A klasszikus utazási blogok egyik legszembetűnőbb hiányossága, hogy míg – teszem azt – Párizsról vagy Rómáról (esetleg Amszterdamról) posztok ezrei, továbbá fényképek tíz- és százezrei szólnak, az átlagos idegenforgalmi érdeklődés látókörén kívül eső területek méltánytalanul kevés fényt kapnak. A csurtusblog ilyen szempontból is igyekszik kivételt képezni, s (a még várólistás albán, kubai, brijuni és más posztok mellett) a jövőben egy olyan országgal is változatosabbá teszi kínálatát, amelyről idehaza elég keveset tudunk.

Mai posztunkban röviden és sportosan felvezetjük Azerbajdzsánt, amelyről lesz még egy pár poszt itt, a csurtusblogon.

A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 


 

juditmanó 2009.12.19. 16:22:34

Mikor lesz következő poszt? :)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.12.19. 20:27:36

nem tudom a koncepciót, de nem értem, hogy a gázt említed, az olajat meg nem. holott ez utóbbi (most még?) sokkal fontosabb.
de azért csak hajrá, kérünk sok fotót is, posztonként maximum egyharmad tartalmazhat azeri zászlót :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.12.19. 20:41:45

@Radio Free Aberrania:

Egész Azerbajdzsán a gáz lázában ég, ezért emeltem ki, de igazad van a kőolajjal kapcsolatban. A huszadik század elején az ország adta a világ kőolajtermelésének több, mint 50%-át, s a szovjet időkben a Nagy Testvér kőolajszükségletének több, mint a felét. Márpedig a SZU bírt ám fogyasztani rendesen.

MTi 2009.12.19. 21:43:05

Örömmel olvasom, hogy lesz még albán, kubai, stb. folytatás!
Egy röpke kérdés a kevésbé frekventált idegenforgalmi érdeklődéshez kapcsolódva - remélem nem lesz spojleres! - milyen arrafelé a közbiztonság?
És egy csepnyi észrevétel: a türk népek elterjedését ábrázoló térképen, ha a "kis hazán" kívül rekedt nemzetrészeinket is illusztráltad volna, akkor nem lett volna annyira szembeötlő a különbség :)
Várom a folytatást!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.12.19. 22:01:47

@MTi:

Amennyire meg tudtam ítélni, a közbiztonság (legalábbis Bakuban) elsőrangú. Olyan rendőrsűrűséget, mint ott, én eddig még sehol sem láttam.

Évek óta ott élő európaiak mesélték, hogy lazán sétálnak hajnali egykor a tengerparti allén, soha senkinek nem esett bántódása.

Persze Bakunak is vannak külvárosai és kevésbé kellemetes kerületei. De Alijev (bocs: Elijev) elnök rezsimje...khm, szóval a kemény kéz és az erős állam híve, mindennel, ami ezzel együtt jár: előnyök és hátrányok...

Az egyik előny a közbiztonság. A hátrányokról meg még nem jött el az idő beszélni; lehet ugyanis, hogy visszamegyek :-)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.12.19. 22:03:08

@MTi:

Igazad van, az a két és fél-három milliónyi vöröses pötty a környéken még odafért volna; de ha nagyon őszinték akarunk lenni, az arányokon azért olyan nagyon az sem változtatott volna :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.12.20. 11:27:17

Az EU hiányzó arcbőre :D ez tetszett!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.12.21. 09:28:09

ez egyébként elég jellemző, hogy hajlamosak vagyunk kevés, vagy semmilyen információra alapozva más országokat lenézni. amolyan kettős mérce: ott és amott így és így, aztán meg amikor nálunk van pont ugyanaz, arra meg csak legyintenek.

MTi 2009.12.21. 12:24:21

@csurtus: off A diktatúrák előnye, hogy a rezsim fentartásához kellő katonai/rendőri/hírszerzői-elhárítói kapacitásokkal rendelkeznek, és ezek "jótékony" hatása a közbiztonságra is lecsapódik - persze, ha minden sarkon rendőr áll!
Ehhez kapcsolódva nem megy a fejembe, hogy az agyonellenőrzött, orwelli 1984-hez hasonlító SZU-ban hogyan tudott egy sorozatgyilkos pl. Csikatilo éveken át gyilkolni?

bdj 2009.12.22. 11:00:10

Remek, köszi... Várjuk a többit! :) Tudom, karácsony, meg minden, szóval türelmesen várjuk...

Nevada00 2009.12.23. 18:28:41

Régebben a DUNA TV-n találkoztam egy olyan műsorral amely Azerbajdzsánnal foglalkozott. Ott több azeri "átlagembert" is megszólaltattak, hogy mit tudnak Magyarországról, és úgy általában ismernek-e híres magyarokat.

Szinte kivéltel nélkül két válasz érkezett:

- A magyarokat távoli rokonaiknak tartják.
- Magyar híresség pedig Puskás.:)

Ezzel az azeri-magyar rokonság "elmélettel" te is találkoztál kint léted folyamán?

Remek poszt, imádom az ilyen misztikus országokat. Várom a folytatást.:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.23. 22:39:55

@Nevada00:

Igen, szeretnek bennünket; kábé mint a törökök, ők is nyugatra szakadt testvérekként tekintenek ránk.

Az azeri néphit szerint Attila közös királyunk volt, de aztán ő európába dübörgött, ők meg leszivárogtak a Kaukázus déli lejtői felé.

