2008.12.14. 12:00
Enni Dublinban - Céadphroinn (x)
A címben szereplő ír (gaeilge) szó archaikusabb formája a szélesebb körben elterjedt bricfeasta-nak, ami simán reggelinek fordítandó. Tudjuk, hogy egy dublini szállodában szervírozott kaja sohasem fogja megközelíteni teszem azt egy Mayo megyei falusi panzióban felszolgált csodát (pár évvel ezelőtt ez utóbbiban is volt részem, de sajnálatos módon nem volt nálam fényképezőgép), de ettől függetlenül valami kapaszkodót csak ad a tájékozódni vágyónak. Következzék tehát az ír reggeli.
A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.12.14. 13:22:02
MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2008.12.14. 13:24:20
ekkerjoz 2008.12.14. 14:26:13
Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.12.14. 18:22:20
magique 2008.12.14. 18:44:38
agtalpai · http://talpai.net 2008.12.14. 18:47:26
Mentula 2008.12.14. 18:50:22
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.14. 18:54:11
én is éppen ezen agyaltam :-)
Amúgy a zabkása persze egészséges (rostok, nyomelemek, stb.), na meg egy finom dzsem bizonyosan fel tudja dobni, de úgy, azzal a kevés cukorral...
pdjames 2008.12.14. 18:55:31
Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.14. 19:07:42
ekkerjoz 2008.12.14. 19:33:23
Zoli a séf 2008.12.14. 19:34:54
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.14. 19:37:21
nekem inkább olyan kéjedfrojn-szerűség rémlik, de szigeten legalább négy komoly (és egymástól eléggé eltérő) dialektust beszélnek (az aldialektusokról most nem is beszélve).
Szóval nem lepne meg, ha a szót legalább tízféleképpen ejtenék ki, Belfasttól Dublinon és Limericken át egészen Corkig. Hogy az Aran-szigetek lakosairól ne is beszéljünk :-)
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.14. 19:42:30
ha Dublinba mész, csak jó pubokat fogsz találni :-)
Persze egy turistának a Temple Bar-t naponta négy-ötször végig kell húznia; a Quays-t feltétlenül próbáld ki, de mégegyszer mondom: nyugi, nagyot nem tévedhetsz :-)
A Dame Streeten tudjuk ajánlani a Mercantil éttermet (pontosabban kocsma + étterem) - de ha az öcséd kint van, nálunk biztosan autentikusabb forrásai vannak.
vegacs 2008.12.14. 19:43:42
Igen.Nem a konyhájukról híresek de nagyon jopófa nép az ír.Sztem.Guiness-t nem annyira komálom... bezzeg a Beamish...hmmm
"Hátizsákos" turistaként is el lehet (l)enni...
Zoli a séf 2008.12.14. 19:55:16
Köszi a tippeket.
Zoli a séf
Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.14. 20:01:00
Ez se rossz... :-)) Egyszer nekifogtam, hogy megpróbáljam kiismerni az ír kelta szavak kiejtését. De amikor azt olvastam, hogy ebben-abban még az írek sem nagyon biztosak, akkor lanyhult a kedvem.
A pézsmaillatos megjegyzésen jót mulattam.
Egyébként ezek nem tudnak egy jót enni. Pedig alapanyaguk lenne. Lehet, hogy ők is ezt mondanánk róluk, de mi tudjuk, hogy mennyire tévednek. :-)
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.14. 20:01:05
ezt ajánlom még figyelmedbe:
csurtus.blog.hu/2007/07/16/dublin_kocsmak
Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.12.14. 20:15:21
amit ír reggelinek hívsz, az amúgy a klasszikus angol reggeli.
a Guinness meg nagyon jó sör, de csak helyben csapolva, amit magyarországon ezen a néven árulnak az egy fos.
Rá Dios 2008.12.14. 20:19:06
Rá Dios 2008.12.14. 20:20:57
Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.14. 20:32:42
passenger 2008.12.14. 20:35:09
Rá Dios 2008.12.14. 20:42:01
?ajdnem leesett a laptop a súlyos választól:
Csak egy régi viccre utaltam, de ma már mindenki olyan szörnyen fiatal, hogy a régi viccek nem jönnek be. Semmi baj, éljen az örök és megbonthatatlan kelta-magyar barátság!
cezi 2008.12.14. 21:07:44
attol fugg, mit szeretnetek enni. vilagbajnok csirkeszarnyak vannak a harbour masterban (ifsc, connolly stationnal). ha halat szeretnel, es kirandulni is van kedvetek, akkor howth, es beshoff brothers (az egyebkent van a varosban is). dame streeten van francia etterem, ahol nincs sor :D
ladislaus 2008.12.14. 21:10:35
Amugy pedig kicsit fura szerintem az ir reggeli, én inkább maradok az itthon készitett regglinél, amit magam teszek az asztalra :)
Zoli a séf!
Pub? Nos én a Gravity Bar-t ajánlanám, az különleges. (nem segitek megtalálni, google viszont biztosan szivesen megteszi :D ) de hogy hol van még jo? Temple Bar végén van a Porterhouse, ahol feladatod lehet mondjuk megkeresni a magyar sörösüvegeket :) De jo lehet a Messrs Maguire és a saját sörük. De a Temple Bar alap, valoban 4-5ször naponta :)
Étterem? én ajánlom az Elephant and Castlet (csipős csirkeszárnyak rulez) a Temple Barban.
Morg69 2008.12.14. 21:15:51
Kollégáim több mint négy éve győzködnek időnként, mikor valamelyikük porridge-t eszik, hogy semmi bajom nem lenne tőle, de eddig távoltartottam magam tőle. Csak a kíváncsiság okozott némi - halvány - kísértést, hogy megpróbáljam. :-)
Utánanéztem, hogy mi is ez, de mindenféle száraz leírás mindezt nem adta vissza ilyen élményszerűen.
