A csurtusblog hosszú menetelésének újabb mérföldkövéhez érkeztünk: mai, Szent Patrick-napi posztunk a kerek ötszázas sorszámot viseli, s ebből az alkalomból (az íratlan, de annál szigorúbb szabályoknak megfelelően) egy kis statisztikával és számvetéssel fárasztjuk olvasóinkat.


Nyitásként el kell mondanunk: mi is tisztában vagyunk ám azzal, hogy az utóbbi időben a posztmegjelenési gyakoriság egy kicsit visszaesett. Nem akarunk magyarázkodni, a mostanra állandósulni látszó, havi 3-4 új bejegyzés tényleg elmarad a saját magunkkal szemben támasztott követelményektől, amire csak részben elfogadható mentség Csuri elfoglaltsága és lustasága, valamint ez utóbbinak a többi blogban
(konteó, lemilblog, katonasztorik) vállalt szerepe. A jövőben – ha amúgy a csillagok állása nem változik – igyekezni fogunk beleerősíteni egy kicsit itt, a csurtuson – elvégre ez volt az első blogunk, s mint ilyen, megkülönböztetett helyet foglal el mindkettőnk érzelmi világában.

És akkor lássuk a számokat (amelyekért köszönet a Google Analytics elképesztő szolgáltatásainak, valamint a blog.hu saját statisztikáinak):

1019 nappal ezelőtt (2007. június negyedikén) kezdtünk, a madeirai élményeinkkel. Akkoriban még nyúlfarknyi írásokkal hozakodtunk elő, s volt olyan nap, hogy hat-nyolc új poszt is megjelent.

Az olvasottságról: akárcsak a posztok száma, az olvasóké is visszaesett kicsit, legalábbis a tavaly tavaszi
csúcshoz képest. Mostanában úgy néz ki, hogy (napi átlagban) van 350-400 egyéni látogatónk, akik (ugyancsak naponta) 600-800 oldalletöltést produkálnak. Egy átlagos olvasó egy látogatása során 3 perc 52 másodpercet tölt el minálunk, ami alatt 1,9 oldalt tölt le. Az érdemi látogatók (tehát akik több, mint 30 másodpercet időznek nálunk, vagyis akikről feltételezhető, hogy olvasnak is) látogatóidő-átlaga azonban már közel nyolc perc.

Fennállásunk óta 78 index-címlapos posztunk volt, ami nem rossz arány: ezek szerint minden hatodik írásunk kap elég komoly nyilvánosságot. Ez (ilyen esetekben) több ezer oldalletöltést is jelent azalatt a három-négy óra alatt. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de azt is el kell mondanunk (mindenféle félreértések és feltételezések elkerülése, no meg az APEH megnyugtatása végett), hogy mindebből egyetlen fillér hasznunk sem származott, de nyitottak vagyunk kölcsönösen előnyös üzletekre, akár reklám, akár pénzmosás területén.

Magyarázat:

A pénzmosásos utalás természetesen vicc volt – a jogalkalmazók humorérzékét ismerve úgy érzem, erre a kiegészítésre szükség van.

Olvasóink 52 százaléka visszatérő látogató, vagyis legalább két különböző napon felbukkantak és olvastak bennünket. Kedvenc böngészőjük a Firefox (52%), majd az Explorer (31%), s ezután jön a Chrome (8%), az Opera (5%) és a többiek (4%). Az operációs rendszerekben továbbra is a Windows a nyerő (94%), a Mac a második (3%), a Linux a harmadik (2%).

Ahogyan azt tudjátok, a csurtusblog három nagy témakört tekint a magáénak: az utazást, a gasztronómiát és minden egyebet. Most mindhárom fejezetből felsorakoztatjuk a tíz legnépszerűbb posztot (legalábbis azokat, amelyek a legtöbb kattintást eredményezték). Aki nem olvasta volna őket, kattintson most a linkekre.

1.) Utazási posztok:

1.1.) A prágai szexmúzeum
1.2.) Romániai közlekedési tanácsok
1.3.) Izraeli sivatagok
1.4.) Kuba – bevezető
1.5.) Dublin – Apró furcsaságok
1.6.) Albánia - közlekedés
1.7.) Tirana – a Nemzeti Galéria
1.8.) Bukarest – a Köztársaság Háza
1.9.) Amszterdam – coffee-shop
1.10.)
Baku – a Szűztorony

2.) Gasztroposztok:

