Ígérem, ez bazáros posztból (legalábbis a jeruzsálemiből) már az utsó!

Ha rajtam áll, már az előző posztban befejeztem volna, de blogmotor úgy döntött (kétszer is a szemét), hogy nem menti hozzá a frissen írtakat a már megírt részhez, így aztán feladtam, és gyorsan publikáltam, ami elkészült, még mielőtt elvész.

A bazár kínálatából a végére hagytam mindazt, ami fogyasztható, pedig - ugye ezt hangsúlyoznom sem kell? - az ehető / iható dolgok mindig is számot tarthattak érdeklődésünkre.

 

Kezdjük a fűszeresekkel. Nem csak a bazárban válik nyilvánvalóvá az izraeliek (közel-keletiek) fűszer-mániája, hanem a szupermarketekben is feltűnik: nagy, átlátszó műanyag kockákban ömlesztve kínálják a szárított fűszerszámokat, a porrá őrölt keverékeket, magokat, aszalt gyümölcsöket, kandírozott citrom- és narancshéjat (specialitás! hoztunk belőle: isteni!)...

Én persze a bácsit is szívesen lefényképeztem volna, de diszkréten elsétált... A fenti kis boltban a fűszerek mellett a másik tipikus ennivaló-kínálat látható: a keleti édességek. Halva, baklava, rahat, törökméz (alavicska), sok méztől csicsegő, ragacsos, naggggyon édes, színes, habos, diós, pisztáciás, kesudiós, mogyorós, olajos magvas, aszalt gyümölcsös, izé.
Figyelitek, ahogy a fűszerpor kúpokat más színű fűszerrel körbedekorálják csigavonalban? Idő van, kedvük is van, hát miért ne áldoznának az esztétikának, nem igaz? :)

Ebben a boltban a baloldali polc tetején látható vízipipa-kínálat érdemel még figyelmet. 

A fűszerhegyecskék csúcsában mindenhol ott a kis táblicsku a magyarázattal, amelyet még egy hét elmúltával is reménykedve megnéztem minden alkalommal - na de minek?? Természetesen ezek a dolgok csak helyi nyelven (nyelveken) vannak kiírva. Pedig annyira szerettem volna tudni, hogy ki kicsoda, de maradt a szagolgatás, mint egyetlen distinkciós lehetőség.

Ne aggódjatok: az, hogy marhára nem tudtam, mi micsoda, nem akadályozott meg egy cseppet sem abban, hogy vagy tucatnyi féléből vegyek 1-1 kis dobozkával.

Té örül nagyon. Most már nem csak a Tibitől kapott fűszer neve "az arabok már a kamrában vannak", hanem az egész gyűjteményt így hívjuk :)

Az árusok a bazárban természetesen egytől-egyig férfiak. De nem csak arabok (pedig a szuk az arab negyed területén van - ugye emlékeztek: az óváros arab, zsidó, örmény és keresztény negyedre oszlik). Vannak görögök, örmények, zsidók, törökök és a csuda tudja milyen egyéb nációk - a lényeg hogy ez is olyan tarka, mint a város vagy a kínált áruk kavalkádja. Egy kis szieszta pedig nemzettől és vallástól függetlenül jár....

A turistás részeken kívül van a bazárnak egy más jellegű része is, ez pedig egy egyszerű, működő élelmiszerpiac, ahol a tetőtől-talpig becsomagolt arab nők szerzik be a napi betevőket.

No, ez a rész már nem annyira patyolattiszta, és a fényképezést is inkább hanyagoltam - meg az is igaz, hogy nem érezhette épp komfortosan magát a turista, aki bebóklászott ide, de félni sem volt okunk. Csak nyilvánvaló volt, hogy ez egy más világ...

Az itt látható savanyúságokat a bazárban elköltött ebédünk során meg is kóstoltuk. A rózsaszínű-lilás nem más, mint céklával megszínezett karfiolrózsa.

