonyt.

EJ

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.24. 15:17:28

@ekkerjoz:

Neked/Nektek is, és persze mindenkinek!

VIKI BACSI 2008.12.29. 18:13:23

Gratulalok a fenykepekhez, megis mas ha az ember egy kicsit raer korulnezni, es persze van szeme meglatni a szepet. Olyan kutyafuttaban lattuk a Louvre-t hogy a piramisban meg felnezni sem volt idom, nem hogy fenykepezni,de a tengelyt amirol beszelsz lefenykepeztem, igaz a ket vegerol, E-mailen kuldom a kepeket
süti beállítások módosítása