Minden útikönyv szerint Funchal (funsál!) megtekintését a kikötőben (cais) érdemes elkezdeni, ami egyrészt igaz, másrészt kíváncsi vagyok hogyan lehetne kikerülni, amikor a város egy - aránylag sík területet is magába foglaló - öböl partján fekszik.


Na, ennyire sík. A belváros lent van a zóceánparton, úgyhogy az itt megálló óceánjárók utasai pár perc alatt besétálhatnak a centrumba.

A madártávlatból is érzékelhető azt hiszem, hogy mekkora az a hajó, amely éppen bent dekkol - nos, a pár éve megnagyobbított kikötőben egy darab fér el ilyenekből.

Ez a kép egyébként akkor tárul elénk, ha teleferico-ban (gyengébbek kedvéért: drótkötélpályás  felvonó) libegünk felfele Montéba - de ez egy másik  poszt tárgya lesz.

A kikötőben kötelező látványosságként ajánlják a Beatles-hajót, amelyet egy milliomos épített magának, majd a gombafejűeké volt egy ideig. Most étterem működik benne, a nevének megfelelő árakon, de nem vitte át nálam annyira az ingerküszöböt hogy az 546 kép közül egyet rászánjak...

Nem úgy a Sánta Mária. Igen, Cristóbal Colón hajójáról van szó! Vagyis Kolombusz zászlóshajójáról, amellyel felfedezte Amerikát.
Na jó, nem pont az eredeti, de állítólag a pontos (??) mása.

A fényképezéshez jobban értőket szeretném megnyugtatni, hogy akarattal (T. szerint ilyen szó nincs. A pontos kifejezés: szán-dé-ko-san.), szóval szándékosan hagytam ennyi kék tengert a hajó körül, hogy ti is érezzétek, milyen nagyon pici és elveszett lehetett ez a  bárka a hatalmas víztömegben, és mekkora vállalkozás volt ezzel nekivágni...

Ha az ember beleül, és csak 1-2 kilométerre távolodik el a parttól, máris megtanulja tisztelni a jó öreg Colónt és társait.

Egy lelkes holland párvenű (aki bevándorolt Madeirára), név szerint Rob Wijntje 97-ben nem bírt ellenállni saját ötletének és gyerekkori álmának, és a haverokkal megépítette, a fellelhető dokumentumok alapján a lehető legélethűebben a Santa Maria pontos mását. 98-ban elhajóztak a 22 méter hosszú mahagóni ladikkal a Lisszabonban dúló expóra, ezzel reklámozva a madeirai borokat - és frenetikus siker volt.

Azóta is az. Naponta kétszer kihajózik 3 órára, kb. 100 turistával a fedélzeten, és javasolt előre helyet foglalni...

A személyzetet veritábilis kalózok alkotják, akik a bálna és delfinlesés izgalmában félmeztelenül és mezítláb fel-le futkároznak a kötélhágcsókon:

Delfineket pedig igenis láttunk, de azért aki pontosabban akarná tanulmányozni, annak a delfináriumot javasolom, nem a nyíltvizi "vadászatot".

Na és akkor lezárásként legyen itt a múlt és a jelen, hogy mindenki érzékelhesse a kontrasztot:

Tisztázzuk, hogy a Santa Marianak a jobb vége az orra, míg a magasabb bal oldali a feneke, vége, háta. Majd okosok beírják hogy mije.

Én, Csuri, ottan foglaltam helyet, a legmagasabb ponton, ahol a teljesen tükörsima tengeren haladva alig 2-3 méteres kilengéseket érzékeltünk. El nem tudom képzelni, milyen lehet hullámzó tengeren, pláne viharban, de egy tuti: nem is akarom kipróbálni:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibi 2007.06.09. 20:06:22

Szoval hajokaztatok a nevrokonom barkajan?
A csillogo kek rengetegben picike hajo jol mutat. Van egy olyan fenykepeszeti kompozicios fogalom amit arany szabalynak neveznek (nem ossze teveszteni az arany metszettel). Arrol van szo hogy egy kepet ugy "olvassa" a kulturalt ember agya mint egy lapot egy konyvben. Igy a nyugati vilagban egy kepet a felso bal sarkatol az also jobb fele olvassak. A te keped heberul van komponalva, gondolom Kolumbusz is igy szerette volna:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.06.11. 09:28:34

A Kolumbusz-hajón csak Csuri utazott; T. ezalatt helyi Coral márkanevű sört fogyasztott, valamint kulturális és nyelvi látókörét szélesítendő a szállodai szobában megnézte A függetlenség napja című színes, szélesvásznú amerikai filmet, portugál felirattal.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.06.11. 09:31:02

Ja, még csak annyit: egyes források szerint Kolumbusz (vallási alapon) valóban kérhette volna az aliját. És akkor most az amerikai kontinens Izrael tengerentúli megyéje lehetne.

najmanna 2009.09.20. 17:45:51

tat a neve, azt hiszem. mármint a hajó farának.
süti beállítások módosítása