Té lefényképezésének ürügyén ennyit örökítettem meg az élelmiszerpiac elejéből, de az érdekesebb része, a nagy nyüzsivel csak ezután következett.


A legjobb életképek a húsosboltokban
voltak, ahol az egész birkák, fél marhák, birkafejek, csirkék, csirkeaprólékok halmokban, hegyekben hevertek a pultokon, a hatalmas tőkéken, lógtak le a kampókról, és elszánt arab férfiak, komor arckifejezéssel és hatalmas bárdokkal darabolták őket...

Itt oldalt pedig Csuri látható, amint egy keresztény kegyszerbolt mellett (ilyen is van jónéhány, naná) épp hátat fordít egy "pelegrin", azaz zarándok-csoportnak, akik a Via Dolorosa-t járják végig - elvégre virágvasárnap volt!

Akinek az az érzése, hogy "dehiszen ez szemmel láthatóan a bazár, hol itt a Via Dolorosa??", annak igaza van. Már annyiban, hogy ez még mindig a bazár, de a híres út ennek egy részén keresztül vezet... 

Vannak, akik ezt megbotránkozással veszik tudomásul, elvégre hogy lehet a legszentebb dolgokat a kommercializmussal ilyen mértékben összekeverni?

Igen ám, de a dolog egyáltalán nem újkeletű: az eredeti eksön idején is itt kínálták a portékáikat a kereskedők.

Aztán volt ott egy olyan bót-típus, amit nem tudtam hová tenni; úgy nézett ki, mint a fűszeresek, de itt nem finomságokat árultak (illetve de: finomságokat, csak egy másik érzékszerv részére); ebben az üzletben illatokat, pontosabban: ásványi (?) illathordozókat lehetett vásárolni.

Aki most azt feltételezi, hogy holmi léha parfümbolt, vagy tekszfrí vagy ilyesmi, az csalatkozik (Jeruzsálem óvárosában lennénk, emberek, nem a Ben Gurion reptéren!): kis tégelyekben, lábosokban, edényekben színes izék, amit mindenféle egzotikus szagot (jó: illatot) bocsátanak ki magukból. Ha az ember megfogdossa, olyan, mint a hőre keményedő pévécé, csak nem TVK-szaga van, hanem mint Csuri kedvenc arab fűszerkeverékeinek, de hatványozottan (majdnem azt írtam: zavaróan, de idejében észbekaptam...)
Nem tudtam eldönteni, hogy az izraeli vegyipar legújabb vívmányaival állunk szemben, vagy tényleg valami ősi dolog, mindenesetre megkóstolni nem mertem. Volt kifejezetten illatos szikla-kinézetű valami; voltak illatos gyöngyök, kavicsok, szagos homok, és mindegyik szagnak illatnak persze van neve is.

Megveszi az ember a cuccot, kiteszi a nappalijába és onnan kezdve (gondolom én) évekig szívhat bármilyen büntetendő dolgot, vagy eláshatja az okvetetlenkedő szomszédot, mert nem lesz az a kábszer- vagy hullakereső kutya, amelyik bejelezne; a színes szagok (én így neveztem el magamban) tutira elnyomnak minden konkurens illatot. 

Mindenesetre le fogom tagadni, ha rám hivatkoztok. A szomszéd pedig megérdemel még egy esélyt. 

Té kissé elkalandozott, ami nem baj, és én is csak azért ragadom vissza a billentyűzetet, hogy megerősítsem: a bazár kihagyhatatlan, ha Jeruzsálemben jártok. Megnyugtatásul szolgáljon, hogy ha nagyon akarnátok, akkor sem bírnátok kikerülni, ha már bevettétek magatokat az óvárosba.

És persze egy kis harapnivalóért sem kell / érdemes máshová menni, nagyon finom kebabot (giroszt??) ettünk savanyúságokkal és humusszal:

A hely is roppant kellemes volt: tiszta, figyelmes barátságos kiszolgálás (angolul beszéltek persze), és főként hűvös! Ezt bírja értékelni a fáradt turista :))

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.15. 08:17:53

Ennek a helynek egy baja volt: sört nem tartottak.

