Róma utcáin sétálgatva, a középületek falán bőven tenyésző domborműveket fürkészen szemügyre véve, a történelmi szimbólumok iránt fogékony turista olyan jelenségre lesz figyelmes, amelyet eddig főleg Németországban (a birodalmi fővárosban, illetve Münchenben) szemrevételezett, a teuton sast ábrázoló szobrok karmai között. Az utazó közelebbről is megszemléli a jelenséget és magában felkiált: jé, innen valamit lekapartak!


Csak hogy világosabb legyen, miről akarok beszélni:

A Vaterland tele van olyan épülettel, amelyen a Reichsadler (vagy az itt is látható Parteiadler, de a különbségbe most ne menjünk bele, érdeklődők kérdezzenek a kommentekben), szóval a germán sas látható, méghozzá az Adolf idejét idéző dizájnban. A németek takarékos náció; mivel a sas továbbra is címerállatuk, az egykoron obligát horogkeresztet kivésték a babérkoszorúból és máris eleget tettek a politikai korrektség kívánalmainak, ugyanakkor nem törölték el a múltat.
                                  





Szóval ott tartottam, hogy sétálgattunk Rómában,
s egyszercsak ráfutottunk az Olasz Köztársaság Államtanácsa székhelyéül szolgáló Palazzo Spada-ra.






Látható, hogy nem egy nagy durranás; Rómában tucatjával vannak ennél impozánsabb és szebb paloták.

Ami felkeltette a
figyelmem, az a bejárat felett, a zászlók alatt látható két, dombormű jellegű címer.





Szóval ez látható közelről. Balkéz felől az olasz történelmi címer savoyai keresztje (ezt nem bántották), a jobboldali címerpajzsból azonban szemmel láthatóan hiányzik valami.




Na ez az, ami hiányzik a domborműről: a fasces (asszem egyes számban fascio), vagyis a vesszőnyalábba rejtett bárd, ami annak idején a diktátorok testőreinek, a lictoroknak volt a speciális megkülönböztető jelük (emlékszünk a vonatkozó posztra?!)

Ez az ókori római szimbólum végigvonul a történelmen, és számos mai állam címerében, jelképrendszerében most is létezik.

Elég legyen mondjuk Franciaországot említeni, amelyik igazán nem nevezhető diktatúrának, és hivatalos címerében bizony ott a fasces.

Az olaszoknak az a problémájuk, hogy annak idején Mussolini beemelte az általa megálmodott fasiszta állam szimbólumrendszerébe (a fasiszta szó is innen, a fasces-ből származik), és amikor a cirkusznak vége lett, a fascio kegyvesztetté vált - és nekiálltak lekaparni az összes állami intézmény faláról.

Egy liktor idealizált képe itt oldalt, legalábbis ahogyan őt és vesszőnyalábját az utcai felvonulások során rekonstruálták.

Csak azért szenteltem egy külön posztot a fascionak, illetve az egykori olasz állami szimbólum intézményesített levakarásának, mert a horogkereszt mellett ez a másik olyan eset, amikor egy - az eredeti históriai kontextusból kiragadott, a modern történelemben dicstelen pályafutást maga mögött tudó - többezer éves szimbólum nemkívánatossá vált egy demokráciában.

Persze lehet ezen vitatkozni, érveket és ellenérveket felhozni, neadjisten hazai párhuzamokat keresni és találni, csak egyet kérek MINDENKITŐL: ez egy utazási/gasztronómiai blog, ne kezdjünk el itt árpádsávoszászlózni, plíz!!!

Köszönöm.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.11. 10:51:32

Nem tudom, voltatok-e az idén az @rc kiállításon. Ott volt egy nagyon jó plakát, "országzászló címen". Na, azon mindenki megtalálja a magának valót:)
(Ha nem voltatok, akkor a 23. kép: www.arcmagazin.hu/index.php?module=article&category=3328,3336&news_id=2025 )

ErrorFlynn 2007.10.11. 11:56:57

és azt lehet tudni, hogy azt a bárdot miért dugdosták bele a vesszőnyalábba? ezt soha nem értettem. hatékonyabb a bárd, ha vesszőnyaláb a nyele? vagy épp ellenkezőleg? a vesszőnyaláb szimbolizál valamit? vagy csak azt akarták, hogy hülyén nézzen ki?
ja, és mi a különbség a R.adler meg a P.adler között?

Tutajos 2007.10.11. 12:13:29

A fasces a római államban a hatalom jelképe volt, bizonyos tisztviselőket (nem csak a dictatort!) fascest hordozó lictorok (törvényszolgák) kisértek. a kisérő lictorok száma változott, jelentése volt annak, hogy a tisztségviselő előtt vagy mögött haladtak, és hogy a vesszőnyalábba volt-e bárd dugva, vagy nem (a tisztviselő mindenkori jogkörétől függően). A dictátort mindig 24 bárddal rendelkező fascest hordozó lictor kisérte (neki járt a legtöbb).

Rav Antal 2007.10.11. 12:23:39

A vesszőnyaláb és bárd jelentése az ókori Rómában a következő volt: a kísért személynek joga van megvesszőzni, vagy akár le is fejezni.

ErrorFlynn 2007.10.11. 12:32:34

áh, értem, Rav, köszönöm. így már világos.

Héttörpe (törölt) 2007.10.11. 12:51:12

úristen csurtus! Nácifasisztaárjaösszeesküvés Rómában. Ez igen. Kezdhetek rettegni? baromság, hülye hangulatkeltés. nem a jelképekkel van sosem a baj, hanem a gonosz emberekkel akik a jelképek alatt gyülekeztek, gyülekeznek.

ErrorFlynn 2007.10.11. 13:00:00

Héttörpe, olvasd át újra az egészet, többször is, ha kell, és aztán jöjjél rá, hogy ** vagy.

