A
Jaffa kapu körbejárásánál már megígértem, hogy a bazárba is bemegyünk - hát ennek most jött el az ideje.

Csupán a rekapituláció kedvéért: az itt látható fal teljesen körülveszi Jeruzsálem óvárosát, amelybe csak a kapukon keresztül lehet bejutni.



A Jaffa vagy Jaffói kapu egyenesen a bazárba vezet, ezért turistáknak ideális kiindulási pont. Ha már bent vagyunk, és visszanézünk a falra / kapura:

A bazár igazából már rögtön itt kezdődik, de hivatalosan csak vagy 70 méter után, ha itt tovább mentek egyenesen előre, be a szűk kis résbe a két ház között:

Egy fontos nevezetesség van a kapu közelében: a Dávid Király tornya, amely múzeum is egyben. Mindenki egybehangzó véleménye szerint érdemes megnézni, de nekünk erre sajnos nem volt időnk. A torony maga, igazából egy kis erődítmény, így mutat kívülről a vizesárkaival.... :

és ez látszik a pallóról:

Az antennák és a légkondi-dobozok kölcsönöznek valami nehezen minősíthető bájt az egész környezetnek, de hát az egész ország erről szól: régi és új, mint már bátorkodtam... Közben mindenhol, ahol elférnek, az autók is ott vannak, úgyhogy nehéz azt érezni, mintha visszaröpültél volna az időben 2000+ évet.

Mit is beszélek, jóval régebbi itt a múlt, mint 2000 év, amint arra egy jópofa plakát fel is hívta a figyelmünket:

A fordítás kb.:

"Az ország az államiság 60 évfordulóját, mi pedig 3000 év zsidó örökségét ünnepeljük.
A kettő együtt elválaszthatatlan. 3000 év zsidó örökség és a modern államiság 60 éve - ezt ünnepeljük a Dávid Király Múzeumban."

Amint látjuk, a kiállítás katonáknak ingyenes...

Ami a bazárban és Jeruzsálem egészében nagyon megragadó, az a sokszínűség. A vallások, szimbólumok, emberek sokfélesége, különbözősége, és mindez békésen (??? sajnos nem mindig!!) egy talpalatnyi helyen.

A Dávid Király Múzeummal szemben például ott van mindjárt a svéd keresztény központ (hogy miért pont a svédeknek kell ide ilyen intézmény, az rejtély, de bizonyára történelmileg így alakult...)

Az óvárosban pedig el lehetne tölteni napokat csak azzal, hogy az embereket nézegeted:

Természetesen vannak katonák, közöttük lányok is. Nem játékpuskákkal. A fenti képet nem véletlenül választottam a sokszínűség ábrázolásához: egy vörös, egy szőke és egy barna...

Persze a különböző vallások mindenféle képviselői, turisták, zarándokok, papok, apácák, szerzetesek teljes kavalkádja látható...

... a fal tövében guggoló, kissámlin szúnyókáló vagy teázgató kereskedők mellett, akik arabok, örmények, görögök és ki tudja miféle egyéb nációk még. Na persze, jeruzsálemiek, elsősorban!

A bazár kínálatából is mutatok majd egy hangyányi választékot, de ahhoz még egy kicsit várnotok kell!

De addig is megmutatjuk nektek (igen, jól látjátok a betűszínből: már Té beszél), honnan vette székesfővárosunk főpolgármestere kedvenc KRESZ-táblájának ötletét:
Lelki szemeimmel már látom is a Jeruzsálem környéki gazdákat, amint traktorjaikkal bemennének a Nyugati Falhoz tiltakozni mondjuk a datolya alacsony felvásárlási ára ellen, és ha már ott vannak, főznének maguknak szabadtűzön egy jó kis sóletet, hasonlóan magyar kollégáikhoz  - már ha nem lenne ez az ötletes tiltó tábla.

Csak tudnám, mit jelentenek azok a betűk a számok mellett... A két időpont között vajon mi történik? És 17.00 után már szabad a (kis)gazda? (he-he, milyen szellemes voltam...)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GavrielDov 2008.08.04. 10:29:12

A tábla jelentése: 10 órától 17 óráig nincs kistraktorral történő szemétgyűjtés a bazárban.
Érdekesség: a svéd központ székháza eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia "postahivatala" volt, vagyis - a helyi szabályok "megkerülésével" - itt látták el a Monarchia lakosainak érdekképviseletét (mint egy félhivatalos konzulátuson). Erre az épület oldalán tábla is utal.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.04. 11:10:21

GavrielDov,

köszönöm a magyarázatot; elképesztő a héber írásjelek tömörsége :-)))

A svéd központos kiegészítést meg külön értékeljük; a táblát nem vettük észre, pedig biztos lefényképeztük volna!!!

ladybird · http://ladybirdakonyhaban.blog.nlcafe.hu 2008.08.04. 16:40:40

Látgassátok meg a blogomat (ladybirdakonyhaban.blog.nlcafe.hu), gratulálok a blogotokhoz!

SgtPepper 2008.08.05. 13:58:15

érdekes, én mennyivel komorabbnak, sötétebbnek, szintelenebbnek képzeltem el jeruzsálemet, főleg az óvárosát

az eddigi postok alapján ez tényleg egy élő, lüktető, igazi város és még elképzelni is nehéz a járókelőkre nézve, hogy ezek egymás halálát is kivánják olykor és nemcsak kivánják, de tesznek is érte (most nem a turistákra gondoltak persze)

SgtPepper 2008.08.05. 13:59:08

nem a turistákra gondolTAM persze

Sanya 2008.08.05. 20:29:31

Csurikám, az első mondatodban figyelmetlenségből kétszer van a "látható" szó egy mondatban. Kérlek javítsd ki, hogy az egészhez méltóan tökéletes legyen az is. Pl az itt bal oldalt levő képen látható/v.látszik stb.
Nagyon élvezem a szempontot, amivel láttok és láttattok!

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.05. 22:16:23

Ildikó néni,

ezúttal én voltam a hunyó és a figyelmetlen; ez van néha olyankor, ha ketten szerkesztünk egy-egy posztot és nem olvassuk el figyelmesen, mit és hogyan fogalmazott meg a másik...

_szégyenkezik_

Sanya 2008.08.06. 20:37:43

_elnézően megbocsát, mint mindig_
és puszil benneteket!

ErrorFlynn 2008.08.07. 13:06:59

najó, najó, Dávid király tornya, de mi van a bazárban? mi van a bazárbaaaan?

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.08.07. 13:14:43

Error? Error?! Error??!!

Hát szia, te hegyi nő! A bazár inszájd hamarosan jön, Csuri a hétvégén megszerkeszti.

És te? Beszámoló, vendégposzt?

_lemondóan legyint_

ErrorFlynn 2008.08.07. 13:19:17

te csak ne adjad fel ilyen könnyen, és te csak ne sürgessél, még a fényképek sem sincsenek nálam, majd ha nálam lesznek a fényképek, majd akkor valami.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.07. 13:33:50

Aha...

_hiszi, ha látja_
süti beállítások módosítása