Kint 40 fok, bent kellemes hűvös, az asztalon fűszeres, finom ételek... és Pepsi.

Valódi katasztrojka.

norka 2008.08.15. 10:24:51

Kikészültem ettől a bejegyzéstől! Megyek, feltúrom a spájzot..... ;)

andras · http://www.schonberger.org/ 2008.08.15. 12:33:16

azok az ásványi sók a közeli sivatagból kerülhettek a szukba. Föleg a Holt Tenger
mellet dusul fel a sok szokatlan kristály.
Ott nézett vissza a Lot felesége...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.15. 12:42:50

andras,

köszi az infót, de az illatukra ez még nem elég magyarázat... Mert a legtöbbje tényleg mindenféle szagot áraszt magából.

Dani Csaba 2008.08.15. 19:43:04

Hát, csak Loté, az is régen...:)

Soós Zoltán 2008.08.16. 07:32:45

Rompezz !!!!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.16. 12:57:16

Soós Zoltán,

te vagy az, Sas?!

diab 2008.08.16. 18:54:09

nem tudom melyik izgat jobban, a fűszerek vagy az illatos izék. van már magyarázat/név az illatokra?

Dani Csaba 2008.08.16. 20:10:12

Tényleg te vagy Sas? Vagy Eagle? Adler? Vultur? Hogy kell ezt helyesen mondani?

ErrorFlynn 2008.08.18. 11:06:24

illatos kövek... ez azért elég gagyi, giccsre hajlamos lakberendezők az ilyeneket pakolják talpas üvegkehelybe, és rakják fel az üvegpolcra.
de az a színes karfiol az nagyon tuti, abból akarok!

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.08.18. 14:53:37

Az alvós bácsi fotó nagyon jó.
Kedvem lenne felkerekedni és Jeruzsálembe indulni.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.08.18. 15:46:48

ReservaCar,

és külön szuper volt az öregben, hogy lehetett vagy 145 centi (már úgy értem, ha nagyon kihúzta magát).

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.08.18. 15:48:11

Iroroszági Utazók (azelőtt ReservaCar)

azért ti (te) sem panaszkodhattok - már ha a nick a beszélők közül való.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.08.18. 15:51:45

És jó a blogotok... bele is sajdult a szüvem egy kicsit az emlékekbe...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.08.18. 15:53:13

ErrorFlynn 2008.08.18. 11:06:24

Error, te akár a karfiolt is berakhatod talpas üvegkehelybe, oszt' szagolgathatod :-)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.08.18. 15:54:37

Persze erősen túlozna az, aki azt állítaná, hogy a bazárban kizásólag olyan cuccok kaphatók, amelyek mind-mind átmennének egy esztétikai zsűrizésen.

De ilyet senki nem állít - ez egy bazár, még akkor is, ha a jeruzsálemi.

ErrorFlynn 2008.08.18. 16:41:24

fölébredtél? piszkálódol? lássad be, kérlek, hogy azok a kavicskák gagyik, a lila karfiol viszont extravagáns, és nyilván finom is.
ha vettetek sok szagos murvát, akkor visszavontam.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.08.18. 16:47:20

Fel bizony. Piszkálódok bizony.

Nem vettünk szagos izét - mégis mit képzelsz?! Azt a giccsparádét?!

:-)

Olvasnád inkább a buliblogot...

ErrorFlynn 2008.08.18. 16:56:20

:-)) pfhű.

jóvan, olvasom.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.18. 21:22:24

Error,

úgy tűnik, ezt megúsztad :-)


Itt is mondom: az arra jogosultak nézzenek bele a bulibogba!

cromwell2.0 2008.08.19. 04:14:39

na, ez sikerült vajon?

cromwell2.0 2008.08.19. 23:05:17

Talán most tényleg összejött! Köszönöm.
süti beállítások módosítása