Ahogyan azt már említettem, blogunk egyik vastörvénye a politikamentesség. Most is igyekszem ehhez tartani magam, noha az (észak)ír kérdésben meglehetősen sarkos véleménnyel rendelkezem. Az írek és országuk (figyelem: nem államuk-at írtam!) a kedvenceim toplistáján dobogós helyet foglalnak el.

 


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.09.13. 11:51:51

Nagyon kemény, voltam párszor. Nem kedvelik a katasztrófaturistákat, de a sima turistákat se nagyon.

Newtownards Rd.: csodálatos Loyalist Gift Shop, mindenre kiterjedően :) Nem jöttünk ki üres kézzel...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.13. 12:22:11

@Modor Tibi:

Én tök véletlenül (?) betévedtem legurítani egy sört egy kocsmába. A helyi vagány csávók rögtön kiszúrtak maguknak és érdeklődtek, hogy honann jöttem. Mondom: Hungary.

Kérdés:

- És ti milyen vallásúak vagytok?

Gyors körbepillantás a krimóban: az uralkodó szín a zöld, a falon valami torzonborz kelta hős talpig állatbőrben bárddal aprít valami páncélruhás arcot, a hangszórókból kelta dallamok. Nem volt túl nehéz döntenI:

- Természetesen katolikusok!

(És annyira reméltem, hogy református őseim nem térnek vissza valamelyik álmomban szétrugdosni a seggem...)

A barázdált arcok elmosolyodtak, semmi bajom nem lett, megittam a söröm, kicsit dumáltunk általánosságokról, majd emelt fővel távoztam.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.09.13. 12:39:41

Tyű. Kemény hely lehet valóban. Szerintem a republikánus falfestmények ötletesebbek (a bemutatottak közül), s ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy karnyújtásnyira tőlem Gerry Adams fénykép hever. :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.13. 18:23:51

@tiboru: eszembe jutott valamelyik vadnyugatos film a polgárháború idejéből, midőn hősünk az érkező szürke egyenruhásokat mint délieket tiszta szívből üdvözölte, mire azok leverték az út porát az uniformisokról és elősejlett a kék posztó. eztán jött a szopás.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.13. 18:36:38

Pedig úgy elmennék azokra a tájakra, de mint renegát katolikus dezintegrált személy talán nem lennék biztonságban :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.13. 18:59:59

@Zig Zag:

Ez még a Pinkertonos poszt kommentjeihez is jó lenne :-)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.13. 19:01:16

@Gloria Mundi:

A mostani lemiles pedigréddel max. a Shankill Roadon örülnének neked :-)

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 19:19:09

Nem értem a cikk szerzőjének lelkesedését. Bár az látszik Belfaston, hogy az utcák szélesebbek, és úgy általában egy jobb, élhetőbb, minőségibb város lehetne, mint bármelyik más ír város, de ez a középkori hangulat, melybe nem csak a romantika, hanem a hiedelmek és babonák keveredése a politikával, így 2010 tájékán nem hogy nem menő, de egyenesen szánalmas. A közbiztonsági állapotok is siralmasak, folyamatosak az önbíráskodó, kínzással-csonkítással-gyilkolással egybekötött egyéni megtorlások, melyek fölött a rendőrség szemet húny. Egyfajta balkáni rendszernél és aljább, középkori hiedelmekbe tagozódott, délamerikai kokainmaffiák uralta országokhoz hasonló korrupció, a magyart lepipáló belső gyűlőlködés, leöntve a vallásos katyvasszal. A város legnagyobb büszkesége, hogy náluk építették a Titanicot, aminek ugye, szintén szép kis vége lett rögtön az első útján. Méltán lehetnek büszkék rá, és magukra is.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.09.13. 19:27:57

@dH2K:

Biztosan a poszt szerzőjének felelőssége, hogy ezek szerint nem jött át a lényeg: NEM a gyűlölködést, a kétségkívül elkeserítő szembenállást és a mai napig fennálló ellenségeskedést csodálja, hanem az ír nemzet 700 éve tartó konok kitartását és elkötelezettségüket az iránt, hogy a saját országukban a saját maguk urai szeretnének lenni.

Sokszor nagyon elítélendő módszereket használtak, rengeteg keserűséget és szomorúságot okoztak önmaguknak is, de azt ne vitassuk el tőlük, hogy joguk van (joguk LENNE) egy egységes Írországhoz.