2.1.) Enni Párizsban – vegyesfelvágott
2.2.) Az osztriga-trilógia
2.3.) Enni Párizsban – a csiga
2.4.) Nemzeti italok – a pastis
2.5.) Nemzeti italok – a midus balsamas
2.6.) Enni Krakkóban – a bigos
2.7.) Enni Azerbajdzsánban
2.8.) A békacomb
2.9.) Mit evett Petronius?
2.10.) Enni Albániában – a bárány

3.) Egyéb posztok

3.1.) A svájci bicska
3.2.) Tell Vilmos – trilógia
3.3.) A Zippo
3.4.) Vajdahunyad - trilógia
3.5.) Híres temesváriak: Lugosi "Drakula" Béla
3.6.) Híres temesváriak: Johnny "Tarzan" Weissmüller
3.7.) Svájci Gárda – trilógia
3.8.) A kelták
3.9.) Híres temesváriak: Ajtony vezér
3.10.) A Bánsági Köztársaság

Eddig 26 ország mutatkozott be a csurtusblogon. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy kereken ötven vendégoldal is megjelent; külső szerzőink közül kiemelkedik Viki bácsi, aki az ötvenből harmincat tudhat a magáénak.

Ha már nemzetköziség: eddig 135 országból voltak látogatóink, s az élboly így néz ki (zárójelben a látogatók százalékos aránya az összeshez képest):

1.) Magyarország (83,5)
2.) Románia (4,0)
3.) Egyesült Királyság (2,0)
4.) Németország (2,0)
5.) Szlovákia (1,5)
6.) Egyesült Államok (1,0)
7.) Izrael (1,0)
8.) Franciaország (0,5)
9.) Szerbia (0,5)
10.) Írország (0,5)

Az eddigi kommentek száma 7142. Sajnos arra most nincs se időm, se energiám, hogy a hozzászólásszám alapján kigyűjtsem és rangsoroljam a kommentelőket, ezért csak általánosságban biztatok mindenkit, hogy hajrá, csak így tovább!

Mit is kéne még rögzíteni az utókor számára..?

Ja: témahiányban nem szenvedünk; a napokban éppen arról beszélgettünk Csurival, hogy legalább harminc olyan témánk van még tartalékban, amelyekből lazán lehetne rittyenteni egy-egy posztot, bőségesen megtűzdelve fotókkal, de hát idő kéne… Talán nem látszik (meg azok az olvasók, akik nem írnak blogot, nem is érzékelik), hogy egy-egy alapos poszt elkészítése (dokumentáció, megírás, betördelés, képek kikeresése, méretre vágása, beillesztése, stb.) olykor több órát is igénybevesz.

Persze ez nem panaszkodás (elvégre lelkesedésből csináljuk), csak tényközlés; a Híres temesváriak sorozatban van például olyan poszt, amelyet két napig írtam, aztán pár nap múlva – apróbb változtatásokkal – viszontláttam a neten, egy MTI-s újságírónő nevével fémjelezve (forrásmegjelölés nélkül persze…). De lopott tőlünk már színes (és drága) folyóirat, hetilap és rádiós utazási magazin is. Pedig pénzt nem kérünk az átvételért, csak azt, hogy (az itt oldalt is látható creative commons szabályok alapján) nevezzék meg a forrást. De tudjuk ugye,
hogy szellemi tulajdont lopni sokkal egyszerűbb, és ez a technika idehaza nem áll távol a szakma nagy neveitől sem. Pereskedni még nem akarunk (se időnk, se energiánk nincs rá), de ha egyszer betelik a pohár, ki tudja… Én szóltam.

Szóval köszönjük, jól vagyunk. Szeretjük írni a csurtusblogot, és örülnénk, ha alkalmanként és pár percig színvonalasan tudnánk szórakoztatni azt a pár száz embert, akik elolvassák az aktuális posztot. No meg az sem utolsó motivációs szempont, hogy esetleg olyan (turisztikai, gasztronómiai vagy kultúrtörténeti) dolgokra is rávilágítunk (vállaltan szubjektív tálalásban), amelyekről talán nincs mindenkinek tudomása.

És persze köszönjük a kattintásokat, a kommenteket, valamint azt, hogy a csurtusközösség segítségével további, nem csak virtuális, hanem IRL-barátokra is szert tettünk.

Go, csurtusblog, go!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konyvelomo 2010.03.17. 13:51:43

Gratuláltok és jöhet a következő ötszáz.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.17. 14:13:46

Gratulálok! Még több posztot! Százat! Ezeret!:)
(Még egy Fiat 500 is befért volna a képek közé, finom utalásképpen az olasz vonatkozású posztokra:))

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2010.03.17. 15:41:07

Sziasztok!

Gratulálok nagyon szép szám:) csak így tovább!!