Ott mi vagyunk az "elveszett", nyugati türk törzs. És ez nem rossz érzés, legalábbis Bakuban nem az :-)

Nevada00 2009.12.23. 23:51:28

@tiboru: Most nézzünk szét itt a Kárpát-medencében. Tudom jól, hogy nem minden fekete és fehér. Viszont itt nem igazán szívlelnek minket a szomszédaink (bár jobbára egymást sem). Az ő kegyeik keresése helyett, akár építhetnénk ezekkel a kis-ázsiai, kaukázusi, belső-ázsiai népekkel a politikai, gazdasági kapcsolatainkat. Persze, fontos lenne normalizálni a szlovákokkal, románokkal is a viszonyunkat, de egy szinten túl már nem érdemes hajlanunk.

Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán feltörökveő államok. Kőolajjal és földgázzal gazdagon ellátva. Még éreznek is némi szimpátiát velünk szemben. Lehet inkább az ő ajtaikon kéne kopogtatnunk. Egyfajta előretolt bástya szerepét eljátszhatná Magyarország Európában. Ha mástnem, legalább néhány "barátra" szert tennénk a nagyvilágban. Mert nincs valami sok.

Az Európai Unió még egy magyar nyelvtörvényt is lenyelt.

Bár most eléggé eltértem a kiindulási ponttól.:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.24. 13:00:12

@Nevada00:

Ha nem lennének olyan qrva messze...

AMúgy meg a magyar impotencia kétségbeeejtő. Bakuban élő magyar külkereskedő mesélte szinte zokogva, hogy a magyar üzletemberek egyszerűen legyintenek, ha azeri kapcsolatépítésre hívják fel őket.

Két évvel ezelőtt egy magyarbarát azeri kereskedő egyenesen bennünket keresett meg, hogy tudnánk-e évi 1000 tonna elsőosztályú szotyolát (igen, Azerbajdzsánban elképesztő kultusza van; nagyobb, mint nálunk a nyóckerben), szóval hogy tudnánk-e magyar exportőrt szerezni évi 1000 tonna szotyolára?

Három hónapon keresztül járta ez a külkeres a magyar termelőket és EGYETLEN vállalkozót sem talált.

Mi történt ezután?

Nos, az azerinek teleszaladt a hócipője és már európai partner után nézett. A finnek közvetítésével egy bolgár cég lecsapott a bulira és az első próbaév után egy hétéves szerződést írtak alá velük Bakuban. Évente egymillió kiló szotyolát adnak el olyan pénzen, hogy a bolgárnak is megéri és a finn is keres rajta.

A mi termelőink és kereskedőink röhögtek, amikor azt hallottták, hogy Azerbajdzsán.

Az egyikükről utólag kiderült, hogy összekeverte Afganisztánnal, a másik meg azt hitte, hogy valahol az Egyenlítői Afrikában van és ott az emberek még a fákon élnek.

Nem azért, de majd mutatok fotókat Bakuról...

Ennyit a közmondásos magyar kereskedelmi szellemről és a vállalkozókedvről

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.24. 13:08:15

@tiboru:

*már* európai partner helyett *más* európai partner olvasandó...

Nevada00 2009.12.24. 16:30:21

@tiboru: A tudatlanság és az előítéletek diadalmaskodtak. A finn-bolgár duónak viszont több esze/üzleti érzéke volt. A történet amit leírtál, sajnos jellemző.
Így nehéz lesz egyről a kettőre lépni, ha még a tálcán kínált lehetőséget se fogadjuk el.

eMM2 2009.12.26. 04:44:23

@MTi:
off félig:)
Hát az avtarom által bevezzetett diktatúrában nem áll minden sarkon rendőr ez meg is látszik a bűnözési statisztikán ami csak papíron nem áll mert a BM erősen kozmetikázza a staisztikát.
Kivéve ha valaki(k) demontrálni netán tüntttetni akarnak(ami egy demokráciában alapjog) akkor meg nyüzsögnek a sümök.
Én akkor inkább egy azeri diktatúrát kérnék jó?

Nevada00 2009.12.26. 07:48:10

@eMM2: Támogatom az indítványt.:)

sapuh 2010.01.23. 23:54:43

@tiboru: azért úgy tudom, Safarov elítélésekor nagyot csalódtak a magyarokban - ezek szerint azóta túltették magukat a traumán.

Én még nem teljesen, mert az azért durva, ha egy nép nemzeti hősnek tart egy olyan embert, aki egy alig ismert másikat álmában cafatokra szabdal egy baltával, csak azért mert az a másik örmény.

Ja, persze Karabah is azeri színekben pompázik a térképen...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 17:47:12

@sapuh:

Nem mentegetem Safarov barbár tettét, csak megjegyzem csendesen, hogy pár évizede itt, Európában sem volt ismeretlen az a jelenség, hogy hóhérokat nemzeti hősnek tekintettek. S mi, magyarok sem voltunk mindig kivételek...

És egy aktuális, ontopik hír:

index.hu/kulfold/2010/02/25/azerbajdzsan_haboruval_fenyegetozik/

kelyka 2010.07.11. 23:05:15

A magyar-azeri történelmi kapcsolatokról több könyv is megjelent,pl.Ősmagyarok Azerbajdzsánban, magyarországi azeri nagykövet írta, Helilov.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.01.24. 05:45:55

Izé... kijelentem, hogy bár nem olvastam minden tiboru-csuri-csurtus posztot (még :), de tadaaaam... megvan az első elütés :D
Abban a figymálásban nem lennék olyan biztos ;)

A cikk pedig a "szokásos". Különben tuti, hogy nem olvasnám hajnal 3 óta, meló mellett :)
süti beállítások módosítása