Héttörpe (törölt) 2007.10.11. 13:05:43

ErrorFlynn. Olvasott volna inkább anyukád ahelyett, hogy téged megcsinált.

Wolverine293 2007.10.11. 13:11:27

A bárd általában csak Róma (mármint a város) határain kívül volt beletűzve a vesszőnyalábba. Városfalakon belül csak vesszők voltak.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2007.10.11. 13:29:23

7törpe azt hiszem, még új itt, mert mintha kissé elütne az itt megszokott hangnemtől..

Csuri / Bariildi 2007.10.11. 13:35:57

Error, 7törpe,
asszem kölcsönösen félreértitek egymást, sajnálnám ha ezen poszt miatt ilyen khmmmm....vita alakulna ki...
Én nem vettem negatívan 7törpe első megjegyzését, mert bár nem volt szmájli az összeesküvés vizionálása után, odaértettem.
A második bejegyzését viszont nem szívesen tűröm a kommentek között sem!

Aranka:
a posztot kitették a Zindex nyitólapra, azért vannak új hozzászólók is.
Ennek csak örülünk, de azt is reméljük, hogy nem megy át anyázásba a kérdés.
Ez továbbra is egy utazási-gasztro-aminekünktetszik blog, nem csúsznánk el a hazai acsarkodás szokásos mederébe - erre kérek szépen mindenkit.
Köszönettel:
csur (csurtusék egyik fele)

ErrorFlynn 2007.10.11. 13:46:21

igen, ezért is nem reagáltam, és maradtam szeppenten csendben, irtóra szégyellném magam, ha miattam szabadulna rátok ide nem stimmelő indulat, és ha tényleg szmájlival szánta, akkor tényleg félreértettem. ha meg nem, akkor is písz.

LZoltan 2007.10.11. 13:49:58

"a fasces (asszem egyes számban fascio), vagyis a vesszőnyalábba rejtett bárd, ami annak idején a diktátorok testőreinek, a lictoroknak volt a speciális megkülönböztető jelük"

Kicsit megtévesztő. A consuloknak is voltak lictorai, sőt a censoroknak is, igaz ők nem hordhattak fegyvert (amúgy etruszkoktól vették át ezt is), a bár és a vesző nyaláb a köztársaság korában azt jelképezte, hogy ezek azok az eszközök amivel megvédhetik a Római Szenátus és Nép hatalmát. Nem csak jelképes volt, ténylegesen használták is őket elsőnek rögtön Brutus consulsága idején.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.11. 17:59:54

Minden érdemi hozzászólást, pontosítást és kiegészítést megköszönök.

Héttörpe, nagyra tudnám értékelni, ha Errortól elnézést kérnél. Ugyanezzel a lendülettel rámutathatnál arra is, mikor írtam én bármikor azt, hogy önmagukkal a jelképekkel van baj?

Error,

ha Héttörpe nem teszi meg, én kérek elnézést amiatt, hogy a blogunkban ez a sértés ért; szerintem amúgy meg tökéletesen a helyén tudod kezelni a történteket.

Reichsadler - Parteiadler:

A Birodalmi sas mindig jobbra néz (mármint a saját jobb szárnya felé); ez volt látható az állami felségjelzéseken (pl. hivatalos dokumentumok borítóján, nagykövetségek bejáratánál, stb.).

A Pártsas (vagyis az NSDAP jelvényállata) balra nézett; ezt az SS-egyenruhákon (övcsaton vagy tányérsapkán) vagy párt-igazolványokon figyelhetjük meg - lásd posztunk első fotóján .

Ráadásul a karmaik között tartott koszorú, és az abban látható szvasztika méretei is különböznek: a RA esetében ez kábé másfél-kétszer akkora volt, mint a PA-nél.

És ha ezek után most lefasisztáz valaki, hát... inkább nem mondok semmit.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.11. 18:18:32

Még valami:

A mostani német címerben is jobbra néző sas van, mint egykoron a Reichsadler. Ez nem meglepő, mert ez a szokásos heraldikai póza: a lengyel, a román, az osztrák, amerikai, stb. címersasoknál is.

Ennél könnyebb a kétfejű (orosz, albán, szerb) sasok helyzete: egyik fej erre, másik fej arra.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.11. 20:46:52

Hát, biztos azért, mert valami mocsok fáradt vagyok, de nem értem, hogy adott okot a félreértelmezésre.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2007.10.11. 21:47:37

Peat,

egy Kárpát-medencényit neked a zéhához (vagy mi is les rád orvul a héten...)

Csurtusék

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.11. 22:06:40

Csurtusék,

köszönöm-köszönöm, ma elméletileg sikerrel abszolváltam ( az összes 8 nevű muszlim monnyon le), így innentől elvileg bármikor ráérek egy sörölésre:) Már ha nem dolgozok. Szóval szóljatok, mikor lenne Nektek jó. No meg persze Error kisasszonynak:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.12. 05:53:13

Azon leszünk. És gratula a sulibeli izéhez.

ErrorFlynn 2007.10.15. 13:31:18

csurtus · csurtus.blog.hu 2007.10.11. 17:59:54
köszi, és persze ugyanmár.
Peat, ha gyakorlatilag is sikeres voltál, akkor vivát, meg milyenügyesvagy :-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.15. 15:59:15

Error,

köszönöm, köszönöm:) Olyan ügyes voltam/vagyok, hogy a gugli és minden más segítsége nélkül le tudom írni Mahmud Ahmedinijad nevét:D Hát nem halálbika?;)

Liberté_73 2008.10.28. 19:13:01

rémlik nekem egy kifejezés valahonnan: "fasci di combattimendo" ... fentiek fényében akkor mi is ez, tudja valaki?
süti beállítások módosítása