A vallás csak külsőség, megnyivánulási forma. Okozat és nem ok. Mindössze következmény.

Szerintem.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 19:28:08

Persze ha a ronokszenv a közös szopásban keresendő, úgy érthető a szimpátia. Valóban van párhuzam az ír-magyar sors között, hiszen mindkét népet évszázadokon át, váltva szopatták a nagyobb tesók, mindkét nép gyűlölködve szopatja saját magát, mindkét nép vezeti az alkoholisták toplistáját, és végül mindkét nép megünnepli, hogy a saját őseik vallását politikai érdekekből elhagyattatták velük és rájukkényszerítették a kereszténységet (szent patrick nap illetve szent istván féle tüzijáték napja). És mi örüljünk ostoba buta tészta arccal együtt az írekkel, két miatyánk között bebaszva, amiért egykori vezéreink kiárulták őseink hitét. Valóban, mindezek fényében, érthető a párhuzam, hisz mindkét nép a magabiztos, maradi, helyzetére büszke és abból kimozdulni nem akaró lúzerország kategóriát erősíti. Én unionista vagyok, legyen az EU, UK, vagy USA.

Mert mit adtak nekünk a rómaiak? Az íreknek csak az utakat, a törvényeket, az épületeket, az egyetemeket na és persze a nyelvüket. A legtöbb ír ma már csak angolul tudja szidni azokat a fránya unionistákat, ami valahol egészen groteszkül fest.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.13. 19:30:02

@dH2K:

A közös balsors néha nagyobb kovász, mint a közös nyelv.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 19:39:06

Elnézést a kissé offenzív kirohanásért, itt korán reggel van és még nem hat a kávé.

Egyik ír nacionalista, jelenleg délkoreában angolt tanító barátnőmet sikerült már egész unionistává formálnom, például belátta hogy ha azok a velejéig gonosz angolog nem kolonizálják őket, akkor az ő anyanyelve most nem az angol lenne, és nem csak hogy nem értenék meg a torokhangú gaelic hörgését a világon szinte sehol, de még munkája se nagyon lenne, nem utazgathatna kedvére, főleg nem dolgozhatna délkoreában, pusztán abból megélve, hogy az anyanyelvén beszél.

Kicsit visszásnak érzem azt is az írekkel kapcsolatban, hogy miután megkapták néhány éve az EU addigi legnagyobb fúziós támogatását, és az még jobban megdobta az irgalmatlanul felpörgött gazdaságot, akkor volt arcuk ahhoz, hogy a Phoenix parkban egy hatalmas EU ellenes tüntetést rendezzenek, a soha nem látott jólét közepette (ennek már azóta vége, most bezzeg nem tüntetnek). Illetve kissé zavart az is, hogy a nagy függetlenkedés közepette, talán kis CIA hátszéllel (irgalmatlan propagandával) ugyan, de egyedüli országként megakasztották a lisszaboni EU szerződést annak idején. Én megértem, hogy valaki a középkorban, függetlenül, izolálva, nem tudomást véve szeretne a világtól élni, a katolikus egyház jóleső homályában, nem akar tudomást venni arról hogy gömbölyű a Föld, és a Nap körül kering, és nem akarja hogy integrált legyen az EU, mert már évszázadok óta beszűkülve a függetlenségéért küzd, és azon az áron is vállalná, ha ma már nem az a trendi, és még izlandnál is lejjebb csúszna (kik szintén most kéredzkedtek vissza az EU-ba valamiért), szóval ha nem tetszik nekik az EU, akkor lépjenek ki, csinálják egyedül függetlenül, de ne akasszák meg a fogaskerekeket. Az USA-nak is 150 évébe telt amíg összeállt, én nem fogok olyan hosszú ideig élni, és jó lenne egy ideológiai-politikai-vallási megosztottságtól mentes, egységes európában ébredni.

Hiszen milyen jó is hogy mi már vizum nélkül utazhatunk és dolgozhatunk, 15-20 éve még más idők szelei fújtak, kinek hiányzik az?

