De írhatnám azt is, hogy Kinnereth, és még néhány más formában is...

Ebben az országban minden helyiségnevet százféleképpen láttam kiírva (már latin betűkkel persze), úgyhogy nagyon résen kell lenni hogy az ember felismerje bármelyik formában. Miután a héber írásban nincsenek magánhangzók, mikor átírják latin betűsre, hát...úgy tűnik nem mindenben egyeznek a vélemények.

Majd erre lesznek példák, de most ugorjunk fejest a Genezáretbe. Persze ez csak azoknak ajánlott az ugrás, akik nem tudnak járni rajta :)))

Mint ahogy alulírottnak sem sikerült:


A Golan fennsíkra tartva néztük meg a tavat és néhány nevezetességet a partján (ezekről lesz még szó), de én egyszerűen nem hagytam élni a csapatot, mert nekem bele KELL lógatnom a lábam, ez a minimum, de leginkább meg kell fürödnöm benne.

Té csúnyán nézett, de hát hálisten vannak az embernek barátai is: Tiborenkó, a drága, keresett egy strandot, ahol borsos belépőt is fizetett, csak azért hogy a fenti kép létrejöhessen.

Itt és most, újra, köszönet érte!!

A víz meglepően hideg volt, nem is sokan mártogatták magukat benne. Előzőleg voltunk Cesarea (írjuk most így) magasságában a Földközi tenger partján, ahol - kérdés volt?? - természetesen megfürödtem, és jelentem, hogy a tenger melegebb volt, mint a tó! Határozottan melegebb!

A tó maga gyönyörű, szerintem nagyon romantikus, képen visszaadhatatlan, de azért próbálkoztunk:


Elvileg a tó maga kiváló turista célpont is lehetne, de a Golan fennsíkon történt események elriasztották a turistákat, és ez bizony látszott is.

Tiberias-on (sajnos) csak átrobogtunk, de már ebből is érzékelhettük, hogy kicsit megállt ott az idő. A meglátogatott strand pedig, amely lehetővé tette ugyan, hogy nyakig merüljek és úszkáljak a híres vízben, de másra nem igazán tudnám elképzelni: szemetes volt, elhanyagolt és messze rosszabb, mint a lehetőségei (ettől még helyi erők nagy számban jól érezték magukat a parton). Máshol nem is igazán láttunk ennyire elhanyagolt helyet.

A tó partja tele van bibliai szent helyekkel, ezek közül kihagytuk a hal és kenyér nyomdát (idézet Tibitől), de megnéztük a 8 boldogság templomát, ahonnan gyönyörű a kilátás a tóra - és most csak erről beszélünk.

A boldogság is eljön, mind a 8, de azt ki kell várni. Türelemmel.

Itt van hát az ominózus templom terasza, és a látvány egy része.

A többi része valami ilyesmi:

Ez kérem egy hihetetlenül termékeny táj.

Most ne tessenek azzal jönni, hogy dehát a fű teljesen el van sárgulva, mert aki ilyet mond, annak gőze nincs arról, hogy milyen egy TERMÉKETLEN táj.

Majd mutatunk olyat is, szép számmal.

Ez tehát buja, zöld (igenigen, lehet ismételgetni: buja zöld), ott a sok fincsi édesvíz, amelyből az ország vízellátásának nagy része származik, így hát nem csoda, ha háborúztak is érte.

És ha  van víz, akkor van mezőgazdaság is. Amit itt látunk az kérem banánültetvény.

Ugyanazok az alacsony, kb. embermagasságú banánfák, amelyeket Madeirán is megcsodáltunk.

A fák zöldje között feltűnő kék nem csak káprázat: a fürtöket kék zacsikba bugyolálják, hogy hamarabb érjen.

