Az UFO-nak álcázott templom és az alatta / körülötte elterülő település romok mellett Capernaumban a (valódi) látványosság a 2. századból származó zsinagóga romja.

Egyes vélekedések szerint oda épült, ahol az a zsinagóga állt, ahol Jézus is sokszor prédikált, más vélemények szerint nem. Aki úgy érzi kompetens, vitázzon csak, én nem veszem magamnak a bátorságot...





Vannak olyan leírások is, amelyek a 4. századra teszik a ma romokban megmaradt zsinagóga felépítését, de abban minden általam olvasott forrás megegyezik, hogy ez a mostani egy sokkal régebbinek a helyére/romjára épült.

Az oszlopok iránti rajongásom már Rómában kiderült, nos, az elkövetkező képekben újra tanújelét adom ennek a fertőzésnek.

Van valami ezekben az emberkéz megmunkálta régi kövekben, ami megfog, lenyűgöz és hat rám.

A közkeletű néven Siratófalnak nevezett helyen ez az érzés csúcsra járatódott - de erről lesz még szó.

Ha pedig a régi kövek oszlop formájában fordulnak elő, akkor a fényképezhetnékemmel sem bírok, amint a mellékelt ábrák bizonyítják.

A "régi kövek mánia" kategóriába az ilyen kapuk is kiválóan beleférnek, ha pedig mediterrán növényzet is belelóg a képbe, akkor az csak tovább fokozza az élményt.




















Meggyőződésem, hogy a kedves távol-keleti turistacsoport ennél sokkal szakszerűbb magyarázatokat hallgatott meg roppant fegyelmezetten:
De hálistennek én is ott bóklászhattam, és amint látjuk néha sikerült egészen egyedül maradnom ennek a hangulatos rom-teremnek a közepén....:

A folytatásban lesz még Holt tenger, Jeruzsálem, Haifa, Tel Aviv, nyelv és közlekedés és ki tudja mi még. Csak győzzétek olvasni :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2008.06.20. 07:58:21

:) csak így tovább :)
az oszlopok tényleg fantasztikusak...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.06.20. 09:10:29

Nézegetve ezeket a csodás oszlopokat, eszembe jutott egy ide igencsak kapcsolódó rövidke vers:

Oszlopok
(ismeretlen költő verse)

Bemegyek a Közértbe,
Oszt' lopok.

cromwell 2008.06.21. 15:57:07

Nagyon szépek az oszlopok! Ha belegondolsz, hogy egységes hellenisztikus eredetű kultúra lenyomata az oszlopfő akanthusz (?) mintázata, ami odaát Jordániában és Szíriában (pl. Palmyra) szintén megtalálható...
süti beállítások módosítása