Egyébként kedvelem az íreket, kedves, vendégszerető, aranyos emberek, évekig éltem is kint, mondjuk a vallásos agymosás beszivárgása még a 20-as 30-as generációkba is kicsit rémisztő, de hát Lengyelország mellett írország a második legvalláskárosultabb ország Európában. Dublinban a sorminta templom-kocsma-iroda, templom-kocsma-iroda.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 19:42:50

És a cikk ciménél maradva, annak idején lőttem én is néhány felvételt azokról az ominózus falfestményekről:

www.flickr.com/photos/dh2k/1834040958/in/set-72157622708815182/

Eastbay1 2010.09.13. 19:45:40

@Zig Zag: Az nem "valamelyik vadnyugatos film", hanem A jó, a rossz és a csúf.

Eastbay1 2010.09.13. 19:56:08

@dH2K: Elég egyszerűen látod a dolgokat. Nehogy azt hidd, hogy az EU-ból csak úgy ki lehet lépegetni.
Egyébként sok mindenben igazad van, de ennyi erővel London is mondhatná azt, hogy "Ááá b+, nagyvonalú leszek, odaadom azt az elmaradott vidéket az íreknek, úgyis csak a pénzt viszi, sz@pjanak vele ezután a pápisták.". A britek ragaszkodását is tekinthetjük maradiságnak.

incognita 2010.09.13. 20:25:53

@dH2K: Most miről beszélünk? Észak-Írország vagy Írország? Jó, jó, tudom...

Michael Collins 2010.09.13. 20:50:56

@tiboru: Én Derryben a Bogsideban mentem be egy katolikus kocsmába, de tök nyugodt voltam, szépen végig néztem a Véres Vasárnapról készült képeket a falakon és ittunk 2-2 Strongbowt.

Michael Collins 2010.09.13. 20:58:41

@dH2K: Az első bekezdésedre csak annyit hörögnék, hogy póg mo thóin és tiocfaidh ár lá!
Egyébként gondolkozz el azon, hogy mit tettek a bevádorló skótok és anolok az ulsteri írekkel. Javaslom olvasd el Edward Rutherfod (egyébként angol) író két könyvét. Dublin - Az Alapítás és Irország ébredése.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.09.13. 21:02:47

@dH2K: "Én unionista vagyok, legyen az EU, UK, vagy USA."

Azért unió és unió között van ám különbség. Mert ugye ennyi erővel esetleg Szovjetuniót is idesorolhatnánk, nemde...

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 21:14:15

@promontor: Ha utaztál már a new yorki vagy a brit metróval, és tudod milyen gyönyörű az orosz metró (talán a világ legszebb hálózata), akkor értékelhetnéd például, hogy annak idején a gonosz szovjetektől megkaptuk egy az egyben gyakorlatilag az akkori világ messzemenően legjobb metróját. Azok a gonosz rómaiak! Más országok (pl. Lengyelország) nem részesültek ilyesmiben, ők csupán egy toronyházat kaptak metró helyett.

Ha tényleg akkora szemetek voltak ezek a szovjetek, akkor temessük be földdel szerintem a magyaridegen ruszki metrót és ássunk mellette kaszával egy újat, ami színmagyar.

Dublinban is lett volna metró, a britek elkezdték az építkezést, csak aztán az öntudatos írek időben kirugdosták őket.
Azóta is busszal - meg helyenként időnként lovakkal a kocsik között - járnak. Egészségükre! :)

Érdemes a keletmagyarországi paraszokat megkérdezni (az idősebb generációt), akik mai napig panaszkodnak hogy az EU nem veszi át azokat a terményeket, amiket a KGST piacok szemrebbenés nélkül felszívtak annó. Az más kérdés, és külön skizofrénia, hogy ugyanezek a parasztok zsigeri komcsigyűlöletre lettek nevelve és szocializálva, de őket mindig is kesztyűsbábként kezelte a politika, ahogy teszi velük ma is a jobbik.

Az írek pedig azért a jobboldali brit közlekedést, az angol nyelvet, az elektromos dugókat, az épületeket, az emeletes buszokat, meg a katolicizmust köszönik szépen, megtartották. Kár, hogy a dublini guinness gyár már angol tulajdonban van, de azért mosolyogva megisszák és büszkék rá.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.09.13. 21:17:55

Egy erdélyi ismerősöm mesélte, hogy beültek egy ír pubba és angol-román meccs ment a tévében. Amikor a törzsközönségnek feltűnt, hogy az új arcok mintha nem a románoknak szurkolnának, némileg lincsesebb lett a hangulat és kedvesen számonkérték őket, hogy ezt most akkor hogy. Rémülten magyarázkodni kezdtek, hogy honnan jöttek és hogy nekik a román az az, ami az íreknek az angol. Erre igen nagy lett a barátság és együtt szurkoltak tovább a két ellentétes csapatnak...