Ugyanakkor itt szegény fáknak időnkét túl SOK a napfény....
Úgyhogy ilyen hálóval lefedett faültetvényeket látni mindenfelé. A háló megszűri a túl erős napot, és gondolom a hamszin (na ezt hogy kell írni, vajon??) idején a levegőben kavargó port-homokot is.

A hamszin egy időjárási jelenség, amely a sivatagból behozza a homokot és k... nagy meleget, no és akkor mindenkinek fáj a feje, meg idegbajos és depressziós ezerrel.

Tiborenkó, bitte egy normálisabb leírást a jelenségről...

A tótól való búcsúzáshoz pedig még egy kis botanika:
A pálmafák mellett, amelyek ugye senkit nem lepnek meg ezen a helyen, rengeteg olyan növényt (és gyümölcsöt) láttam, amelyeket a magam számára először Madeirán fedeztem fel.

Itt van mindjárt a szép lila virágos, április-mákusban nyíló paliszander, amely Funchal utcáin annyira jellegzetes volt.


Lesznek még növények, kaják, katonák, városok, sivatagok....

Csak győzzétek olvasni - nézni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiborenko 2008.05.31. 11:10:45

Jopofa leiras, Csuri.
A hamszin szo arab eredetu, jelentese otven mert allitolag atlagban otven hamszinos nap van egy evben. A fejfajas igenis szokot jarni a hamszinnel foleg ha nem eleget iszik az ember. Hogy mennyi eleg azon szoktak vitatkozni de szemelyenkent napi egy es fel ket literrol van szo. A depresszio pedig egy igen modern betegseg es szerintem sokkal tobb koze van a modern elletformakhoz, az egyforma, unalmas es hasztalannak erzet hetkoznapokhos mint ilyen vagy olyan idojarasi jelenseghez.
Ma a hamszin ellenere, nyestem egy keveset a fuszereket a kertben, depresszionak ebbol nyoma sincsen de amikor a szomszed benzinmotoros szerkentyuvel kezdte daralni a kutyaszaros fuvet, hat latod, ez nem idojaras de igen hatasos...

cromwell 2008.05.31. 17:07:22

Ez olyasmi, mint a Szahrában a számum? És a légiósokban a "le cafard" nevű melankóliát idézi elő? Vagy a bóra, amitől a délszlávok negyedszázadonként aprítani kezdik egymást és véres szájjal függetlenségért, meg miegymásért vicsorognak?

catalpa · http://f4cv3w 2008.06.01. 05:58:42

Hello Csurtusok
Eszak Afrikaba van ket hasonlo szel, az egyik a Ghibli a masik meg a Sciroco, a masodik az atjon Europaba is homokostol, mindenestol.
Bajorban pedig a Foen szokot idegbajokat es ongyilkosokat okozni.
A to szep de en megmaradok a: Lago di Garda, Lago di Como, Lago Maggiore, Lago di Lugano vagy Ortaval.
Peter

ekkerjoz 2008.06.01. 07:33:26

Az olasz tavak vizén nem járt még senki.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.06.01. 07:40:01

ekkerjoz,

ezzel az állítással még catalpa sem tud vitatkozni :-)))

tistedur 2008.06.01. 10:51:31

:DD
én tökéletesen megértem a fürdési szándékot :) tó,pálmafák..mi kell még a világhoz?! :D

Karikásostor - Sírásók naplója · http://sirasok.blog.hu 2008.06.01. 18:00:28

Tiborenkónál a pont.
Az embernek csak akkor van ideje azon az éghajlaton is depressziósnak lenni ha nagyon rá ér... :)
Kapálás, gyereknevelés, kajakersés közben nem nagyon volt ilyenre ideje az embereknek, kivéve talán a leggazdagabbakat.

Nekem Szudánban volt szerencsém hasonló homokviharos élményekhez, amikor napokig nem látod az sárgásbarna homoktól, a levegő fülledt, az összes pórusod tele van homokkal, a szemed a szád nem különben. De hát ha dolgozni kell...

