2011.01.22. 23:00
Enni Baszkföldön (x)
Olvasóink tudhatják, hogy nem esünk zavarba, ha evés-ivásról van szó, és éhezni-szomjazni sem szoktunk. Baszkföldön azonban az evésért, bizonyos értelemben, meg kell dolgozni.
Szóval nem egyszerű, véreim, nem egyszerű! De azért megoldható :)
A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2011.01.23. 00:37:10
ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.01.23. 10:18:30
Ilyet adnak a hentesbolt melletti kocsmában sör mellé: picasaweb.google.com/benicsakp/CaminoDeSantiago2010#5515273011555848130
najmanna 2011.01.23. 12:32:04
tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.23. 16:19:23
Nem vagy te egy kicsit konzervatív?!
:-)
Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2011.01.23. 16:30:28
Jut eszembe, nem írtál a kokotxas-ról, ami az egyik leghíresebb baszk specialitás (kb.a hal tokája). Megkóstoltuk, pedig az egyik legdrágább étel - egyszer ki lehet bírni... A többi kaja sokkal jobb volt!
Ami a nyitvatartást illeti, máshol is ez a szokás: Franciaország déli-délnyugati fertályain, ha 2-kor megyünk be egy étterembe, már fel sem veszik a rendelést. Időben kell ebédelni - ez a szokás, kész.
smilan1 2011.01.23. 16:57:45
smilan1 2011.01.23. 16:58:43
pottyosgaloca 2011.01.23. 17:24:49
Nagyon jól néznek ki az ételek, szívesen megkóstolnám őket..
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.23. 18:06:20
ebedlohelyek 11-3
vacsorazohelyek 4-5-5ol 11
ha ebedelni es vacsorazni is lehet akkor is bezar 1-2-3 orara
es termeszetesen az etlap is mas ebedre mint vacsorara
ugy erzem ezeket a kajakat nagyon kedvelnem
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.23. 18:07:28
Csuri / Bariildi 2011.01.23. 18:09:16
Donostiában csak egy napot voltunk, és ott ebédidőben bevettük magunkat az óvárosba, ahol olyan tapas-kínálat volt, hogy nem is kerestünk éttermet, kellett a fenének :)
Tapasokról még lesz szó, külön posztban.
Bilbao-ban viszon kora délután éttermet kerestünk volna, de olyankor nem volt nyitva semmi ilyen, csak kocsmák, némi maradék tapas-szal.
Egyébként a nagyvárosokban értelemszerűen állandóan vannak nyitvatartó éttermek, míg a kisebb helyeken lehet ilyen speciális nyitvatartás.
De Magyarországon szerintem, ha már van egy étterem valahol, vagy egy csárda, akár kis településen is, akkor sem ilyen staccatósan tart nyitva....
najmanna 2011.01.23. 18:12:55
Csuri / Bariildi 2011.01.23. 18:13:49
Valóban nem írtam, mert nem jutottam hozzá! Ahhot be kellett volna jutnom némely, nem kifőzde-szerű étterembe, de ezt csak Tolosában sikerült, ott meg nem volt ilyesmi az étlepon! Sajnos a saját helyi specialitásuk, a fekete bab sem volt pl., amit nehezményeztem is. A piacon láttuk, a könyvekben írja, de hol lehet megkóstolni? Talány.
¿Qué tapas hay? 2011.01.23. 18:20:11
Amúgy Baszkföldön igazán jót enni egy txokóban lehet, bár oda csak általában meghívóval lehet bejutni és csak férfiaknak.