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 21:21:15

@Eastbay1: London azért nem mond ilyet, mert sok ír él északíroszágban, aki származástól függetlenül - úgy, ahogy én is - meg van róla győződve, hogy igazából nem csak rosszat kaptak az angoloktól, és hisz a rendszerben. Mint ahogy nálunk is pl. rendszerváltozástól függetlenül sokan vannak, akik továbbra is hisznek a szocialista (vagy náci, stb) eszmékben. Az anyaországbeli angoloknak annyi köze van ahhoz, hogy mi folyik északírországban, mint amennyi a mai Németországnak ahhoz, hogy nálunk ma 2010-ben Magyarországon a 30-as évekbeli nyilas pártot utánzó szélsőjobboldali rasszista náci pártra közel 1 millió ember szavazott. Egyszerűen van nálunk ennyi ember, aki ebben hisz, náluk pedig szintén számos ember, aki az unioban és/vagy a köztársaságban hisz.

Egyébként egy dolgot magyarázzon el nekem valaki (ezt az írek sem tudták pontosan). Adott egy szigetország, körbe körbe tenger és óceán. Mint anglia, japán, izland, és megannyi más. Mi a hócipőért nem tanultak meg az írek néhány ezer év alatt hajókat építeni és halászni? Hát hogy lehet úgy éhenhalni a monokulturálisra állított krumpligazdasággal hogy közben ott van körbe a tenger milliónyi hallal?

Michael Collins 2010.09.13. 21:28:00

@dH2K: Vicces, hogy a Diageo szerinted angol cég :)! Az Inbev szerinted belga vagy brazil cég volt?

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 21:29:49

@szs.: Folyamatos piálás keddtől szombatig, alkeszok a nappal is állandóan nyitva tartó kocsmákban, minden sarkon három kocsma, pia, foci, templom - ez mind mind azért van, hogy leszedáljon, és lehetőleg egyáltalán ne kelljen szembesülni azzal, hogy folyamatosan szürke az ég, nincsenek színek, és állandóan zuhog a széllökésektől a nyakadba öblögetett, párás, vízszintesen szitáló hideg eső.

Eastbay1 2010.09.13. 21:31:37

@dH2K: Örülök, hogy másban is felmerült már ez a krumplivészes-halászós kérdés:)
De a válaszod első felére reagálva: nem hiszem, hogy nagyon érdekli a brit kormányt, hogy van-e olyan ír Észak-Írországban aki egyetért a terület hovatartozásával. Egyébként az írek nagyrészt elismerik az angolok érdemeit (bármit is jelentsen ez) és a mai írek nagyrészt le is sz@rják már az egészet. Meg lehet nézni hány százaléknyi szavazatot kapott a Sinn Fein az írországi választásokon. (Asszem a parlamenti választásokon 3éve meg a tavalyi önkormányzati választásokon is 6-7%-ot kapott, gyakorlatilag súlytalanok.)

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 21:34:07

@Michael Collins: A volt ír főnököm és a wikipedia szerint londoni a cég, és a londoni tőzsdén jegyzik. Hogy ez mit jelent azt nem tudom, és a kérdésed másik felére sem tudom a választ, mivel nem vagyok az a tudálékos alkesz tipus.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.13. 21:35:18

@szs.:

Na ezt a helyzetet kiválóan el tudom képzelni :-)

Michael Collins 2010.09.13. 21:36:55

@dH2K: Bakker te nagyon el vagy tévedve! Az ulsteri skótok és angolok azért nem támogatják az egyesülést a köztársasággal, mert egyrészt félnek, mivel az őseik már az 1500-as évek után települtek át és egyszerűen kisajátították az írek földjeit! Persze csak ott ahol jó termő föld volt.
Az írek meg azért haltak éhen a burgonyavész alatt, mert az angol földbirtokosok nem voltak hajlandóak a szegényeknek gabonát osztani, nem támogatták a liberáris támogatott élelmiszer importot és a közmunka programokat sem.
Egy több gyermekkel rendelkező szegény ír családfő meg hogy a fenében menjen el halászni, főleg, ha nem a tengerparton él?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.13. 21:38:30

@dH2K:

Ellentétben mondjuk Manchesterrel vagy Liverpoollal, ahol a mediterrán szellő narancsligetek illatát hozza, és ahol jóformán nincs egy kocsma sem, csak balettintézet, zeneakadémia és illemtan-főiskola :-)

Michael Collins 2010.09.13. 21:38:55

@dH2K: Kedves dH2K! Ismersz? Mi alapján nevezel alkesznek?
Tudod nekem ez a szakmám, értek a sörgyártáshoz!

