Kedves olvasóink és kommentelőink szóba hozták a Cloaca Maximát, vagyis Róma nagy szennyvízcsatornáját.

Ez valóban egy patak volt, amely kb. a sziget magasságában ömlött a Tiberisbe. Később ugyanezen tájt lett a Forum Bovarium, és egyre több ember telepedett le, ergo egyre több lett a szemét és a szennyvíz - nos, ezt a problémát a természet által adott csatornával oldották meg (részben). Később már olyan büdös volt, hogy kénytelenek voltak befedni, egyúttal megszületett a zárt főcsatorna.


Manapság a Forum Romanum-on látszik egy ilyen bejárat-szerűség - vélhetően bevezet(ne) a Cloaca Maxima-ba, de sajnos nem nyitják ki.

Majd Té, az okos, biztos lefordítja nektek a feliratot:


A szöveg semmi újdonságot vagy extra információt nem tartalmaz; bizonyos Halikarnasszoszi Dionüszosz görög történész áradozik a műről, csontig benyalva a rómaiaknak. Ez a pasi csak azért érdekes, mert az időszámításunk kezdetén (gyakorló keresztényeknek: Krisztus születése körüli időben) írt egy olyan történelmi tanulmányt, aminek az volt a címe, hogy "Az ókori Róma"...


Az eredetileg 800 méter hosszúságú Cloaca Maxima még a rómaiak előtti etruszk mérnökök és kényszermunkások, na meg Lucius Tarquinius király hozzáértését dícséri; lám-lám, egy igazi királynak még a lefolyókhoz is értenie kell.

Persze római barátaink később tökéletesítették, és egyes szakaszait bekapcsolták a modern Róma szennyvízhálózatába.





Tistedurnak igaza van: lazán lehet(ett) sétálni benne, már ha az embernek az ugyancsak ügyes római orvosok kiirtották a szaglószervi érzékenységét.


Ahhoz is hozzászokhattunk már, hogy az ókori rómaiaknál kínálati piac volt istenekből: természetesen a Cloaca Maximának is volt sajátja: Cloacinának hívták.

A rómaiak furcsa ízlését ismerve azon sem csodálkozunk, hogy másodállásban Cloacina (akit később elláttak a Venus melléknévvel is) a házasság alatti szexuális kapcsolatokat is felügyelte...








Visszatérve a hullák bedobására: annó divat volt temetés és/vagy hamvasztás helyett ezt a módszert választani;  olyan hírességek is így jártak állítólag, mint például Szent Sebestyén.

Itt Lodovico Carracci tartotta fontosnak megörökíteni a római katonák égbekiáltó bűnét.












Kevesen tudják (most már százmilliónyival többen), hogy a híres Bocca della veritá (az igazság szája) is a Cloaca Maxima egyik lefolyóját (befolyóját? elfolyóját?) jelezte.










Mindenki ismeri Vespasianus császár bon mot-ját (A pénznek nincs szaga, azaz Non olet pecunia). Ezt akkor mondta állítólag, amikor kötelezte a város lakóit, hogy fizessenek azért a közszolgáltatásért, ami arról szólt, hogy a vizeletet városi alkalmazottak összegyűjtötték, majd eladták jó pénzért a textileseknek, akik a benne található ammóniával kezelték a gyapjút.

Akárhogy is nézzük, az ókori Rómában bizonyítottan működtek vegytisztítók, és a veszélyes hulladékok újrafelhasználása állami politikai rangot kapott.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2007.10.26. 13:13:34

Okosabb lettem, (nem mint egy 5.-es), de oksabb:)
Szeretem ezt a blogot, elviselhetove teszi a penteket (is)
A

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.27. 18:28:20

Aran-ka,

a blogodon megtetszett a látogatói térkép; én is feltettem ide oldalra, de nem frissül (ráadásul valami miatt az október 3/4-i helyzetet rögzíti, azt is hibásan és sértően: méghogy napi 3 látogató...... Köcsög térkép!!!).

Kérdésem: kell ezt valahol élesíteni, vagy magától be fog indulni az ápdétolás?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.28. 17:05:28

Na, már frissül is, úgyhogy minden rendben.
süti beállítások módosítása