Csuri / Bariildi 2011.01.23. 18:29:42
Té imádja az olyan nyelveket, amelyek semmire sem hasonlítanak, és ilyen elemi dolgokból, hogy mi az étterem neve, természetesen felkészül, és amúgy is kéjeleg minden felirat kiolvasásában, tehát már a második napon én is készségszinten kell tudjam a helyes kiejtést, még akkor is ha semmit sem értünk a szövegből :)
Amikor nagyon kerestük, akkor rosszkor kerestük, minden jel szerint, pl. du fél 4-kor, meg este 7-kor. Így tanul az eccerű utazó :)
Yeto 2011.01.23. 18:48:59
milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.01.23. 18:51:37
én általában nyeregben ebédelek, úgyhogy nekem ez a tapas-üzemmód teljesen korrekt lenne, este viszont összevonom a szemöldököm, ha 7-7:30 közt van vacsi, oszt jóccakát.
milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.01.23. 18:58:41
(én is ilyen vagyok, a második napon már olyan tökéletes intonációval tudom helyiül, hogy "bocs, de nem beszélek helyiül", hogy azt hiszik, szórakozom velük. de csak saint-denis környékén féltem a gettó környékén, nehogy rosszat gondoljon rólam a helyi feka :)
Csuri / Bariildi 2011.01.23. 19:17:26
Yeto 2011.01.23. 19:43:52
twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.01.23. 19:57:24
Zico 2011.01.23. 20:24:55
Tapas meg nem sok van arra, inkább pintxo!
budai zöld 2011.01.23. 20:34:14
Ők is éppen ebédidőben ebédelnek, és vacsoraidőben vacsoráznak.
Mivel ugyanabban az időzónában vannak, mint mi, viszont huszonpár fokkal nyugatabbra, a nap kb. másfél órával ér később oda, ha érted, hogy mondom.
Ebédidő 11:30-14:00, vacsoraidő 19:00-21:00, nem is hangzik olyan furcsán.
budai zöld 2011.01.23. 20:35:42
¿Qué tapas hay? 2011.01.23. 20:54:07
Az Oria-völgy és a gipuzkoai tengerpart valóban Európa egyik legszebb vidéke, az Erdéllyel való összehasonlítás tökéletesen megállja a helyét. Ott élni, idegenként nem jó, de vendégként nagyszerű. Kinti munkálkodásomat követően még vagy öt-hat évig visszajártam oda, mindenféle hivatalos dolgokat intézni, emlékszem, amikor Bordeaux felől érkezvén megláttam az első "lehek irteera"-táblát az autópályán, mindig azt mondtam "Istennek hála, megjöttünk ismét".
Szóval köszönöm mégegyszer.
Ui: ha már Baszkföld, akkor az a tőkehal inkább bakailao. :)
Csuri / Bariildi 2011.01.23. 22:30:31
Nekem Donostia különösen nagyon tetszett, a tengerpart és a táj pedig szintén - szívesen visszamennék még....
Csuri / Bariildi 2011.01.23. 22:35:31
A tapas - pintxo kiegészítés JOGOS, de előbbi kifejezés tán ismertebb. Lesz róla külön poszt, Té majd foglalkozik a kifejezésekkel is.
@¿Qué tapas hay?: szintén jogos!! a bacalhau a portugál név, és barátnőm akit megkérdeztem szólt is hogy ha nem Portugáliáról írok akkor nem lesz így helyes, csak már nem javítottam.... Először Portugáliában láttam ilyen felakasztott, sózótt, csontszáraz háromszögeket, és ott is ettem először, valahogy ez a név ragadt meg a fejemben.
Zico 2011.01.23. 22:38:10
Zico 2011.01.23. 22:40:43
¿Qué tapas hay? 2011.01.23. 23:03:56
Zico 2011.01.23. 23:04:52
Schnaps, az ifjabb 2011.01.24. 10:54:04
A kokotxas-hoz: piacon is árulják, különféle halakból nyesve és ott is elég drága. Ahogy hallottam, nem is olyan régi találmány és eredetileg a kimaradó részek hasznosítására lett kitalálva. Igazi euskadi módon felfuttatták és ma már az igazi baszk ezt rendeli büszkeségből is - tapasztaltam (vagy tapas-taltam?).
ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.01.25. 08:10:01
Esox Lucius 2011.01.26. 22:56:44
örömmel látom, hogy sok más honfitársam is hozzáfér és rajong a baszk és az észak-keleti spanyol gasztronómiáért.
ahova én járok, az Rioja, konkrétan Logroño, ahol a szomszéd falu már Baszkföld...ami azt illeti, rengeteg baszk kollégám van, akiik nagyon ügyelnek a hagyományokra, mind a nyelvben, mind az ünnepekben, mind a kaják terén. ezért van némi belelátásom. Riunban, Bilbaoban, de ott, Logroñoban is dívik a "gastronomic society", azaz egy hely, ahol csak férfiak "főznek"..ez többet takar, nyilván: piálnka,kártyáznak, dumálnak, elütik az időt, a nők nálkül (oda nekik tilos belépni, csak egy-két helyiségbe mehetnek,még takarítani sem léphetnek be!!) ez rangot jelent, ha bizonyos ilyen társasághoz tartozol. Irunban pl. ott tudsz kajálni, önkiszolgáló szinten, a végén te magad adod össze, h mit kajáltál és te fizetsz, senki nem kéri tőled, de a becsület kötelez...az időpont meg inkább spanyolos, azaz inkább minimum 9-10-kor kezdődik ott az élet, a kajálás. hamarabb nem érdemes menni, semmi sincs. az éttermnek is ehhez vannak szokva Riojában, előbb nins kaja, nincsenek készen vendégfogadásra...a kaja után meg jöhet a sör/gin-tonic/cuba libre, egy-egy füstös helyen, ahol ordít a zene és lehet futbolinozni (csocsó, de ez náluk mást jelent:-). nade ez inkább már általános spanyol, mint baszk. a kaja nagyon jó ott, nem véletlen pár Michelin csillagos szakács. az alapanyagok adottak, abból rosszat főzni művészet. a pintxos meg = tapas, kisebb falatkákat jelent, mint patatas bravas, setas, vagy bocadillo con jamón, esetleg matrimonio (ecetes paprika hallal, my favourite:-). a bébiangolna meg a gulas, azt hittem, h a gulyást hamisítják, meglepődtem, amikor ezeket a kis csírákat kaptam. annyira nem jó, mint a többi hal, nyilván tenger mellett élnek, a hal kihagyhatatlan!
mindenkinek jó kajálást kívánok,aki arra jár! ha nem lenne étvágy, toljatok le egy pohár txakolit, az majd meghozza;-)!
alt.dro.hasz 2011.02.16. 23:29:07
Ez nem megalapozott hozzászólás,
de a Konteón nem tudok írni.
Eladtad magadat haver, eladtad megadat!
Nekem felüdülést hozott a konteó,
de így átbaszni másokat nem volt szép.
Tudom, van az a pénz...
Tudom, őrült változások vannak, de...
Cserbenhagytál minket.
Nem igaz, más nevében nem nyilatkozhatom,
de engem cserbenhagytál.
Elsősorben jó egészséget,
s ezenfelül minden jót kívánok Neked
s családodnak,
mert sokat adtál nekünk,
bocs, nekem,
az elmúlt hónapokban.
Szeretettel gondolok Rád,
az igazi Tiborura!!!!
tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.17. 18:31:14
Sajnálom, ha tényleg így látod. És köszönöm, hogy az olvasóm voltál...
(Az új helyen a Konteóra bárki írhat, nem értem, mi nem sikerült...)
konteo.freeblog.hu
Szép napot,
tiboru
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.02.26. 06:41:01
"aztán haladóknak ott a mongol, szintén cirillel, viszont legalább semmihez sincs köze. "
ресторан, пив, бургeр, кофe, цай :)
Igaz, hogy pl a гуанз:vendéglő, fogadó, étterem; архи:pálinka szavakat nehezebb kitalálni (előbbi kínai eredetű 館子, utóbbi arab عرق)
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2011.02.27. 20:16:55
Kemény a nicked; a barátaid hogy szólítanak?!
:-)
wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.02.28. 00:25:41
pl Andrásnak :)
(安徳拉希=András)