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 21:43:10

@Michael Collins: Persze, szemetek az angolok, ha meg valami baj van, akkor meg segítsenek, mert különben szemetek? Tudtommal a krumpli amerikából való honosítása előtt egy rendkívűl diverzív mezőgazdasággal rendelkezett a sziget, csak aztán mindenki elkezdett mohón krumplit termelni, aztán jött a baj. Miért kellett volna az angoloknak segíteni, amikor nekik is hasonló gondjaik voltak? Miért nem rendelkeztek az írek az angolokhoz (vagy a vikingekéhez) hasonlatos hajózási, halászási kultúrával? Miért nem alakult ki bennük ez a fajta öngondoskodás?

Voltak az angoloknak disznóságaik és túlkapásaik, de - főleg a középkori állapotokhoz mérten - még úgy is sokkal civilizáltabban viselkedtek, mint amennyire lealjasodhattak volna (hiszen mindig van lejjebb), vagy ahogy más fejlettebb kultúrák kezelték a gyarmataikat (gondolok itt a spanyol/portugál hódítok kedvességeire).

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 21:49:34

@tiboru: Az általad említett két város gyakorlatilag miskolccal van egy szinten. Egész anglia az egykor oly büszke iparába belefulladt hatalmas téglákból kirakott gyártelep, London nagy részét is beleértve. Nyilván rokon a két kultúra, sokat merítettek egymásból nem csak a nyelv, de alkoholizálás és focihuligánkodás terén is.

Az ír nép igazi túlélési stratégiája egyébként nem az "elcsatolt" északi részek feletti középkori kakaskodásban rejlik, hanem abban hogy képesek voltak létrehozni egy több mint 40 milliós ír kolóniát az országuk határain kívűl, így a népük túlélése garantált. Ebből több mint 40 millió ír él jelenleg az USA-ban, több mint 2 millió Ausztráliában, stb.

Gyakorlatilag a lakosságuk több mint 1100%-a (!) emigrációban / külföldön él.

Nem értem miért torzsalkodnak azon a talpalattnyi, esőáztatta, szürke-barna-zöld, folyton nedves és párás kietlen pusztáért ott a csücsökben, de úgy látszik mindenkinek más lapokat oszt az élet, valakinek azt hogy meleg kakaóval kezdje mosolyogva a napot, valakinek meg azt, hogy az esőben várja kékrefagyott szájjal távcsöves puskával amíg az a köcsög katolikus-köztársasági rendőr megjelenik a sarkon, akinek pedig megmondta hogy nem érdekli hogy családtag, ha aznap bemegy dolgozni, lelövi.

Michael Collins 2010.09.13. 21:53:40

@dH2K: Látom az értő olvasás nem az erősséged! Az ír területek angol földbirtokosai voltak azok, akik gyakorlatilag elszállították a gabonát Írországból! Ezek voltak az u. új-angolok, akik mélységesen lenézték a korábban, még Strongbow idejében érkezett angolokat! Persze azért is mer az utóbbiak katolikusok voltak!
Öngondoskodás, jó vicc. Minden gyakorlatilag a protestáns angolok irányítása alatt volt. A katolikus ír parasztság nem tudott semmit tenni, max. elszegődött bérlőnek egy protestáns angol földjére, ami nem volt leány állom!
Lord Cromwell írországi cselekedeti szerinted nem voltak túlkapások?
A Húsvéti Felkelés után a Black and Tans gyilkolászásai szerinted nem voltak túlkapások?
A Véres Vasárnapról már ne is beszéljünk! Bár ez utóbbi miatt már a brit kormányzat is bocsánatot kért (eső után köpönyeg).

