2008.11.23. 13:00
Enni Párizsban: a kuszkusz (x)
Párizsban járva az ember óhatatlanul szembesül azzal a (lassan a történelem ködébe vesző) ténnyel, hogy egykoron Franciaország bizony komoly gyarmattartó nagyhatalom volt. Erre nem csak a roppant színes utcakép enged következtetni (nem folytatom, mert megint lerasszistáznak), hanem az éttermek kínálata is. És most nem az Edinburghtől Temesváron keresztül Fokvárosig tömött sorokban fellelhető kínai, indiai vagy finn éttermekre gondolok, hanem azokra az arab ételeket felszolgáló kajáldákra, amelyeket az ember akkor sem tud kikerülni, ha nagyon akar.
A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.11.23. 14:27:12
Quicksilver 2008.11.23. 14:53:59
ekkerjoz 2008.11.23. 15:24:51
Abu ibn Ekker
One China 2008.11.23. 15:35:04
Mentula 2008.11.23. 17:04:21
(A húsos tányéron a kolbásztól jobbra, lennt, az miaz?)
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.23. 17:20:02
az egy emberes darab, főtt, majd kemencében megsütött báránygerinc. Tudom, összeszorult a gyomrod, mert elsőre csülöknek néz ki, legalábbis ezen a fotón :-)
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.23. 17:21:02
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.23. 17:22:56
birkafejet nem adtak, pedig egyszer azt is ki szeretném próbálni; tudod, már csak a szemgolyó miatt is!
VIKI BACSI 2008.11.23. 17:54:11
A nahut kavera emlekszem,de nem vagyom utana, viszont a kenheto humuszt amit itt a "pitta"-ra kennek,ha jol keszitettek megeszem.Gondolom Csuri ti is kostoltatok.
ekkerjoz 2008.11.23. 17:55:49
Mentula 2008.11.23. 18:30:01
ekkerjoz, ilyesmit itt az Alföldön (Kmét) is szívesen esznek, gondolom, felétek is :)
Az én dunántúli származású gyomrom is szinte mindent befogad, de a bográcsban főtt birka vagy marha fejnek eddig tudtam nemet mondani. De csak mert volt más is:)
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.11.23. 19:22:31
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.23. 19:33:45
ha majd annyi idős leszel, mint én, a sorrendet felül fogod vizsgálni :-)
Persze úgy értem, hogy a viszki meg fogja előzni a sört :-)
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.11.23. 19:42:58
igazából, a viszki és sör között = van, de nem akartam félreértést, h sör mellé viszkit inni... :)
No meg, azt hiszem, az is befolyásolja a listát, ki mennyiszer jut a bizonyos dolgokhoz. Az én koromban... ;)
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.11.23. 19:44:15
SgtPepper 2008.11.23. 19:54:29
SgtPepper 2008.11.23. 19:55:31
Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.11.23. 19:57:23
Érdekes volt még, hogy a levest mindig úgy ette, hogy egy kanál vajat rakott bele, még melegen, elkavarta és befalta.
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.11.23. 20:04:56
ez a vajas megoldás nem gyenge; még házitejföllel is kemény a forgatókönyv, de vajjal...
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.11.23. 20:17:27
rozé nem volt a választékban - de hidd el, az a Sidi Brahim pont jó volt hozzá!
És igen, lesz még folytatás, ha nem is a napokban!
Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.11.23. 20:19:31
imi 2008.11.23. 20:23:50
mi pl. a bablevest tejföllel esszük
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.23. 20:27:48
semmi, de SEMMI baj nincs a tejföllel, csak azt mondtam, hogy egy kanál jóféle házitejföl is meg tudja dobni a leves kalóriatartalmát, hát még egy kanál vaj tányéronként.
