2011.04.04. 12:00
Madeira - banán
Úgy emlékszem, Csuri evett banános kardhalat és nagyon ízlett neki. A helyi banán is megérdemel egy kitérőt: itt Európában a férfiarasznyi vagy annál is nagyobb, testes dél-amerikaiakhoz szoktunk, amelyek jótékony gázfelhőben, mindenféle kemikáliával dúsan megspékelve heteken keresztül utaznak a baráti Ecuadorból vagy az ébredő Kolumbiából, ahol a banános konténerek a kokaincsempészek nagy kedvencei – de ne kalandozzunk el a tárgytól.
A madeirai banán aprócska (kifejlett állapotban kábé akkorák, mint egy normál uborka, vagy mint egy színes, szövegkiemelésre használt filctoll), de legalább olyan finom, mint latin-amerikai rokona. Sőt: Csuri (és egyes útikönyvek) szerint van valami plusz kellemes íze, ami a kokainosnak nincs. Mindenesetre a banánfürt végén lóbálózó virág szerintem ritka undorító látvány, no de az osztrigát meg a disznót sem a szépségéért szeretjük.
Íme a banánfa, valamint jómagam, de csak azért hogy a méretekről valami fogalmat kapjunk. Ezek ilyen kis csököttek, mondjuk nem kell 100 fokú létra a szürethez… Egyébként az egyik jelentős exportcikk, de el nem bírom képzelni hová viszik, mert az EU-ba ugye nem. Jó nekünk a gázos is… Banánfa ültetvényeket szép számmal láttunk a hegyek oldalában kialakított teraszokon, és habár adja magát a képzettársítás, néger rabszolgákat viszont nem.
4 komment
Címkék: gasztronómia madeira
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
pobeda 2011.04.10. 19:22:04
Kullancs1983 2011.04.11. 11:18:31
branyik 2011.04.27. 21:12:54
Kullancs1983 2011.05.11. 15:29:00