Tiborenko 2008.06.01. 18:34:15

Karikasostor,

Valami igazad van de nem ep ugy gondoltam. A munkahelyen kondicionalt levego van, a homokos meleg ott nem er el. Viszont szerintem lehet depreszios lenni a nem raerestol is es annak a tudatabol hogy ez a modern rohano eletforma nem raerrese menyire mesterseges es naggyabol hiabavalo.

Sanya 2008.06.01. 18:38:11

Irigyeltelek kicsinyt, hogy ott a vízban lubickolsz...

Karikásostor - Sírásók naplója · http://sirasok.blog.hu 2008.06.01. 19:48:04

Tiborenko!

Rosszul fogalmaztam. Csak azt akartam mondani, hogy a depresszió szerintem is egy modern vásosi életformához kötött dolog.

catalpa · http://f4cv3w 2008.06.02. 03:57:47

Hello Fiuk

A depreszio nagyabol a gazdag elkenyeztettet gyerekek ( felnottek ) maladiaja, mar mindenre rauntak es semi sem erdekes, semi sem koscher, mindent kiprobaltak, es az orvosok meg tomik okket mindenfela dragokkal.

ekkerjoz 2008.06.02. 07:18:24

Óvatosan kell a depresszióról szót váltani, nekem van olyan juhász ismerősöm, aki a pusztában, nem túl modern környezetben lett kórosan mélabús.
Maga a betegség nem életmódtól és lakhelytől függ, inkább hajlamtól. Bárkin erőt vehet, nincs korhoz, nemhez kötve. Azt mondják, akit sokszor megérintenek, aki sok emberrel fog kezet, kevésbé lesz depressziós.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.06.02. 09:17:47

Érdekes ez a kézfogásos izé... És van is benne valami.

Én naponta minimum 20 különböző alakkal fogok legalább egyszer kezet - sose leszek depressziós!!!

ErrorFlynn 2008.06.02. 14:23:51

a túlkényeztetés meg a depresszió szoros összefüggését én is vitatnám, de most inkább arról, hogy a tó környéke nagyon szép, azishülyeakinemfürdikbenne (khm khm), bár parton ülni borocskával csendes eltespedésben legalább olyan jó lehet.

spájdernecc 2008.06.02. 15:48:01

szóval most sem tudjuk meg hová lettek leverve a cölöpök...

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.06.02. 16:55:50

Error,

kiahüje?!

_összevonja szemöldökét_

ErrorFlynn 2008.06.03. 15:05:40

aki nem fürdik benne.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.06.03. 18:34:35

Error,

_nem talál szavakat_

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.03. 22:19:42

Csókolom, csókolom,

most megyek csicsizni, mert hulla fáradt, de szeretnék elsőként bódog' egy éves szülinapot kívánni a blognak:) Remélem, a nagykorúságtól kezdve még sok mindent megél:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.06.04. 07:51:53

Peat,

te kis stréber... A suliban is mindig előre tanulsz?!

:-)))

Köszönjük! És persze: százezermillió tervünk van, amit meg szeretnénk valósítani. Ha maradtok olvasóink: sikerülni fog.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.04. 22:51:09

Tanulni? Én? Előre? Stréber? :D Ha ezeket a szavakat olvasnák a volt tanáraim, nos, azt hiszem most röhögő görcsöt kapnának, ami kényszeres sírásba csapna át:)

Ha tanulnék előre, most nem szenvednék erőst:D

cromwell 2008.06.08. 16:31:20

Szép vidék, hiába! Az első képet nézve, félve kérdezhetek valamit...?

cromwell 2008.06.09. 17:00:33

Szóval csak megkérdem: hideglelés, vagy a vízen járás sikertelensége miatti elkeseredés?

cromwell 2008.06.09. 17:00:41

Szóval csak megkérdem: hideglelés, vagy a vízen járás sikertelensége miatti elkeseredés?
süti beállítások módosítása