Én maradok az IB-nél, azzal a 12 órás váltásom nagy részében elvagyok :-)
drszcs 2008.12.14. 21:29:29
Zabkása for president! Mindenkinek ajánlom.
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 21:39:01
és altató gyanánt mit szólnál a zabkása helyett egy Bushmillshez vagy Jamesonhoz, az ír whiskey-k népes családjából?
:-)
Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.12.14. 21:45:52
Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.12.14. 21:47:09
FlybyWire 2008.12.14. 21:48:20
Az én kedvenc reggelim a 2 rasher, 2 tojás 2 piritóssal volt mindig, csütörtökönként volt gomba, akkor azt is kértem. De szép is volt (és ez legalább konstans ehető volt a menzán :)
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 21:49:40
Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.14. 21:51:29
Az egyébként elárul valamit az írekről, hogy magukat Éireannach néven nevezik, míg a nyelvük még a Gaeilge, egy régi kelta törzs után (mint nekünk a mogyeriek). Tényleg olyasmi, mint a belgák. Mi itthon ezt tulajdonképpen el sem tudjuk képzelni. A skót és walesi gaelről már nem is szólva. Mintha háborúznánk a felvidéki magyarokkal.
Az a dobozos zabkása, amit néhol üzletben láttam, persze itthon, az ilyen silány étek? Sosem kóstoltam még sem ezt, sem azt, de a beszámoló nem hozta meg igazán a kedvemet.
FlybyWire 2008.12.14. 21:52:09
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 21:52:10
zabkása nem volt? Vagy elcserélted egy plusz rasherre? :-)
FlybyWire 2008.12.14. 21:59:01
A stew-k (raguk) amúgy néha nem rosszak, aztán vannak a mindenféle "pie"-ok, amik elég borzasztóak. Volt egy "hunter's pie" nevű rettenet, amitől majdnem lázadás tört ki a gyárban, az még nekik is annyira szar volt, hogy hihetetlen! Minden héten kétszer volt viszont birka, amit szerettem. A birkamáj elég kemény kaja, iszonyat tömény birkaíze volt, bár én bírtam. Ehetetlen továbbá a sótlan, egészben főtt tápos csirkemell - ahhoz képest a porridge egy igazi ízorgia, ráadásul olyan száraz, hogy a nyelved fakéreg lesz azonnal tőle -brrr rettenet. Az összes zöldség ízetlen ,eleve nem süti őket nap egész évben, de utána még sótlan fűszertelen vízben meg is főzik őket - valami rettenet az is, olyan mintha elhaltak volna az ízlelőbimbóid.
Mikor másfél év után hazajöttünk, az összes itthoni kaja komplett ízorgia volt, minden ebéd örömünneppé vált :)
Szóval a mindennapok kajája kint egész egyszerűen rettenetes, borzalmas és szánalmas egyben. Nem ajánlom senkinek...
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 22:01:02
FlybyWire 2008.12.14. 22:02:29
FlybyWire 2008.12.14. 22:04:55
A halas kajáikkal egy a baj (ami a többi kajának is baja): nincsenek fűszereik.
Ha valaki evett már a dalmát tengerparton fokhagymás/fűszeres sült makrélát frissen, akkor az egész ír/angol seafood konyha 30%-ról indulhat csak - lefelé :(
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 22:13:43
Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.14. 22:16:49
FlybyWire 2008.12.14. 22:22:37
FlybyWire 2008.12.14. 22:23:55
Emlékszem, a belga srác olyan májpástétomokat hozott, hogy az valami hihetetlen!
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 22:45:44
Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2008.12.14. 23:11:09
cromwell2.0 2008.12.15. 03:33:23
ErrorFlynn 2008.12.15. 11:04:01
félve merem csak bevallani, szeretem a zabkását, natúrban is. biztos valami perverzió ez nálam. unokaöcsikém rendszeresen kap reggelire, persze cukrozás nélkül, mert kisdedet nem tömünk cukorral, és folyton belezabálok, nem tok neki ellenállni. pici ezzel-azzal, cukor/lekvár/édesakármi persze finomabb.
ja, és:
Peas porridge hot
Peas porridge cold,
Peas porridge in the pot
Nine days old.
Some like it hot.
Some like it cold.
Some like it in the pot
Nine days old!
igaz, ez borsókása, de majdnem zab. :-)
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.15. 14:24:49
próbáltad már libatepertővel és lilahagymával?
ErrorFlynn 2008.12.15. 15:22:07
hideg libamáj és vöröshagyma, ammá valami, de inkább, ha lehet, kenyérkén, és ne zabkásába...
sósan-magában okés, de más sósságokat belekeverni, hát nem tom.
Stupidella 2008.12.15. 16:21:03
www.irishfeet.hu/receptek/h_index.html
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.16. 22:12:10
az a sorozat szuper volt, mi is láttuk! A receptes linket pedig külön köszönjük!
MTi 2008.12.20. 22:36:04
No, maradok én a tanyán... :-)
Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.12.21. 06:02:27
indafoto.hu/pixelvilag/image/2518531-139821b7
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.21. 09:02:20
köszönjük! Azért nyugtass meg, hogy az a fehér ott a tetején nem tejszínhab...
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.21. 09:03:24
hát most tényleg úgy tűnik, hogy dioxinban erősebbek, mint fűszerben.
Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.12.21. 09:45:31
juliska48 2009.01.24. 11:19:49
Santolunes 2010.09.12. 10:57:35