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.03.17. 15:43:23

Yeeeehaaaa! Gratula! És Boldog St. Patty-t!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.17. 15:55:11

Té imádja a statisztikákat :)
De van is bennük vmi ...
A lopás aljas dolog, főleg, mert amit ti ingyen csináltok, azért az újságírók pénzt kapnak, de nekem se lenne idegem pereskedni. (Igaz, még nem fedeztem fel, h loptak volna tőlem ...)
Gratula, és további szép posztokat!
Té, van vmi különleges naptárad, amelyben az összes furcsa ünnep szerepel?

pobeda 2010.03.17. 17:07:12

Gratulálok.Nagyon jó olvasni amit írtok.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.17. 17:16:16

@Gloria Mundi:

Nehogymá' a Szent Patrick-nap "furcsa" ünnep legyen!!!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.17. 17:17:18

@Gloria Mundi:

Már micsodát? Az ünnepi naptárat?

:-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.17. 17:17:53

És köszönjük a gratulákat persze!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.17. 17:35:11

@tiboru: Nőnap + Patrick-nap, ilyen gyanús dolgok. A "kiköpöd" a blogmotornak szólt :)

freewill 2010.03.17. 17:35:51

Gratula!!!!!!! és szerintem hadd menjenek a perek, ha már ennyire gerinctelenek, pofátlanok. Az lenne a minimum,hogy leközlik a forrást.

Hajrá tovább!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.17. 19:28:03

Mink is gratulálunk a Maaagóval :)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.17. 20:36:01

Gratula!

Csak egy dolgot nem értek: Ti hogy jösztök ahhoz, hogy blogíráson kivűl mással (pl. evés, ivás, alvás) is foglalkozzatok? Azonnal abbahagyni! Ezentúl legyen napi két, hosszú poszt, mert ha nem, jönnek a macsekok!

vén betyár 2010.03.18. 10:16:03

Go, Csurtusblog, Go!
Gratula és köszönet!

Kismy 2010.03.18. 15:50:35

gratulálok az 500hoz (meg a többi százasokhoz a szomszédos blogokon)! szép nagy szám ez - én a saját blogomon azt hiszem hat bejegyzésig el is jutottam... szóval gratula!

VIKI BACSI 2010.03.18. 17:16:06

Gratulálok,remélem hogy igy tovább, vagy még jobban! Igyekezni fogok továbbá is amennyire tölem telik ,közre müködni.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.03.19. 00:29:27

@granitrose:

No, ilyen poszt nincs, de akkor most sorjában megpróbálok röviden válaszolni:

Az utak egy része turistaút volt, a másik része úgymond hivatalos (nem mi fizettük). Az első kategóriához tartozókra ketten mentünk, a második típusúakat (eltérő munkáltató folytán) külön abszolváltuk.

A blogban szereplő legrégebbi út asszem az én '98-as írországi két hónapos tartózkodásom (azok a borzasztó minőségű, beszkennelt fotók...), illetve a Csuri egy hónapos floridai útja (asszem ugyanabból az évből) volt (mindkettő biznisz), de a zöm az elmúlt öt-hat év termése.

Évente általában többször utazunk (3-4 alkalom), az úticél kiválasztása meglehetősen ötletszerű :-), és persze (ha turistaút) a pénztárca a szűk keresztmetszet.

vén betyár 2010.03.19. 13:47:50

"Akivel szívesen meginnánk egy pohár bort..."
Most lett volna 100 éves:
laudator.blog.hu/

cromwell2.0 2010.03.19. 14:16:48

Őszinte gratulációmat fogadjátok szeretettel! Ha nem is voltam aktív az utóbbi időben, azért meg-megnéztem a blogokat. Aktivizálom magam!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.20. 00:28:57

@cromwell2.0:

Szia!

Épp a napokban tanakodtnk, hogy mi van veled...

Isten hozott ismét a fedélzeten!

Old Man 2010.03.20. 07:33:36

@vén betyár: Máskor tessék jobban figyelni és pontosabban idézni:
"Hölgyeim és uraim, következik két ember, akikkel csurtusék bármikor leülnének borozgatni:Mentula és Lénárd Sándor."
/Vendégoldal-Mentula 1.0 2008.03.12/

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.20. 19:55:24

@Old Man:

Ez igen! Gratula a dokumentáltsághoz!

cromwell2.0 2010.04.13. 16:11:26

@tiboru: Boldog névnapot kívánok neked! Csurinak pedig boldog szülinapot!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.04.13. 16:20:09

@cromwell2.0: Hoppá, csatlakozom én is, egyáltalán nem figyeltem a dátumot!:)
süti beállítások módosítása