A bablevesbe én is teszek tejfölt; már az első tányérba. A másodikat tejföl nélkül, viszont sok Tabascóval szoktam :-)
lottonyertes 2008.11.23. 20:40:01
Mester Ferenc · http://mynameisnobody 2008.11.23. 20:43:50
Empty 2008.11.23. 20:46:25
buvosszakacs.blog.hu/2008/04/09/tajine
Empty 2008.11.23. 20:46:57
brewboy · http://serfozo.blog.hu 2008.11.23. 20:50:34
valaki 2008.11.23. 21:31:10
"Abu ibn Ekker"
(Csak szólnék, hogy ez hülyeség ebben a formában. Vagy abu (apja), vagy ibn (fia). A kettő esetleg úgy fordul elő, hogy van közte még egy név, mint pl. az Európában Avicenna néven ismert perzsa (NEM arab, mint sokan hiszik) tudós nevében: Abu Ali (al-Huszajn bin Abdallah) ibn Szina: Ali apja (az araboknál ez valamiért elég szokványos megnevezés a gyerek megszületése után), Szina fia.)
Mentula 2008.11.23. 21:48:00
Empty 2008.11.23. 21:56:57
www.youtube.com/watch?v=38qs1F9nDA8
:-)
he? 2008.11.23. 22:01:08
Quicksilver 2008.11.23. 22:19:15
TGV 2008.11.24. 00:42:41
renegade 2008.11.24. 01:05:13
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.24. 01:11:36
köszi, de nem a neme volt számomra kérdéses, hanem inkább a nemi irányultsága miatt bizonytalanodtam el, hogy barátnője volt-e Chopinnek vagy barátja.
2008.11.24. 01:32:15
"A kuszkusz szó a berber nyelvből (sőt, még pontosabban a kabilok konyhájából) ment át a franciában [...] "
Franciába.
A cikk egyébként nagyon gazdag, kiváló. Ha nem kapott volna címlapot, külön szóltam volna érte. :)
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.24. 01:34:27
óbasszus, köszi, mindjárt javítom...
Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.11.24. 07:53:25
látom, nem vicceltetek és hajnalig nyomtátok a kommenteket. én mindenesetre már korán reggel is igencsak megéheztem a sorok olvasásának hatására, meg vagy kétszer hangosan felröhögtem, ami rám terelte a kollégák figyelmét itt a gyárban, majd összenéztek: ez a fickó már megint nem dolgozik :(
ekkerjoz 2008.11.24. 08:05:39
Csak szólnék, hogy hülyeség humortalanul okoskodni, pláne, ha valaki nem olvasott még Ilf-Petrovot.
Barátsággal.
csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.11.24. 08:07:32
Cinnouse 2008.11.24. 09:04:15
ErrorFlynn 2008.11.24. 10:28:30
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.24. 10:31:53
a férfi-ügyei valóban hírhedtek voltak, de ezek jó részét ugye például Marie Dorvallal közösen pihente ki.
De semmi probléma; nem ezért szeretjük.
Czegő Teréz 2008.12.05. 02:15:14
Ariadne12 2009.01.20. 11:55:38
Az viszont fura nekem, hogy olyan távoli dologként beszéltek a kuszkuszról. Amióta egy fél évet lehúztam franciahonban, rendszeresen "főzök" kuszkuszt, sima hétköznapi gyors köret, mindig van otthon kéznél (a Blahánál az arab üzletben olcsón lehet kapni). 10 perc sem kell az elkészítéséhez, szóval kenterbe ver minden más köretet. :)
Legfinomabb szerintem gombapörkölttel, így igazi multikulturális étel. :DD Második legjobb pedig hidegen, kevés kukoricával, borsóval, római köménnyel, borssal, citromlével, és sült csirkekockákkal "felütve". Isteni...
Csicseriborsóból meg jófajta levest lehet főzni, kicsit színtelen, de nagyon finom. Magyarországon is ismert és használt zöldség volt régen, én gyerekként is ismertem a levest belőle, de a francia csicseriborsó saláta sem rossz, ha jól van ízesítve.
eMM2 2010.01.03. 13:36:03
Szóval én csináltam már csicseriborsós bab/lencsefőzelék kombót is, finom fűstölt husíkával.Na az is elég laktató.
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.01.03. 18:28:13
A szójafanok szerint a szójának is ugyanak a hatalmas előnye, mint a csicseriborsónak: a karakteres saját íz hiánya, illetve a más ízek átvételének képessége.