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.13. 22:03:35

@Michael Collins: Minden gyarmatosítónak vannak túlkapásai, nálunk is kicsit erősebben pracliztak vissza a szovjetek 56-ban, meg mi is sietve kideportáltuk néhány először jogaiktól majd tulajdonuktól és végül életüktől is megfosztott honfitársunkat, aztán nem hogy bocsánatot nem kért senki ezekben az ügyekben, de sokan azon az állásponton vannak, hogy tulajdonképpen nincs is miről beszélni, mert ilyesmi igazából nem is volt, de ha mégis lett volna, akkor megérdemelték.

Szóval a gyarmatosító is ember, és nem könnyű sem a gyengébbnek, sem az erősebbnek, főleg, hogy az előbbi mártírkodhat legalább, viszont rendszerint az utóbbié a felelősség.

Én sokat köszönhetek írországnak, és kedvelem az ír embereket, de tőlem mind a nacionalizmus, az alkoholizmus, a foci, az állandó szürke felhőréteg és az év 365 napján folyamatosan zuhogó eső, valamint az ájtatos vallásosság és ortodox konzervatizimus igen messze áll, így akármilyen kedvesek és barátságosak, az ő világuk nem az én kultúrám, vagy olyasmi, amit követendőnek tartok.

Nge Swazili Mbeko 2010.09.13. 22:03:50

A posztban utolsónak berakott falfestmény egy kurva nagy epigon, lásd: Osprey ESS015 Falklands War 1982.pdf fedélfotója.
Ez persze totál off, de kissé nimbuszromboló lehet...

Michael Collins 2010.09.13. 22:10:30

@dH2K: Jó vicc! Ezeks zerint elismered, hogy az angolok gyarmatosították Írországot. Akkor szerinted nincs joguk az íreknek (akár fegyverrel is) vissza venni őseik földjét? Egyébként tudod ki az a Strongbow?
Ja és még mindig nem válaszoltad meg miért alkeszeztél le!
Ha nem szereted a focit, akkor nézz rögbit, abban sokkal jobbak az írek!

Michael Collins 2010.09.13. 22:18:34

@1szerű mozdonyfütty: Gondolom ennek semmi köze sincs a walesi Ospreys Rugby csapthoz :)!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.09.13. 23:10:53

@dH2K: Nos, csodálatos adománya tényleg a Szovjetuniónak a budapesti metró, rögtön mellé vehetjük a török időkből itt maradt fürdőket is. Csak sajna nem ez a lényeg, hanem az, hogy Te unióról beszélsz, majd nem kis csusztatással felsorolsz két tényleges uniót (EU és USA) meg egy birodalmat, erre próbáltam utalni.

És persze, a birodalmak is terjesztenek civilizációs vívmányokat, legfeljebb az a kérdés, hogy ezen vívmányokra hivatkozva akkor talán ne beszéljünk az érem másik oldaláról, úgymint leigázás, kizsákmányolás.

Meg arról, hogy esetleg birodalmak nélkül is elterjedtek volna ugyanazok a vívmányok, bár persze biztos az angolok nélkül még ma se lenne egyetem Dublinban és elektromosság se biztosan... Katolikusok pedig végképp nem lennének, ugyebár.

Eastbay1 2010.09.13. 23:22:47

@Michael Collins: Nem is tudtam, hogy ilyen okai voltak a famine-nek.

Eastbay1 2010.09.13. 23:29:56

@dH2K: Egyébként az qrvára nem igaz ám, hogy 40 millió ír élne az USÁ-ban. Ott kvázi írnek vallani magad. Találkoztam olyannal, aki írnek vallotta magát, mert a kutyája ír. És igen, komolyan gondolta. Ez az USA, nem kell őket komolyan venni.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.14. 00:04:52

@Michael Collins: Úgy hogy felveszi a batyúját és elsétál a tengerparthoz. Te hogy jutottál ki írországba? Gondolom vettél egy repülőjegyet. Biztos nehéz, kemény idők voltak azok, de aki feudalista módon körömszakadtáig ragaszkodik a talpalattnyi esőáztatta sárléhez, az gyakorlatilag az emberi helyváltoztató képességét köpi szemen, és alacsonyodik le a növényi, pusztán helyzetváltoztató szintre. Egész népek vándoroltak, vándorolnak évszázadokon, évezredeken át, ha a megváltozott körülmények ellehetetlenítették az életüket az adott helyen. Mi magyarok sem véletlenül érkeztünk a kárpátmedencébe, és a szegény kisnövésű kelták sem véletlenül menekültek egészen az északnyugati kis esőáztatta folyton borongós felhőkkel burkolt szigetre. Őket legalább csak egy irányból szopatták, minket gyakorlatilag minden létező irányból.

Vannak népek akiknek a "maréknyi igaz ember keservesen szopva küzd az igazáért" sors jutott, és vannak emberek akik ebben a feelingben szeretnek élni, és sírva együtt vígadni. Szerintem ez egy erősen dekonstruktivista, negatív életszemlélet, mely sehová sem vezet.

A történelmi handabandán túlmutatva viszont tényleg azt kell mondanom, hogy a ma írországban élő írek szinte kivétel nélkül mind becsületes, dolgos, kedves és vendégszerető emberek, ha mi magyarok csak fele ilyen szorgalmasak és befogadóak lennénk (Dublin 60%-a bevándorlókból állt 3 éve), a gazdaságunk olyan szaltót dobna, mint az 1867-1919-es kiegyezést követő arany monarchia időszakban, amikor érdekes újításképpen a változatosság kedvéért egyenlő jogokat adtunk a különböző kisebbségeknek (amiket aztán szépen meg is vontunk tőlük és kirugdaltuk őket a p*ba, de az egy más történet).

Egyébként vannak írországban is felvilágosult emberek, pl. www.catholic.ie/

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.14. 00:06:31

@Eastbay1: Én rengeteg valódi írt ismerek az USA-ban, olyat is aki több generáció óta él itt értelmiségiként, és olyat is aki kissé rendezetlen papírokkal, erősen cork-i kiejtéssel, tréningnadrágban knackerkedve kivörösödött fejjel piál házibulikon, meg olyat is akit nemrég deportáltak vissza írországba túltartózkodás miatt.

sorica123 (törölt) 2010.09.14. 16:43:45

@dH2K: na most akkor nézd meg Írország többi részét. Gondolod, hogy az írek szeretnek így élni? Amúgy meg ja, nem kötelező sem az íreket szeretni, sem az angolokra tiszta erőből fújni. Amit akkor tettek az viszont embertelen volt. Sok minden borzalom történt már a világban, ez is egy. De ezt persze nem 'az angolok' csinálták, hanem egy rakat erre kiképezett, csak az 'ellenséget' és nem embereket látó katona. Írekről meg nem nagyon lehet véleményem, mert nem is tudom, élőben hányat láttam közelről (keveset), de azt látom, hogy számomra már kicsit öööizé mértékig vallásosak, rengeteg a fanatikus is (meg egy rakat dolgot egyszerűen nem értek, mert nem vagyok ír és nem laktam ott), és nekem se az esetem az az állandóan trottyos idő, ami úgy a Brit-szigetek egészét pártsemlegesen beteríti (se az általa kiváltott esztelen vedelési hajlam). De összességében valahogy mégis tetszik az ír világ, és odamennék. Észak az más, az ilyen. Seamus Heaneyt ismeri itt valaki? (no politika, ő egy költő, és én eléggé bírom. Ahogy észrevettem, sokan ismerik, Amerikában is tanított.)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.09.20. 10:24:44

@tiboru: Azért szomorú, hogy elvben Európa civilizáltabb felén ilyen kérdést felhúzott szemöldökkel tesznek fel...

vén betyár 2010.09.21. 09:19:58

A bujdosó kuruc szegénylegények és Jánosik egyenesági leszármazottjaként minden rokonszenvem a szabadságukért, önállóságukért, függetlenségükért harcoló népeké.
Hamis és sekély minden olyan magyarázat, mely szerint milyen jó is nekik.
Mint nekünk a három részre szakadt Magyarország, később az internacionalista szocializmus.Az állatok is tovább élnek az állatkertben, mint szabadon - de jó nekik!
Csodálatos, hogy egy ilyen érdekes, színes, politikamentes poszt milyen vitát kelt, milyen kérdéseket vet fel.
"Miért nem tanultak meg hajót építeni?"
Miből, mivel, hogyan?Miért nem tanul meg repülni a rab oroszlán?
Két pogány közt megmaradni, már ez is nagy feladat!
Feladni?
Élne még, lenne még magyar, ha elfogadtuk volna ezeket a hamis magyarázatokat?
süti beállítások módosítása